Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Trzustka

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Darek1337
Zarejestrowany Użytkownik

15 lutego 2022, o 01:58

Cześć, dawno nie pisałem własnego posta, ale nadszedł czas nawrotu i obaw.
Mianowicie chciałbym spytać czy ktoś z was kiedyś myślał, że ma guza trzustki i miał objawy podobne do moich?
Mianowicie od 2 miesięcy mam objawy, które przyszły nagle;
- Puszyste, poszarpane stolce o zabarwieniu od żółtego do jasno brązowego czasami również w formie płynnej. Najbardziej martwi mnie to, że jest w nich pełno niestrawionego pokarmu co jest typowym objawem raka trzustki.
- Ciągle wzdęty brzuch dosłownie bez przerwy i ból przy nacisku a raczej kłucie
- Codzienne przelewanie się w brzuchu burczenie piszczenie i wszystko co się da dosłownie 24/7
- nudności bez wymiotów
- ból pleców
- szybkie najadanie się, brak apetytu. Dosłownie zjem cokolwiek i jestem już najedzony
- dużo gazów, czkawki, odbijanie się
- krew w ustach z rana
- dyskomfort w jamie brzusznej, bardzo spiety brzuch
- czasami przeszywający kłujący ból w okolicy trzustki trwający chwile
- senność, zmęczenie, suchość w buzi, szybkie męczenie się nawet przy wejściu po schodach (to akurat jestem w stanie od razu przepisać nerwicy)
i wiele innych dolegliwości gastrycznych. USG brzucha nic nie wykazało, gastroskopia wykazuje nadżerki żołądka i przewlekły stan zapalny żołądka i dwunastnicy, kolonoskopia wszystko ok
mieliście kiedyś takie jazdy trzustkowe? Reasumując obawiam się najbardziej tego jak wyglądają moje stolce i ile niestrawionego pokarmu w nich się znajduje i nie mówię tu o ziarnach kukurydzy tylko o praktyczni wszystkich warzywach surówkach itp
Luk

16 lutego 2022, o 21:52

Zrób sobie amylaze i lipaze z krwi (to pierwsze ok.15 zyli, a drugie 25) i masz problem raka trzustki z głowy :) Ja tak przynajmniej miałem hehe

Natomiast jeśli Cię te stolce męczą to mi na takie objawy bardzo pomógł Sulpiryd. On poza wpływem na psychike pomaga tez z układem pokarmowym. Ale na początku możesz też spróbować np. z Raphacholinem C, jest bez recepty, kosztuje z 12zł. Tani i z banalnym składem ale robił robote przy części objawów które wymieniłeś :)
lukaszz

16 lutego 2022, o 22:09

Luk pisze:
16 lutego 2022, o 21:52
Zrób sobie amylaze i lipaze z krwi (to pierwsze ok.15 zyli, a drugie 25) i masz problem raka trzustki z głowy :) Ja tak przynajmniej miałem hehe

Natomiast jeśli Cię te stolce męczą to mi na takie objawy bardzo pomógł Sulpiryd. On poza wpływem na psychike pomaga tez z układem pokarmowym. Ale na początku możesz też spróbować np. z Raphacholinem C, jest bez recepty, kosztuje z 12zł. Tani i z banalnym składem ale robił robote przy części objawów które wymieniłeś :)
Nieprawda z tą amylazą. Rąk trzustki może być przy niskiej, jak i wysokiej amylazie. Chyba pomyliło Ci się z zapaleniem trzustki. Niech sobie zrobi usg brzucha.
Luk

16 lutego 2022, o 22:11

Pisał, że USG brzucha miał :P
Darek1337

17 lutego 2022, o 20:17

Amylaze i lipazę robiłem. Lipaza w normie a amylaza zaniżona
lukaszz

18 lutego 2022, o 07:53

Darek1337 pisze:
17 lutego 2022, o 20:17
Amylaze i lipazę robiłem. Lipaza w normie a amylaza zaniżona
Ja też mam amylazę lekko poniżej normy, więc wyluzuj. Mój brat tak samo. Tutaj nawet laboratorium nie podaje dolnej granicy (chociaż inne ustalają dolną granicę na 25 U/l).

