Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Terapia SSRI (sertraliną) a impreza alkoholowa...
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Witam.
Tak jak w tytule, w sylwestra szykuje się u mnie impreza alkoholowa a stety niestety biorę 50mg sertraliny dziennie. Czy istnieje jakieś ryzyko napicia się większej ilości alkoholu?
Czy można pominąć w tym dniu dawkę leku?
Co uważacie?
Tak jak w tytule, w sylwestra szykuje się u mnie impreza alkoholowa a stety niestety biorę 50mg sertraliny dziennie. Czy istnieje jakieś ryzyko napicia się większej ilości alkoholu?
Czy można pominąć w tym dniu dawkę leku?
Co uważacie?
-
Generalnie powinienem napisać że nie możesz się napić bo takie są ogólne zasady przy lekach. Ja brałem Sertralinę przez długi okres czasu i piłem alkohol. Częściej nawet niż okazjonalnie. Nic się nie działo. Z tego co MI wiadomo sertralina jako chyba jedyny SSRI nie wchodzi w reakcje z alkoholem. Decyzja należy do Ciebie. Ja nie miałem kropli alkoholu w ustach od ponad pół roku. Bez tego gówna da się naprawdę żyć. Zobaczysz w jakim fajnym stanie obudzisz się następnego dnia kiedy nie wypijesz a wszyscy będą na kacu. Polecam i pamiętaj że wóda to depresant
-
Kieliszek wina lub dwa nie powinny zaszkodzić , gorzej z piciem do tak zwanej "odciny" . Po dużej dawce alkoholu może na następny dzień być ciężko.
-
whereismyhead pisze: ↑28 grudnia 2022, o 12:14Kieliszek wina lub dwa nie powinny zaszkodzić , gorzej z piciem do tak zwanej "odciny" . Po dużej dawce alkoholu może na następny dzień być ciężko.
pod jakim względem ciężko? przy piciu do odciny zawsze jest ciężko i to wiadomo.
właśnie chce napić się więcej ale nie do odciny.
-
częściej niż okazjonalnie ale w jakich ilościach? ja nie piję często a narazie w ogóle, teraz chce napić się raz w większej ilościp-i-k-o pisze: ↑28 grudnia 2022, o 12:11Generalnie powinienem napisać że nie możesz się napić bo takie są ogólne zasady przy lekach. Ja brałem Sertralinę przez długi okres czasu i piłem alkohol. Częściej nawet niż okazjonalnie. Nic się nie działo. Z tego co MI wiadomo sertralina jako chyba jedyny SSRI nie wchodzi w reakcje z alkoholem. Decyzja należy do Ciebie. Ja nie miałem kropli alkoholu w ustach od ponad pół roku. Bez tego gówna da się naprawdę żyć. Zobaczysz w jakim fajnym stanie obudzisz się następnego dnia kiedy nie wypijesz a wszyscy będą na kacu. Polecam i pamiętaj że wóda to depresant
-
Ogólnie łączenie alkoholu z tymi lekami nie jest wskazane , nie powinno się go pić a szczególnie w dużych dawkachpt090pl pisze: ↑28 grudnia 2022, o 16:37częściej niż okazjonalnie ale w jakich ilościach? ja nie piję często a narazie w ogóle, teraz chce napić się raz w większej ilościp-i-k-o pisze: ↑28 grudnia 2022, o 12:11Generalnie powinienem napisać że nie możesz się napić bo takie są ogólne zasady przy lekach. Ja brałem Sertralinę przez długi okres czasu i piłem alkohol. Częściej nawet niż okazjonalnie. Nic się nie działo. Z tego co MI wiadomo sertralina jako chyba jedyny SSRI nie wchodzi w reakcje z alkoholem. Decyzja należy do Ciebie. Ja nie miałem kropli alkoholu w ustach od ponad pół roku. Bez tego gówna da się naprawdę żyć. Zobaczysz w jakim fajnym stanie obudzisz się następnego dnia kiedy nie wypijesz a wszyscy będą na kacu. Polecam i pamiętaj że wóda to depresant
.
