Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Wszędzie widzę liczbę 6, 66, 666 itd.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
gawciosam0
Zarejestrowany Użytkownik

5 września 2019, o 20:27

Witajcie Kochani,
Szukałem pomocy na innym forum, ale skończyło się na ośmieszaniu mnie jako katolika. Więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Od 2 miesięcy uporczywie męczy mnie i wzbudza lęk liczba 6 i wszelkie kombinacje liczby 6 tj. 66, 666 itd. Jestem osobą religijną, a jak wiemy w Biblii liczba ta oznacza coś złego.
Wszystko zaczęło się ok. 2 miesięcy temu, kiedy podczas wysyłania zapytania w formularzu do jednej firmy w polu "Nie jestem robotem" trzeba było przepisać kod z obrazka. Był to kod 666. Gdy to zobaczyłem ogarnął mnie paniczny strach do tego stopnia, że dostałem bólów brzucha i biegunki. Zaraz zacząłem szukać informacji czy to nie opętanie itd.
Od tamtego czasu liczba 6 i wszelkie jej kombinacje prześladuje mnie notorycznie, przede wszystkim gdy występuje razem tj. 66 albo 666.
Widzę je na tablicach rejestracyjnych samochodów, na budynkach, nawet kiedy włączam nawigację to pojawia się mi 6,6 km do celu albo 6 min., widzę na cenach, na półkach sklepowych itd. Męczy mnie to coraz bardziej i powoli tracę już siłę. Uważam to jako zapowiedź/ostrzeżenie czegoś bardzo złego w moim życiu.
Proszę Was o pomoc Kochani. Co się ze mną dzieje?
Dodam, że wcześniej miałem epizody prześladowcze.
Awatar użytkownika
Halka
Odważny i aktywny forumowicz

5 września 2019, o 20:40

Hejka. Polecam poczytać troche ogulnie o zaburzeniu , myślach , natrętach. Żeby pojąć na poziomie logicznym. I to niebędzie tak że ktoś napisze rób tak i tak a najlepiej to olej i że wcale wtedy tego czuł nie będziesz i ta myśl i emocje już sie nie pojawią. One mogą sie pchać , tylko ucz sie być im dać , dać być też silnym emocjom jednocześnie obserwując jak maleją , i wtedy je ignoruj , przenoś uwage na coś innego. Nie jest to takie łatwe , dlatego proponuje poczytać o tym aż do zrozumienia.
menago49

5 września 2019, o 20:43

Poczytaj forum ktoś poruszał ten temat 666.Powodzenia będzie dobrze.
Awatar użytkownika
Celine Marie

5 września 2019, o 20:51

Natręt jak każdy inny,odpal sobie filmik z takim tematem :)
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
gawciosam0

5 września 2019, o 21:01

Celine Marie pisze:
5 września 2019, o 20:51
Natręt jak każdy inny,odpal sobie filmik z takim tematem :)
A gdzie mogę go znaleźć? :)
gawciosam0

5 września 2019, o 22:26

Halka pisze:
5 września 2019, o 20:40
Hejka. Polecam poczytać troche ogulnie o zaburzeniu , myślach , natrętach. Żeby pojąć na poziomie logicznym. I to niebędzie tak że ktoś napisze rób tak i tak a najlepiej to olej i że wcale wtedy tego czuł nie będziesz i ta myśl i emocje już sie nie pojawią. One mogą sie pchać , tylko ucz sie być im dać , dać być też silnym emocjom jednocześnie obserwując jak maleją , i wtedy je ignoruj , przenoś uwage na coś innego. Nie jest to takie łatwe , dlatego proponuje poczytać o tym aż do zrozumienia.
Gdzie mógłbym o tym poczytać?
p.karnia1

6 września 2019, o 20:53

Typowe zok, liczba 6 stała się twoją obsesją i twój mózg wyszukuje jej wszędzie na około. Widzisz milionów tablic rejestracyjnych ale ty zobaczysz i zwrocisz uwagę na KR 666, wyszukujesz tych cyfr podświadomie. Mialem coś podobnego kiedyś, trochę taka iluzja mózgu. Dostrzegasz tylko to co podświadomie chcesz widzieć
Per aspara ad astra
p.karnia1

6 września 2019, o 20:57

Jak by się zastanowić to nic w tym dziwnego, pomysl sobie np że wszędzie jest cyfra 7, i przejdź się po mieście, zaraz dostrzezesz autobus nr 7 który odierzdza o 14.07, pomyślisz że kuzyn ma 7 lat a dziadek 77,, to przecież takie normalne pod warunkiem że nie wkrecasz się w to że jesteś wariatem bo to już nie jest normalne, to jest głupie ^^
Per aspara ad astra
Nerwyzestali

6 września 2019, o 21:44

W sumie tez kiedys mialem epizod ze balem sie tej liczby. Nie jakos panicznie ale czulem dyskomfot i lek jak widziałem i wolałem inna liczbę oglądać.
gawciosam0

7 września 2019, o 12:12

Nerwyzestali pisze:
W sumie tez kiedys mialem epizod ze balem sie tej liczby. Nie jakos panicznie ale czulem dyskomfot i lek jak widziałem i wolałem inna liczbę oglądać.
Też miałeś tak, że im bardziej się jej bałeś, to tym częściej ją widziałeś?
gawciosam0

7 września 2019, o 12:13

p.karnia1 pisze:
Typowe zok, liczba 6 stała się twoją obsesją i twój mózg wyszukuje jej wszędzie na około. Widzisz milionów tablic rejestracyjnych ale ty zobaczysz i zwrocisz uwagę na KR 666, wyszukujesz tych cyfr podświadomie. Mialem coś podobnego kiedyś, trochę taka iluzja mózgu. Dostrzegasz tylko to co podświadomie chcesz widzieć
Czyli to jest tak, że mózg "widzi" więcej niż my świadomie? Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Czyli kątem oka mózg "widzi" tę liczbę i nagle moja uwaga leci na tę liczbę?
Nerwyzestali

7 września 2019, o 14:29

gawciosam0 pisze:
7 września 2019, o 12:12
Nerwyzestali pisze:
Też miałeś tak, że im bardziej się jej bałeś, to tym częściej ją widziałeś?
Nie pamiętam. Nie bałem się jej jakoś panicznie ale wolałem nie widzieć.
p.karnia1

7 września 2019, o 19:35

gawciosam0 pisze:
7 września 2019, o 12:13
p.karnia1 pisze:
Czyli to jest tak, że mózg "widzi" więcej niż my świadomie? Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Czyli kątem oka mózg "widzi" tę liczbę i nagle moja uwaga leci na tę liczbę?
Dokładnie tak, mózg to inteligentne stworzenie :)
Per aspara ad astra
gawciosam0

8 września 2019, o 01:41

p.karnia1 pisze:
7 września 2019, o 19:35
Dokładnie tak, mózg to inteligentne stworzenie :)
p.karnia1 - czy gdzieś mogę o tym poczytać? Poleciłabyś jakąś książkę / artykuł / stronę? :)
ODPOWIEDZ