Hej, nerwice mam od prawie 12 lat, raz jest lepiej, raz gorzej, mam terapie, są skuteczne, ale powaliło mnie na łopatki po covid.
Najpierw biegałam z krzykami i paniką że mam raka płuc. Magicznie minął mi kaszel po odczycie wyników prześwietlenia.
W ubiegły czwartek strasznie drżały mi nogi- trwało to chwile, ale miałam wrażenie, że się przewrócę, wpisałam oczywiście swój objaw w google - SLA, stwardnienie zanikowe boczne.... mam objawy takie jak
- drżenie nóg podczas chodzenia, zwłaszcza schodzenia po schodach, pochylania się
- bóle mięsni
- mam jakieś przeskoki mięśni na całym ciele, jakby mi robaki chodziły pod skórą ( to pojawiło się po przeczytaniu czym są fascykulację)
- zimne stopy i dłonie
- uczucie zimna
- problemy ze snem
- czuje głód, a na myśl o jedzeniu mam odruch wymiotny - to pojawiło się podczas covid, znikło, pojawiło jak bałam się raka- znikło- pojawilo się od kąd " mam " ALS...
nie potrafię o niczym innym myśleć, byłam u neurologa, zbadał mnie i uznał, że nie ma najmniejszych podstaw do niepokoju, wszytskie odruchy są poprawne. Bylam u dwóch fizjo i oni także przeprowadzili wywiad neurologiczny uznając że nie ma podstaw do lęku... Nie uspokaja mnie to, nie mogę przestać o tym myślec, czytam historie ludzi z SLA, google i objawy mam w 1 palcu. Jestem przerażona, tak się boje!
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
STRACH PRZED SLA
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Po pierwsze to odstaw Google. To wymagać będzie siły woli, ale da się to zrobić. Od tego musisz zacząć, bo chcąc się upewnić, że nic Ci nie jest, pozostajesz tylko w błędnym kole lękowym. Po drugie, po 12 latach nerwicy nie zauważyłaś, że dalej żyjesz? Tylko żyjesz w strachu, przez samonakrecanie się. Lęk karmi nas iluzją, że coś się stanie, chociaż nic się nie dzieje. WSZYSTKIE objawy jakie masz musisz wrzucić do worka z napisem "nerwica". I wszystkie przyszłe objawy tak samo, bo lęk jest podstępny, jak się pogodzisz z jedną rzeczą, to zaraz będzie Ci ryć głowę czymś innym. Zaufaj lekarzom i zacznij ufać sobie. Poczytaj materiały na forum o mechanizmie lękowym, posłuchaj o czym mówią chłopcy na yt na kanale "Stowarzyszenie zaburzeni PL". Nie zapewnię Cię, że nic Ci nie będzie, bo mam wrażenie, że szukasz tylko tego zapewnienia.
Naprawdę żyjesz tylko w iluzji, którą stwarza Ci lęk. Wyjdź jej na przeciw. 
Tutaj masz część najwazniejszych materiałów:
spis-tre-autorami-t4728.html

Tutaj masz część najwazniejszych materiałów:
Podstawy na początek dla każdego nerwicowca:
Kanał na YT (Divovick 3 sezony):
https://youtube.com/channel/UCiWlDE21eDlcMr0wscWEGFA
Pomocne posty z forum:
Blog Katji:
www.czlowiekczujacy.pl
Książki:
"Pokonałem nerwicę" Grzegorz Szaffer
Blog po angielsku (z książka "Bez lęku i bez paniki"): www.anxietynomore.co.uk
Strona www Victora (są tam pomocne nagrania i wpisy): www.emocjobranie.pl
Kanał na YT (Divovick 3 sezony):
https://youtube.com/channel/UCiWlDE21eDlcMr0wscWEGFA
Pomocne posty z forum:
Blog Katji:
www.czlowiekczujacy.pl
Książki:
"Pokonałem nerwicę" Grzegorz Szaffer
Blog po angielsku (z książka "Bez lęku i bez paniki"): www.anxietynomore.co.uk
Strona www Victora (są tam pomocne nagrania i wpisy): www.emocjobranie.pl
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Jeśli nie masz stwierdzonego uszkodzeń neurologiczny na przynajmniej 3 odcinkach do tego widocznej utraty siły (stwierdzonej przez lekarza) I wyniki emg również są w normie to nie masz podstaw aby obawiać się o sla. Fascykulacje, parestezje nawet uczucie wiotkości miesni, częste dretwienia są dość typowe u osób które wmawiają sobie podobne choroby ponieważ jest to wtedy świetny "objaw" somatyczny, który świetnie potęguje objawy i napędza lęki. Wiem ze łatwo się mówi ale spróbuj się odciąć od tych mysli choćby przy pomocy psychologa i sprawdź czy twoje "objawy" nadal będą występować. Moim zdaniem napędzasz wszystko przez strach i ciągle myślenie o tym. Jeśli nadal masz wątpliwości skontaktuj się z innym lekarzem ale ja uważam że w twojej sytuacji, leki maja ogromny wpływ na twoj stan i pojawiające się objawy w postaci fascykulacji, parestezje itp.