Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zoloft, Asentra, Asertin ( SERTRALINA )

Tutaj wpisujemy nasze wrażenia i odczucia odnośnie leków jakie zostały nam przepisane przez lekarza.
Leki antydepresyjne, benzodiazepiny, neuroleptyki, (SSRI, SNRI) itp.
Opisujemy efekty działania danego leku oraz ewentualne objawy uboczne.
Możesz dopisać się do istniejącego tematu lub stworzyć swój własny.
Kimek
Zarejestrowany Użytkownik

21 sierpnia 2024, o 13:47

Witamw sobote minie miesiąc jak zażywam Asentrę.Przez 2 tygodnie brałem rano 25mg , następnie zwiekszyłem za zgodą lekarza do 50mg , ale czułem sie zbyt śpiący ( może z tego względu że rano biore 0,5mg Clonazepamu), kilka dni znowu brałem po 25mg a obecnie znowu 50mg( z tymże rano 25m i po południu 25mg).Czuje się niezbyt ale z tego co wyczytałem trzeba czasme poczekać i kilka tygodni aż ten lek się wkręci. Wiele lat temu lekarz pisał mi ten lek ale z tego co pamiętam przyjmujmowałem go chyba bardzo krótko po czym został zmieniony..Mam nadzieje, że odczuje w końcu poprawę.Początkowo dośćradził sobe z dusznościami z którymi się zmagam, teraz tak w kratke.
Walczeosiebie
Nowy Użytkownik

2 września 2024, o 10:29

Cześć, czy ktoś tu ma doświadczenie z braniem asertin podczas karmienia piersią? Zdiagnozowano u mnie zaburzenie osobowości chwiejnej emocjonalnie. W starych odpowiedziach wyczytałam, że największe stężenie we krwi występuje po 3h a na necie podają 4,5-8,4h.( Cokolwiek oznacza 8,4 🤣) Psychiatra nic w tej kwestii nie powiedziała, a ja nie pomyślałam żeby dopytać..
Moja córka ma dopiero 7 tygodni i obawa że jej zaszkodzę jest bardzo silna mimo wszelkich zapewnień o "bezpiecznosci" tego leku.
anonerwica

2 września 2024, o 10:49

Walczeosiebie pisze:
2 września 2024, o 10:29
Cześć, czy ktoś tu ma doświadczenie z braniem asertin podczas karmienia piersią? Zdiagnozowano u mnie zaburzenie osobowości chwiejnej emocjonalnie. W starych odpowiedziach wyczytałam, że największe stężenie we krwi występuje po 3h a na necie podają 4,5-8,4h.( Cokolwiek oznacza 8,4 🤣) Psychiatra nic w tej kwestii nie powiedziała, a ja nie pomyślałam żeby dopytać..
Moja córka ma dopiero 7 tygodni i obawa że jej zaszkodzę jest bardzo silna mimo wszelkich zapewnień o "bezpiecznosci" tego leku.
"Lek Asertin można stosować u kobiet w ciąży wyłącznie wtedy, gdy według oceny lekarza korzyści z jego stosowania przeważają nad ewentualnymi zagrożeniami dla płodu"

"Nie zaleca się stosowania preparatu w czasie ciąży i karmienia piersią"

Można jedynie przytoczyć zalecenia, myślę że nikt tutaj Tobie więcej nie powie
Walczeosiebie
Nowy Użytkownik

2 września 2024, o 13:24

Zapytałam o doświadczenie a nie cytaty z neta ;)
Misio1234

26 września 2024, o 09:50

Hej, biorę Asertin 50 od dwóch tygodni. Zaczęły mi się problemy ze snem, gonitwa myśli i nasilony niepokój. Czy to minie?
laurka12

28 listopada 2024, o 15:53

Cześć , biorę Asentre juz około 2 mies w dawkach głównie 50 mg , ale różnie sobie dawkuje bo czasem 25 mg . Nic mi to nie pomaga , choruje na zaburzenia połykania , zawroty głowy , zmęczenie , napięcie mieśni szyi , teraz doszły problemy z żołądkiem . Jestem zrozpaczona wcześniej próbowałam Elice 10 mg i też nic ....
AnioLLL

14 grudnia 2024, o 23:22

Hej ludziska!

