Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Wątroba, ból, jestem kretynem.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
GoProProPro
Gość

13 czerwca 2016, o 12:48

Cześć!

Założyłem temat, bo trochę się zacząłem niepokoić przez własną głupotę. Chodzi o moją wątrobę. Byłem u lekarza, bo wyszły mi źle enzymy wątrobowe (alat 94 [norma 41] aspat 34 [norma 40]) no i oczywiście dostałem zalecenie pt. lekkostrawna dieta i zero alkoholu. Trzymałem się jej szczerze jako hipochondryk, uwierzcie mi, ale niestety wytrzymałem do ostatniej soboty (czyli około miesiąc). W sobotę wyskoczyłem ze znajomymi na imprezkę. Po całej ilości stresów, lęków itd. stwierdziłem, że muszę pójść z kimś i się rozluźnić. Bardzo lubię miejsca gdzie jest dużo ludzi. Jestem ogólnie ekstrawertykiem i działa na mnie to bardzo dobrze. Nie zakładałem, że cokolwiek wypiję. Jedyne na co chciałem sobie pozwolić to jakieś niezdrowe żarcie. Niestety kumple mnie namówili i skończyło się na 4 piwach. Ogólnie są to znajomi, z którymi nie widziałem się kopę lat no i... ciężko było odmówić. Poza tym jeden z nich też ma problemy z wątrobą i jak powiedziałem mu o swoich to przekonał mnie, że też pije i... chrzani to. Ogólnie poniósł mnie "melanż", że tak powiem no i wypiłem te piwa. Następnego dnia lekko pobolewała mnie wątroba. Teraz też mnie troszkę boli no i cholernie żałuję swojego idiotyzmu. Od razu na głowę wrzuciły mi się czarne myśli w stylu, że doprowadziłem się do zapalenia albo marskości (wiadomo, standard w nerwicy). Nie miałem jeszcze ataku paniki, ale nie potrafię o niczym innym myśleć. Pesymizm, czarnowidztwo itd. Masakra... Na tym forum już raz pocieszaliście mnie, że takie podwyższenie enzymów to nic, ale boję się, że po tym braku odpowiedzialności mam teraz wyniki 500 albo jeszcze wyższy... Może ktoś miał tak jak ja i przekona mnie, że to nic strasznego? Przecież nie jestem alkoholikiem, więc chyba bez przesady. Nie mogłem jej od razu zniszczyć. Ehh....
Awatar użytkownika
boniasky
Zarejestrowany Użytkownik

13 czerwca 2016, o 13:49

Stary no to.jest kolejna zagrywka lekowego stanu. No.sam.zobacz jaki to jest absurd! Nie uszkodziles żadnej.wątroby. Po 4 piwach? Odpuśc sobie te przemyślenia. Jesteś zdrow jak ryba! A to że Cię coś tam pobolewa to normalny nerwobol. Przestań się na tym skupiać a sam zobaczysz że zaraz wszystko puści. Pozdro
GoProProPro
Gość

17 czerwca 2016, o 18:04

Dzięki, może i masz rację?

Ktoś inny się wypowie?
Awatar użytkownika
zebulon
Zarejestrowany Użytkownik

17 czerwca 2016, o 18:07

4 piwa na pewno nie a bole rożnych miejsc mam wątroby też
Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku .
Piekło nerwicy tworzymy sami sobie ...
Nie pozwól żeby życie straciło sens przez osobę, która po prostu nie była Ciebie warta.
nerwica przypomina prowadzenie codziennie konia do weterynarza żeby sprawić czy na pewno nie jest wielbłądem ( cytat który mnie rozbawił )
subzero1993
Odburzony i pomocny użytkownik

17 czerwca 2016, o 18:12

Podobnie miałem jak piłem i paliłem papierosy, tyle że mi serce waliło (od tego zaczęła się moja nerwica). Z początku chciałem wracać z imprezy do domu, ale potem przypomniałem sobie, że miałem USG i wszystko wyszło dobrze więc wyniki nie kłamią. Przeczekałem z godzinę na imprezie i przeszło, aczkolwiek prawie wątpliwości mnie pokonały.

Kolejna sprawa to fakt iż wątroba nie jest unerwiona i nie może boleć.
Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
ODPOWIEDZ