-
Każdy gdzieś tak wszędzie mówi że niewskazane bla bla bla, ale nic z tego nie wynika konkretnego..whereismyhead pisze: ↑28 grudnia 2022, o 17:20Ogólnie łączenie alkoholu z tymi lekami nie jest wskazane , nie powinno się go pić a szczególnie w dużych dawkachpt090pl pisze: ↑28 grudnia 2022, o 16:37częściej niż okazjonalnie ale w jakich ilościach? ja nie piję często a narazie w ogóle, teraz chce napić się raz w większej ilościp-i-k-o pisze: ↑28 grudnia 2022, o 12:11Generalnie powinienem napisać że nie możesz się napić bo takie są ogólne zasady przy lekach. Ja brałem Sertralinę przez długi okres czasu i piłem alkohol. Częściej nawet niż okazjonalnie. Nic się nie działo. Z tego co MI wiadomo sertralina jako chyba jedyny SSRI nie wchodzi w reakcje z alkoholem. Decyzja należy do Ciebie. Ja nie miałem kropli alkoholu w ustach od ponad pół roku. Bez tego gówna da się naprawdę żyć. Zobaczysz w jakim fajnym stanie obudzisz się następnego dnia kiedy nie wypijesz a wszyscy będą na kacu. Polecam i pamiętaj że wóda to depresant
.
Czy ktoś próbował, są jakieś potwierdzone przypadki działań niepożądanych/wizyt w szpitalu z tego powodu?
Co szkodzi pójść na jedną imprezę.
-
To spróbuj na sobie i pij , każdy reaguje inaczej jeden trafi do szpitala drugi niept090pl pisze: ↑28 grudnia 2022, o 21:12Każdy gdzieś tak wszędzie mówi że niewskazane bla bla bla, ale nic z tego nie wynika konkretnego..whereismyhead pisze: ↑28 grudnia 2022, o 17:20Ogólnie łączenie alkoholu z tymi lekami nie jest wskazane , nie powinno się go pić a szczególnie w dużych dawkach
.
Czy ktoś próbował, są jakieś potwierdzone przypadki działań niepożądanych/wizyt w szpitalu z tego powodu?
Co szkodzi pójść na jedną imprezę.

Na ulotkach pisze wyraźnie że leku nie powinno łączyć się z alkoholem. A co ty zrobisz twoja decyzja

- Hightower
Pominięcie pojedynczej dawki nic nie da i nie ma nawet większego sensu, okres półtrwania jest na tyle długi, że musiałbyś lek odstawić na kilka dni. Niemniej - dużego ryzyka nie ma, w próbach klinicznych badano wpływ alkoholu u zdrowych osób przyjmujących 200 mg sertraliny dziennie i nie wykazano zwiększonego działania sedatywnego czy negatywnego wpływu na funkcje poznawcze. Innymi słowy - możesz pić, nie nabawisz się ani priapizmu, ani encefalopatii, ale to, czego powinieneś się spodziewać po naprawdę dużej dawce alko - a brzmisz tak, jakbyś chciał wysmoczyć cysternę - to bardzo duże nasilenie lęku następnego dnia. Coś za coś. Żałować będziesz w niedzielę przy oglądaniu Agrobiznesu ;]
No i tak jak zaznaczyła Zumba - jeśli jesteś w stanie włączyć alkohol do swojej diety, rozważ, czy ta sertralina w ogóle do czegoś Ci jest potrzebna, bo być może wcześniej postawiona diagnoza wymaga weryfikacji i powinieneś przyjmować jakaś pregabalinę lub szyszki chmielu.
-
Mogę z ciekawości jakieś namiary na te badania? W internecie cicho jest na temat wypicia większej ilości alkoholu wraz przy braniu sertraliny. Są tylko drobne spekulacje o dwóch piwkach albo kieliszeczkuHightower pisze: ↑28 grudnia 2022, o 22:44Pominięcie pojedynczej dawki nic nie da i nie ma nawet większego sensu, okres półtrwania jest na tyle długi, że musiałbyś lek odstawić na kilka dni. Niemniej - dużego ryzyka nie ma, w próbach klinicznych badano wpływ alkoholu u zdrowych osób przyjmujących 200 mg sertraliny dziennie i nie wykazano zwiększonego działania sedatywnego czy negatywnego wpływu na funkcje poznawcze. Innymi słowy - możesz pić, nie nabawisz się ani priapizmu, ani encefalopatii, ale to, czego powinieneś się spodziewać po naprawdę dużej dawce alko - a brzmisz tak, jakbyś chciał wysmoczyć cysternę - to bardzo duże nasilenie lęku następnego dnia. Coś za coś. Żałować będziesz w niedzielę przy oglądaniu Agrobiznesu ;]
No i tak jak zaznaczyła Zumba - jeśli jesteś w stanie włączyć alkohol do swojej diety, rozważ, czy ta sertralina w ogóle do czegoś Ci jest potrzebna, bo być może wcześniej postawiona diagnoza wymaga weryfikacji i powinieneś przyjmować jakaś pregabalinę lub szyszki chmielu.

