Daj mu jeszcze kilka dni, by rozkręciło się działanie przeciwlękowe. Ono przychodzi później. Jeśli faktycznie się nakręcasz przed zaśnięciem, to trazodon Ci pomoże. Oczyści głowę, ułatwi zaśnięcie i wydłuży sam sen.Needle_ pisze: ↑7 marca 2023, o 12:26No właśnie chyba w takim razie to nie dla mnie , ponieważ mój problem to, że się nakręcam i nie mogę usnąć , jak już usne o normalnej porze ( nie 3-4 rano)to mimo wybudzeń jakoś tam funkcjonuje , myślałam że lek ten ma działanie nasenne ciągłe , że będzie ułatwiać zasypianie
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Trittico Cr ( TRAZODON )
- Hightower
- Zarejestrowany Użytkownik
-
Ok, spróbuję jeszcze kilka dni , bardzo Ci dziękuję za pomoc !Hightower pisze: ↑7 marca 2023, o 12:35Daj mu jeszcze kilka dni, by rozkręciło się działanie przeciwlękowe. Ono przychodzi później. Jeśli faktycznie się nakręcasz przed zaśnięciem, to trazodon Ci pomoże. Oczyści głowę, ułatwi zaśnięcie i wydłuży sam sen.Needle_ pisze: ↑7 marca 2023, o 12:26No właśnie chyba w takim razie to nie dla mnie , ponieważ mój problem to, że się nakręcam i nie mogę usnąć , jak już usne o normalnej porze ( nie 3-4 rano)to mimo wybudzeń jakoś tam funkcjonuje , myślałam że lek ten ma działanie nasenne ciągłe , że będzie ułatwiać zasypianie

-
- Nowy Użytkownik
Od 2 tyg stosuje ten lek miałem problemy ze snem oraz lękiem. Mam pytanie czy stosując ten lek można pracować? Czuje się rano jak na kacu słabo myślę zero skupienia rozkojarzenie i lekkie zawroty głowy. Praca totalnie nie idzie czy warto iść na L4 ? Do czasu ustąpienia objawów? Obawiam się że mogę zrobić coś nie tak w pracy albo ktoś pomyśli nie daj Boże że pije lub stosuje narkotyki...... Nie chce mi się tłumaczyć każdemu że mam depresje z nerwica.......
- Hightower
Na jakiej jesteś dawce?198906 pisze: ↑2 kwietnia 2023, o 02:06Od 2 tyg stosuje ten lek miałem problemy ze snem oraz lękiem. Mam pytanie czy stosując ten lek można pracować? Czuje się rano jak na kacu słabo myślę zero skupienia rozkojarzenie i lekkie zawroty głowy. Praca totalnie nie idzie czy warto iść na L4 ? Do czasu ustąpienia objawów? Obawiam się że mogę zrobić coś nie tak w pracy albo ktoś pomyśli nie daj Boże że pije lub stosuje narkotyki...... Nie chce mi się tłumaczyć każdemu że mam depresje z nerwica.......
- Hightower
Senność zwykle mija po 3-4 dniach. Dawka również jest bardzo niska. Możesz spróbować zejść do 1/3 tabletki i sprawdzić, czy pomogło.
Jak się czułeś bezpośrednio przed rozpoczęciem terapii trazodonem? Co było Twoim największym problemem? Bezsenność? Nocne wybudzenia?
-
- Nowy Użytkownik
Próbowałem i 1/3 i nic mój problem to negatywne myślenie strach że z czymś nie dam rady przed snem dużo myślę analizuje..... Stosuje lek ponad 2 tygodnie i ciężko mi wygrać z brakiem skupienia w pracy stresuje się jeszcze gorzej
- Hightower
Czy problemy z koncentracją i sennością zaczęły się/nasiliły po włączeniu trazodonu?
Generalnie trazodon działa w ten sposób, że po rozpoczęciu terapii czasem dosłownie ścina z nóg w ciągu 40-60 minut i ułatwia zaśnięcie, rano mogą pojawić się problemy z wczesnym wybudzeniem, chyba że prześpisz 8-9 godzin, ale to dość rzadki przywilej w przypadku ludzi pracujących. Tak to wygląda przez kilka pierwszych dni, potem efekt wieczornej siekiery całkowicie zanika (efekt wzrostu tolerancji i stabilizacji stężenia we krwi zwykle po 4. dobie) i lek po prostu ułatwia przespanie nocy. Problemy z koncentracją w ciągu dnia należą do ekstremalnie rzadkich.
