Serte biorę od października, z paro zeszłam dwa lata temu bo myślałam że problem mam za sobą, przez ten czas beż leków próbowałam się odburzac na "czyściocha". Zdecydowałam się na serte jak znowu wpadłam w totalne bagno, na mnie ona dziala może minimalnie, mam całe mnóstwo objawów codziennie, stawiam teraz na terapię a serte będę odstawiać po roku bo tak kazał psychiatra.Adwentystka pisze: ↑11 lutego 2024, o 13:36...Zumba a Ty od kiedy bierzesz sertę,I czemu zeszłaś z paro?Adwentystka pisze: ↑11 lutego 2024, o 12:56Zumba sama nie wiem,dziś podlałam kwiatki i obrałam ziemniaki.moze zacznie działać,bo jako tako depresji już nie czuję,ale lek wolnoplynący jest,niepokój,a Tobie coś pomaga?
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Rexetin, Parogen ( PAROKSETYNA )
-
- Zarejestrowany Użytkownik
-
- Nowy Użytkownik
Brałem 8 miesięcy, coś pomógł ale słońcu dawka 20 przestała pomagać a robiła że mnie gówno, schodzenje z tego to piekło.. mi zajęło 2 miesiące zmniejszania dawki i miesiąc aż wprowadzili mi pregabaline która biorę miesiąc i jest jeszcze gorzej niż bylo
-
- Nowy Użytkownik
Hej. Mam pytanie. Od 9 lat biorę Paroksetyne w dawce 20mg. W lutym powróciły ataki paniki i agorafobia. Zwiększone paro do 30mg przez 2 miesiące nic nie dało było gorzej, więc wróciłam do 20mg... nie wiem co robić. Psychiatra polecił dodanie pregi do paro, ale tego jeszcze nie zrobiłam.
Te ataki paniki i agorafobia mnie wykończą. Staram się odburzyc w yt ale momentami jest to tak ciezkie i kompletnie nie wiem co robić.
Czy komuś paro przestało działać po x latach? Co wtedy można zrobić? Pozdrawiam
Te ataki paniki i agorafobia mnie wykończą. Staram się odburzyc w yt ale momentami jest to tak ciezkie i kompletnie nie wiem co robić.
-
Według mnie w takiej sytuacji wypadałoby zmienić lek, najlepiej na taki z inną substancją czynną. Warto pamiętać że lek nie zlikwiduje problemu, lecz złagodzi objawy. Bierzesz już sporo czasu.. Uczęszczasz czy uczęszczałaś przez ten czas na psychoterapię?Mili pisze: ↑6 czerwca 2024, o 13:30Hej. Mam pytanie. Od 9 lat biorę Paroksetyne w dawce 20mg. W lutym powróciły ataki paniki i agorafobia. Zwiększone paro do 30mg przez 2 miesiące nic nie dało było gorzej, więc wróciłam do 20mg... nie wiem co robić. Psychiatra polecił dodanie pregi do paro, ale tego jeszcze nie zrobiłam.
Can someone tell me I'm not going crazy?

The thoughts in my head make me hate me

Maybe I'm too far from saving

-
- Nowy Użytkownik
Oczywiście, że nie chodziłam. Zaczęłam psychoterapie w lutym I oglądam filmiki na yt. Staram się to jakoś ogarnąć, ale co chwilę mam wrażenie, że bez leków tego nie ogarne. Boje się też zmieniać lek, schodzić z jednego i przeżywać odstawienie, a później wskoczenie na inny. Możliwe, że paro tak o przestała działać?
-
Rozumiem. Też podczas brania leków nie chodziłem na terapię, zacząłem dopiero po odstawieniu. Z lekami różnie bywa, ja miałem wiele prób podczas dobierania, tu trzeba dobrze trafić, żeby działanie pozytywne przeważało nad działaniami niepożądanymi. Rozumiem twoje obawy o zmianie leku, jednak może to być konieczne i po nowym lęku zauważysz znaczną poprawę.Mili pisze: ↑6 czerwca 2024, o 18:50Oczywiście, że nie chodziłam. Zaczęłam psychoterapie w lutym I oglądam filmiki na yt. Staram się to jakoś ogarnąć, ale co chwilę mam wrażenie, że bez leków tego nie ogarne. Boje się też zmieniać lek, schodzić z jednego i przeżywać odstawienie, a później wskoczenie na inny. Możliwe, że paro tak o przestała działać?
W mojej opinii jest to jak najbardziej możliwe żeby przestała działać, bierzesz już długi czas i możliwe jest, że receptory w mózgu stały się mniej wrażliwe na ten lek. Porozmawiaj z lekarzem o swoich wątpliwościach.
Can someone tell me I'm not going crazy?