Obrazek

Co do dolegliwości gastrycznych to pamiętam jak na początku mojej nerwicy, rok temu, cały czas mi się odbijało. Na szczęście to szybko przeszło.

Jak Ci to wszystko jednak nie daje spokoju, to idź zrób sobie badanie CA 19-9.

https://diag.pl/sklep/badania/ca-19-9/
Awatar użytkownika
Kinia84

10 kwietnia 2022, o 18:26

Darek1337 pisze:
15 lutego 2022, o 01:58
Cześć, dawno nie pisałem własnego posta, ale nadszedł czas nawrotu i obaw.
Mianowicie chciałbym spytać czy ktoś z was kiedyś myślał, że ma guza trzustki i miał objawy podobne do moich?
Mianowicie od 2 miesięcy mam objawy, które przyszły nagle;
- Puszyste, poszarpane stolce o zabarwieniu od żółtego do jasno brązowego czasami również w formie płynnej. Najbardziej martwi mnie to, że jest w nich pełno niestrawionego pokarmu co jest typowym objawem raka trzustki.
- Ciągle wzdęty brzuch dosłownie bez przerwy i ból przy nacisku a raczej kłucie
- Codzienne przelewanie się w brzuchu burczenie piszczenie i wszystko co się da dosłownie 24/7
- nudności bez wymiotów
- ból pleców
- szybkie najadanie się, brak apetytu. Dosłownie zjem cokolwiek i jestem już najedzony
- dużo gazów, czkawki, odbijanie się
- krew w ustach z rana
- dyskomfort w jamie brzusznej, bardzo spiety brzuch
- czasami przeszywający kłujący ból w okolicy trzustki trwający chwile
- senność, zmęczenie, suchość w buzi, szybkie męczenie się nawet przy wejściu po schodach (to akurat jestem w stanie od razu przepisać nerwicy)
i wiele innych dolegliwości gastrycznych. USG brzucha nic nie wykazało, gastroskopia wykazuje nadżerki żołądka i przewlekły stan zapalny żołądka i dwunastnicy, kolonoskopia wszystko ok
mieliście kiedyś takie jazdy trzustkowe? Reasumując obawiam się najbardziej tego jak wyglądają moje stolce i ile niestrawionego pokarmu w nich się znajduje i nie mówię tu o ziarnach kukurydzy tylko o praktyczni wszystkich warzywach surówkach itp
mam identyczne objawy
..Szczęście nie jest dziełem przypadku ani daru Bogów...Szczęście to coś co każdy z nas musi wypracować dla samego siebie...
marksus

10 kwietnia 2022, o 19:10

A po co ma coś dalej robić skoro badania wykazały mu jednoznacznie że to nie trzustka tylko problem z żołądkiem i dwunastnicą do tego dochodzi nerwica i tak to wygląda. A przez zaburzenia gastryczne tym spowodowane to właśnie takie niestrawione pokarmy w stolcu będą bo pesrystaltyka jelit jest przyspieszona i organizm nie zdąży dobrze strawić. Stąd ta cała gama tych objawów. Tak więc spokojnie skup się nie na trzustce a na układzie pokarmowym...pogadaj o tym z lekarzem wyjaśnij mu o co biega dodaj że masz zaburzenia lękowe i jak jest kumaty gość to coś na to zaradzi.
Awatar użytkownika
Sylwek94

10 kwietnia 2022, o 19:18

Ja miałem dużo problemów z żołądkiem w nerwicy...jak wyszedłem z niej, to zniknęły i wszystko się unormowało. Tu widać typowe objawy zaburzenia lękowego.
"To co nas nie zabije, uczyni nas silniejszymi."
ODPOWIEDZ