Jeśli wciąż masz problemy z zaśnięciem, nie wiązałbym tego z tym konkretnym lekiem, choć może dawka jest niewłaściwie dobrana. Czy lekarz sugerował stopniowe jej zwiększanie? Na ogół punktem docelowym jest 125-150 mg - wówczas trazodon rozwija pełne spektrum działania. Ty przyjmujesz, jeśli dobrze rozumiem, 2/3 tabletki 75 mg?
- Hightower
Rozumiem, tutaj koncentruję się wyłącznie na wątku farmakologicznym, cała reszta to już materiał pod osobny wątek. Trzymam kciuki, byś szybko wrócił do zdrowia.
Trazodon przepisywany jest w "lekkich" przypadkach, ale naprawdę potrafi zrobić robotę, nie wiążąc się przy tym z najczęstszymi skutkami ubocznymi typowymi dla leków z grupy SSRI. Jeśli miałby Ci pomóc przy redukowaniu lęku, musiałbyś przekroczyć próg 75-100 mg. Dawkę w sposób bezpieczny możesz podnosić o 25 mg co 2-3 dni. Oczywiście - konsultacja z lekarzem byłaby tu co najmniej wskazana, ale standardowy algorytm w przypadku trazodonu zakłada błyskawiczne wchodzenie z poziomu 50 mg (dawka wyjściowa) do 150 mg w ciągu jednego tygodnia, więc zalecane tempo może wydawać się ekspresowe. Niemniej, jak wspominałem, to lek bezpieczny. Senność i suchość jamy ustnej to właściwie wszystkie skutku uboczne, jakich możesz się spodziewać.
Co do L4 - nie wiem, jeśli czujesz, że sytuacja wymyka się spod kontroli i chciałbyś zaczekać, aż lek rozkręci działanie, weź tydzień wolnego i spróbuj stopniowo zwiększać dawkę.
-
Witam Wszystkich. Mam pytanie do osób mających doświadczenie z lekiem Trittico CR. Biorę go od ponad dwóch miesięcy w dawce 75mg z uwagi na duże problemy z zasypianiem i utrzymaniem snu. I rzeczywiście śpię ok 7h ale budzę się wcześnie o świcie i nie mogę już zasnąć. Po przebudzeniu mam lekki stan odrealnienia i takiego jakby przymulenia, które zwiększają się w ciągu dnia. Towarzyszą temu problemy z koncentracją. Ponieważ biorę ten lek już dosyć długo, to odpada sprawa związana z początkowymi objawami towarzyszącymi wdrożeniu nowego leku. Zastanawiam się dlaczego tak źle się czuję, skoro ponoć lek ten poprawia jakość snu a także ma działanie antydepresyjne i powinien poprawiać nastrój? Może ktoś zna odpowiedź na to pytanie.
- joker1990
Biorę na noc , czasami 2/3 czasami całą 75mg. Zasypiam szybko i nie budzę się w nocy, choć czasem po całej wziętej o 21, potrafię do 2 w nocy nie spać. Żadko ale się zdarza. Rano zero problemów ze wstaniem, chyba że pomogę hydroxyzyną to wtedy lekki zamuł.
-
Czyli niezależnie do dawki, następnego dnia czujesz się dobrze i możesz cały dzień normalnie funkcjonować bez problemów z koncentracją i bez przymulenia, czy dobrze Cię zrozumiałem?
Ja - tak jak pisałem wyżej - rano czuję się lepiej a później powolne pogarszanie koncentracji i uwagi, takie narastające przymulenie ograniczające normalne funkcjonowanie. Sam już nie wiem czy to wynik stosowania trazodonu czy po prostu dd i dp.
- joker1990
Dobrze zrozumiałeś , zdarzyło mi się wziąć 1/3 w ciągu dnia i tez było Ok.Jakub_K pisze: ↑1 maja 2023, o 11:58Czyli niezależnie do dawki, następnego dnia czujesz się dobrze i możesz cały dzień normalnie funkcjonować bez problemów z koncentracją i bez przymulenia, czy dobrze Cię zrozumiałem?
Ja - tak jak pisałem wyżej - rano czuję się lepiej a później powolne pogarszanie koncentracji i uwagi, takie narastające przymulenie ograniczające normalne funkcjonowanie. Sam już nie wiem czy to wynik stosowania trazodonu czy po prostu dd i dp.