Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
Adrianulek
- Zarejestrowany Użytkownik
30 maja 2022, o 11:16
Cześć
Szukam pomocy bo od kilku dni ciagle czuje napięcie w okolicach szyi oraz twarzy począwszy od żuchwy aż do policzków, jestem już trochę załamany bo bawet rozciąganie nie daje mi spokoju
Czuje ogromna sztywność tak jakby mięśnie same się napinaly co powoduje u mnie lęk i tak koło się zamyka
Sam już nie wiem czy te napięcie jest spowodowane stresem ale nawet jak staram się nie myśleć o tym to te napięcie nie chce minąć całkowicie
Rano jest najlepiej ale im dalej czas leci tym napięcie się zwiększa wiec już sam nie wiem co robić

-
Sylwek94
30 maja 2022, o 12:05
Miałem tak z mięśniami szyi, karku...po spaniu były trochę wyluzowane, a potem już bolało i było napięcie. Ja akurat nie robiłem nic, z czasem samo zeszło, jednak jakieś techniki rozciągania, relaksacji jak najbardziej wspomogą

W nerwicy często wiele mięśni jest pospinanych, a jeśli wejdą w dłuższy skurcz to się z anatomicznego punktu nauki posklejają i potem są naciągnięcia i trochę to boli. Dlatego np rolowanie mięśni jest dobre aby je bardziej uelastycznić. Spokojnie, im bardziej się tym przejmujesz tym bardziej to nie będzie ustawać, bo przejmowanie dokładasz sobie napięcia i utrzymujesz reakcje lękowe.
"To co nas nie zabije, uczyni nas silniejszymi."
-
Adrianulek
30 maja 2022, o 12:46
Idealnie w punkt opisałeś moja sytuacje, im mocnej zacząłem zwracać na to uwagę tym większe napięcie czuje w tych miejscach, staram się to ignorować ale sam ten fakt wzbudza u mnie niepokój i dyskomfort
Dałem sobie założenie żeby nie latać do lekarzy z byle jakiego powodu bo to zwyczajnie jest wydawanie pieniędzy w błoto
-
Sylwek94
30 maja 2022, o 16:07
No tak, trzeba czasu no i luzu, uspokojenia sie na tym tle, to nic groznego

"To co nas nie zabije, uczyni nas silniejszymi."