Powiedzie proszę jak ta sertralina wpływa na energię życiową, z przypływem chęci do robienia czegokolwiek? Ja mam jakieś straszne blokady które przejawiąją sie również w myślach. Duze lęki. Byłem lata na dulsevii ale strasznie emocjonalnie sie rozbujałem i został zmieniony na inny antydepresyjny, właśnie na Asertin.
Jak wasze zdolności poznawcze po setralinie?
Siłka
Nowy Użytkownik

16 grudnia 2024, o 14:20

Hej. Mój tata miał zapisaną Ascentre przez jedną lekarkę przy zaburzeniach otępiennych. Drugi stwierdził że jest to lek którego bez konsultacji z psychiatrą nie możemy włączać ponieważ zbyt silnie wpływa na funkcje poznawcze. Niestety nie mam doświadczenia jak faktycznie to wygląda.

Przy okazji, czy ktoś z Was słyszał może o stosowaniu pomocniczo sertraliny w zespole jelita drażliwego?
morphifry

17 grudnia 2024, o 00:47

Siłka pisze:
16 grudnia 2024, o 14:20
Hej. Mój tata miał zapisaną Ascentre przez jedną lekarkę przy zaburzeniach otępiennych. Drugi stwierdził że jest to lek którego bez konsultacji z psychiatrą nie możemy włączać ponieważ zbyt silnie wpływa na funkcje poznawcze. Niestety nie mam doświadczenia jak faktycznie to wygląda.

Przy okazji, czy ktoś z Was słyszał może o stosowaniu pomocniczo sertraliny w zespole jelita drażliwego?
Tak, podobno jelito drazliwe jest przez psychosomatyzacje wiec czasem proponuja ssri zeby wspomoc leczenie
AnioLLL

17 grudnia 2024, o 21:41

Panie i Panowie, ponawiam pytanie, czy sertralina dodaje energi?? Ze człowiekowi zachciewa sie chcieć? :)
To mój głowny konik, mam ogólnie słabą motywacje do robienia czegokolwiek. Jak to u Was wygląda??
Luk

17 grudnia 2024, o 21:50

AnioLLL pisze:
17 grudnia 2024, o 21:41
Panie i Panowie, ponawiam pytanie, czy sertralina dodaje energi?? Ze człowiekowi zachciewa sie chcieć? :)
To mój głowny konik, mam ogólnie słabą motywacje do robienia czegokolwiek. Jak to u Was wygląda??
Jak coś znajdziesz co motywuje do "chcenia się" to daj znać, też tego szukam.
AnioLLL

17 grudnia 2024, o 21:52

Spoko nie ma problemu, mam nadzieję ze po setralinie uda się osiągnąć sukces. Jutro rano ostatnia dawka Dulsevii i wchodze na setraline. Ahoj!
agata77

17 grudnia 2024, o 23:09

Hejka.
Mam pytanie. 2,5 tyg temu zwiekszylam dawke Zoloft z 25mg do 50 i czuje sie fatalnie najgorsze sa lęki rano i natrętne czarne myśli do tego jadłowstręt jednym slowem jest masakra i zastanawiam sie czy w takiej sytuacji nie zmniejszyc dawki i nie wrócić do 25mg? bo juz nie daje rady 😣 czy zmniejszenie dawki zmniejszy te uboczne skutki czy pogorsze jeszcze bardziej sytuacje?
Ewula22

18 grudnia 2024, o 08:32

Witaj raczej bym nie zmiejszala dawki leku tylko to przeczekala ja biore escytyl tez na poczatku mialam leki jak bralam lek teraz mam zwiekszona dawkie i jest dobrze.Czasem tak jest ze na poczatku objawy sie nasilaja a potem ustepuja
agata77

18 grudnia 2024, o 09:05

a po jakim czasie ci to wszystko minelo u mnie jest dzisiaj 16 dzien męczarni
ODPOWIEDZ