Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
za wysokie żelazo
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Wiem, że to nie forum medyczne ale chciałam zapytać czy ktoś z was miał podwyższone żelazo? Dziś odebrałam wyniki krwi. Praktycznie wszystko w normie poza tym podwyższonym żelazem. Ostatnio przyjmowałam spore dawki wit. C, D, A, E, magnez i duże dawki wit. z grupy B. Niby tu nic nie ma preparatów z żelazem ale może niektóre witaminy mają związek z żelazem. Od nerwicy raczej chyba nie można mieć podwyższonego żelaza. Oczywiście bardzo się martwię. Badanie zrobiłam jeszcze dzien przez okresem a w zasadzie w bardzo początkowym okresie alre to chyba też nie powinno mieć wpływu. U mnie jeszcze od kilku miesięcy są bardzo skąpe miesiączki. Bardzo się denerwuję. Może ktoś z was miał taki przypadek???
Zmień nawyki myślowe, a odmienisz swój los!
Kiedy już nauczysz się kierować uczucia i myśli na właściwe tory, spokój ducha i fizyczne zdrowie na pewno przyjdą same.
"Pamiętaj, że mamy do czynienia jedynie z myślami, a myśli mogą zostać zmienione. Gdy zmieniamy nasze myślenie, zmieniamy naszą rzeczywistość". Louise L. Hay
Kiedy już nauczysz się kierować uczucia i myśli na właściwe tory, spokój ducha i fizyczne zdrowie na pewno przyjdą same.
"Pamiętaj, że mamy do czynienia jedynie z myślami, a myśli mogą zostać zmienione. Gdy zmieniamy nasze myślenie, zmieniamy naszą rzeczywistość". Louise L. Hay
-
- Administrator
A dużo jest podwyższone czy minimalnie? Niektóre witaminy usprawniają wchłanianie żelaza z pokarmu np. z tego co pamiętam witamina C.
Jeśli wyniki nie są mocno podwyższone to nie panikowałbym zanadto
Podwyższone żelazo nie jest jedynym czynnikiem problemów zdrowotnych, które wystepują przy jego podwyższeniu, zwykle całokształt wyników badan krwi są złe.
Oczywiście popytaj swojego lekarza co dalej, można badanie powtórzyć za jakiś czas, lub jesli uzna za konieczne zrobić dodatkowe badania.
Wazne jest jakie odchylenie od normy bo czasem ludzie w nerwica za bardzo przejmują się minimalnym przerostem, a biorąc pod uwagę kilka czynników lekkie wahania mogą mieścić się w normie.
Jeśli wyniki nie są mocno podwyższone to nie panikowałbym zanadto

Oczywiście popytaj swojego lekarza co dalej, można badanie powtórzyć za jakiś czas, lub jesli uzna za konieczne zrobić dodatkowe badania.
Wazne jest jakie odchylenie od normy bo czasem ludzie w nerwica za bardzo przejmują się minimalnym przerostem, a biorąc pod uwagę kilka czynników lekkie wahania mogą mieścić się w normie.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
-
Pozostałe badania w tym Alat,cukier kreatynina i morfologia a nawet cholesterolu i trójglicerydy ok tylko to głupie żelazo.norma jest do 30 a ja mam 33.Tak mi sie coś wydawało zecwit. C a potrafiłam zjadać jej ostatnio dużo.najwięcej dziennie ok 5 g .To naprawdę bardzo duża dawka.może to od tego.popytać lekarza choć on wiedział ze biorę takie duzecdawki bo sam mi kazał brać ci piw. Że C to sie akurat nievprzedawkuje.
-- 13 marca 2016, o 00:32 --
Pozostałe badania w tym Alat,cukier kreatynina i morfologia a nawet cholesterolu i trójglicerydy ok tylko to głupie żelazo.norma jest do 30 a ja mam 33.Tak mi sie coś wydawało zecwit. C a potrafiłam zjadać jej ostatnio dużo.najwięcej dziennie ok 5 g .To naprawdę bardzo duża dawka.może to od tego.popytać lekarza choć on wiedział ze biorę takie duzecdawki bo sam mi kazał brać ci piw. Że C to sie akurat nievprzedawkuje.
-- 13 marca 2016, o 00:32 --
-
- Odburzony i pomocny użytkownik
Nie wygłupiaj się nawet
To tylko trochę za wysokie żelazo, na pewno nie jest to powód do zmartwień o ciężkie choroby. Pamiętaj o logice
Zmniejsz trochę tamte witaminki i zobaczysz po jakimś czasie ale nie są to wyniki wysokie ponad normę.

Zmniejsz trochę tamte witaminki i zobaczysz po jakimś czasie ale nie są to wyniki wysokie ponad normę.
-
Ciagne ten watek na wypadek gdyby ktos mial podobny przyoadek.Powtorzylam badania zelaza po 5 dniach i spadlo z 33 do 23 czyli teraz jest juz prawie w polowie normy.nie wiem czym byl spowodowanyvtamten wynik.moze coscsie najadlam,moze faktycznie spadlo po odstawieniu tych duzych dawek wit.cCo smieszne dzis jak zabrałam krew i czekałam na wyniki wydawałomi sie ze mam metaliczny posmak w ustachbod tego zżelaza bo ono takie przekroczone.Co za iluzją bo żelazo było w normie.szkoda gadać co nerwica z nami robi .do tego mialam 4 dni z życia wyjęte przez przekroczenie granicy o 3 jednostki.śmieszne....bez koment.