Przede wszystkim proponuje zmienić endokrynologa ponieważ to co czytam, to śmiać mi się chce. Jak się nie leczy podwyższonego poziomu prolaktyny. A bromergon, dostinex to leki na co dostawałem?
Jakbym słyszał konowała na nfz (dziwny pan, któremu się wydawało, że jest endokrynologiem, tytuł miał kupiony chyba na chińskim bazarze), skierował mnie na badanie prolaktyny i po jednej wizycie przepisał mi viagrę, bo sugerowałem mu, że nie mam ochoty na igraszki z dziewczyną. Wtf? Wkurzyłem się i poszedłem do innego endokrynologa prywatnie.
Ja przez nerwicę również nabawiłem się 2 krotnie przekroczonej prolaktyny oraz kortyzolu. Dostałem skierowanie na MRI z kontrastem głowy i przysadki mózgowej, aby wykluczyć jakieś zmiany. Nic mi nie wyszło. Pani Endokrynolog (świetna babka, jedna z najlepszych specjalistów, niestety prywatne wizyty) stwierdziła, że to od nerwów oczywiście po wykonaniu danych badań. A miałem robione następujące badania: Tsh, ft3,ft4, testosteron związany i wolny, igf-1, acth, wszystkie próby wątrobowe, ob, cukier, cholesterol, estrogeny, prolaktynę, prolaktynę z obciążeniem, kortyzol, acth, usg jąder, mocz, ogólne badanie krwi i jeszcze wiele wiele drogich i specjalistycznych badań. Cały okres badań trwał kilka miesięcy i wiesz co wyszło. Prolaktynemia czynnościowa. Zasugerowała, abym się ogarnął psychicznie bo nerwy mnie wykańczają (psycholog albo relaksacja). Przez tak rozregulowany układ hormonalny moje chęci na seks równały się poziomowi 3 latka, dodatkowo, moja waga szybko rosła (ale to dobrze), oraz duuuuuuuuży trądzik. Na twarzy miałem jedną ranę czyli stan zapalny. Dodatkowo, męczyło mnie zmęczenie, rozdrażnienie, stany lękowe, stany depresyjne i wiele innych objawów.
Szukaj innego specjalisty i to prywatnego jeśli zależy Tobie na zdrowiu i na przyszłym maluszku bo jeśli masz zbyt wysoką prolaktynę to możesz mieć problemy ze zajściem w ciążę
PS: prolaktyna nie odpowiada za wywołanie nerwicy, bardziej wskazuje, że organizm jest między innymi narażony na długotrwały stres. Dodatkowo prolaktyna, wytwarzana jest podczas snu i chyba jak dobrze pamiętam po jedzeniu