The thoughts in my head make me hate me

Maybe I'm too far from saving

-
- Nowy Użytkownik
rozmawialam i mam zwiekszona dawke na 30mg, jesli w ciagu 3 tyg nie bedzie zadnej poprawy to mam wejsc na 40mg. mam nadzieje, ze bedzie lepiej. poki co jestem w mega napieciu, bo tak sie boje ubokow, ze sama sobie generuje lek.
-
Jak się czujesz?Zumba pisze: ↑28 lutego 2024, o 13:33Serte biorę od października, z paro zeszłam dwa lata temu bo myślałam że problem mam za sobą, przez ten czas beż leków próbowałam się odburzac na "czyściocha". Zdecydowałam się na serte jak znowu wpadłam w totalne bagno, na mnie ona dziala może minimalnie, mam całe mnóstwo objawów codziennie, stawiam teraz na terapię a serte będę odstawiać po roku bo tak kazał psychiatra.Adwentystka pisze: ↑11 lutego 2024, o 13:36...Zumba a Ty od kiedy bierzesz sertę,I czemu zeszłaś z paro?Adwentystka pisze: ↑11 lutego 2024, o 12:56Zumba sama nie wiem,dziś podlałam kwiatki i obrałam ziemniaki.moze zacznie działać,bo jako tako depresji już nie czuję,ale lek wolnoplynący jest,niepokój,a Tobie coś pomaga?
Terapia pomaga?
-
Malutkimi kroczkami do przodu, odzyskuje powoli swoje życie i chyba zmieniłam nastawienie do tego wszystkiego. Mam nadal mnóstwo objawów i często zalewa mnie lęk ale robię z nim coraz więcej.Livi pisze: ↑12 czerwca 2024, o 16:19Jak się czujesz?Zumba pisze: ↑28 lutego 2024, o 13:33Serte biorę od października, z paro zeszłam dwa lata temu bo myślałam że problem mam za sobą, przez ten czas beż leków próbowałam się odburzac na "czyściocha". Zdecydowałam się na serte jak znowu wpadłam w totalne bagno, na mnie ona dziala może minimalnie, mam całe mnóstwo objawów codziennie, stawiam teraz na terapię a serte będę odstawiać po roku bo tak kazał psychiatra.Adwentystka pisze: ↑11 lutego 2024, o 13:36...Zumba a Ty od kiedy bierzesz sertę,I czemu zeszłaś z paro?
Terapia pomaga?
-
To świetnie. Oby było coraz lepiej.Zumba pisze: ↑13 czerwca 2024, o 05:08Malutkimi kroczkami do przodu, odzyskuje powoli swoje życie i chyba zmieniłam nastawienie do tego wszystkiego. Mam nadal mnóstwo objawów i często zalewa mnie lęk ale robię z nim coraz więcej.Livi pisze: ↑12 czerwca 2024, o 16:19Jak się czujesz?Zumba pisze: ↑28 lutego 2024, o 13:33
Serte biorę od października, z paro zeszłam dwa lata temu bo myślałam że problem mam za sobą, przez ten czas beż leków próbowałam się odburzac na "czyściocha". Zdecydowałam się na serte jak znowu wpadłam w totalne bagno, na mnie ona dziala może minimalnie, mam całe mnóstwo objawów codziennie, stawiam teraz na terapię a serte będę odstawiać po roku bo tak kazał psychiatra.
Terapia pomaga?
Ja też już lepiej, ale dalej z szumami, derealizacją i bezsensem wszystkiego.
-
Kiedyś puści! A dopóki jest niech będzie a my żyjmy dalej na tyle na ile możemy najfajniej!Livi pisze: ↑13 czerwca 2024, o 10:32To świetnie. Oby było coraz lepiej.
Ja też już lepiej, ale dalej z szumami, derealizacją i bezsensem wszystkiego.
- moho
-
- Nowy Użytkownik
wlasnie jestem po rozmowie z lekarzem i powiedzial zebym wskoczyla na 40mg, bo po 30mg nie ma zadnej poprawy. po jakim czasie na 40mg odczules, ze jest lepiej? lekarz powiedzial, ze po 2 tyg juz powinnam cos poczuc...
troche sie boje tej dawki, ze jest duza... kiedys zwiekszenie z 20 na 30 pomoglo, pozniej wrocilam do 20mg i teraz wskoczenie na 30mg nic nie dalo... jest jakas szansa, ze 40mg zatrybi?
troche sie boje tej dawki, ze jest duza... kiedys zwiekszenie z 20 na 30 pomoglo, pozniej wrocilam do 20mg i teraz wskoczenie na 30mg nic nie dalo... jest jakas szansa, ze 40mg zatrybi?
- moho
mi żadne leki nie działały, ani paro, faxolet (co teraz biorę), byłem ostatnio u swojego psychiatry i chciałem zmienić na jakiś inny to kazał dalej Faxolet brać do tego Kwetaplex w ciągu dnia, kweta niestety usypia mnie.