Uprzedzam nie jestem alkoholikiem nie byłem i nie będę. Sertralinę w dawce 50 mg biorę od ponad dwóch miesięcy i aktualnie lek świetnie się u mnie rozkręcił. Jestem już dorosły ale jednak w dość młodym wieku - powiem tyle - przede mną dużo imprez, osiemnastek ETC.
Ciężko mi pogodzić teraz moją farmakoterapie z tym czasem, ponieważ głupio mi na imprezie się nie zabawić i trochę więcej nie spróbować... Brzmi to być może strasznie ale takie jest moje zdanie.
Pytam więc dlatego by upewnić się czy jestem bezpieczny, oczywiście nie mam zamiaru przedawkowywać i pić do zgona.

-
czekam na odpowiedź, chciałbym dokopać się do tych badańHightower pisze: ↑28 grudnia 2022, o 22:44Pominięcie pojedynczej dawki nic nie da i nie ma nawet większego sensu, okres półtrwania jest na tyle długi, że musiałbyś lek odstawić na kilka dni. Niemniej - dużego ryzyka nie ma, w próbach klinicznych badano wpływ alkoholu u zdrowych osób przyjmujących 200 mg sertraliny dziennie i nie wykazano zwiększonego działania sedatywnego czy negatywnego wpływu na funkcje poznawcze. Innymi słowy - możesz pić, nie nabawisz się ani priapizmu, ani encefalopatii, ale to, czego powinieneś się spodziewać po naprawdę dużej dawce alko - a brzmisz tak, jakbyś chciał wysmoczyć cysternę - to bardzo duże nasilenie lęku następnego dnia. Coś za coś. Żałować będziesz w niedzielę przy oglądaniu Agrobiznesu ;]
-
Zakładam, że nie przyjmujesz sertraliny profilaktycznie, ale masz ku temu konkretne powody...pt090pl pisze: ↑30 grudnia 2022, o 14:00czekam na odpowiedź, chciałbym dokopać się do tych badańHightower pisze: ↑28 grudnia 2022, o 22:44Pominięcie pojedynczej dawki nic nie da i nie ma nawet większego sensu, okres półtrwania jest na tyle długi, że musiałbyś lek odstawić na kilka dni. Niemniej - dużego ryzyka nie ma, w próbach klinicznych badano wpływ alkoholu u zdrowych osób przyjmujących 200 mg sertraliny dziennie i nie wykazano zwiększonego działania sedatywnego czy negatywnego wpływu na funkcje poznawcze. Innymi słowy - możesz pić, nie nabawisz się ani priapizmu, ani encefalopatii, ale to, czego powinieneś się spodziewać po naprawdę dużej dawce alko - a brzmisz tak, jakbyś chciał wysmoczyć cysternę - to bardzo duże nasilenie lęku następnego dnia. Coś za coś. Żałować będziesz w niedzielę przy oglądaniu Agrobiznesu ;]
Jakieś zaburzenia depresyjne ? lękowe ?
Po pierwsze, alkohol jest depresantem.
Po drugie, masz w ulotce wyraźnie napisane, czy można łączyć sertralinę z alkoholem.
Po trzecie, w tym poście odpowiedziały Tobie już 4 osoby.
Co Tobie da dotarcie do tych badań ?
Przyzwolenie na wypicie "piwka" czy "kieliszeczka" bez wyrzutów sumienia ?
To Twój organizm, gdy będziesz chciał i tak się napijesz, kto Ci zabroni ?