Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Ciągły strach przed chorobą

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
unqnown
Zarejestrowany Użytkownik

5 stycznia 2017, o 10:11

Witam,

Żyje w ciągłym lęku który działa na mój żołądek. Kiedy wstaje jest przez chwile wszystko ok ale zaraz zaczyna się analiza swoich objawów, tak zwane badanie całego ciała i wszystko toczy się jednym kółku. Nie wspomnę tutaj o wkręcaniu sobie że to coś poważnego, słuchanie innych opowieści kto na co zachorował i kiedy umarł przyprawia mnie o dreszcze i nerwy których nie potrafię opanować. Ostatnio robiłem nawet badanie USG jamy brzusznej wszystko jest w porządku. Strach przed zdiagnozowaniem czegoś wiadomo był okropny. Lekarka rodzinna mówiła że na 95% wygląda jej to na zespół jelita drażliwego.

Czy przez ciągły stres mogę mieć problemy zołądkowe ?
Awatar użytkownika
Kretu
Odburzony Wolontariusz Forum

5 stycznia 2017, o 10:39

Możesz. Zespól jelita drażliwego to nic innego jak nerwica jelit, dieta FODMAP + sanprobi IBS, no i co najważniejsze wyjście z tej iluzji lękowej. Jeżeli badania wychodzą w porządku to nie ma obaw do tego że wystąpi w niedługim okresie u Ciebie jakaś choroba, każdy może zachorować na wszystko ale wybieganie pesymistyczne w przyszłość oprócz wyniszczania siebie samego nie przyniesie żadnych rezultatów, bo ani poprzez to myślenie nie wymodlisz sobie choroby - ani gdyby była nie pozbędziesz się jej.
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
Awatar użytkownika
Kondor
Dyżurny na forum Odważny VIP

5 stycznia 2017, o 12:18

unqnown nerwica może przysporzyć każdy objaw jaki chcesz. Nie twierdzę, że masz nerwice, ale jeżeli zrobiłaś badania i ciągle się boisz i analizujesz, to wskazuje to jednak na nią .Poczytaj :

etapy-nerwicy-w-pigulce-t4102.html

Ogólnie poczytaj, czym to wszystko jest, czym jest istota lęku itd

spis-tresci-autorami-t4728.html

POWODZENIA :)
Pomyliliśmy światy ! Świat naszego myślenia uznaliśmy za ten realny, a ten prawdziwy mamy tylko za tło. Za wszelką cenę trzeba to odwrócić !
aeiouy13
Zarejestrowany Użytkownik

5 stycznia 2017, o 13:32

Ja miałam etap (silny i długotrwały stres w pracy) że przez 3 dni wmawiałam sobie , że teraz to już koniec, że z domu nie wyjdę bo mnie będzie "gonić". Ale postanowiłam to olać i przeszło.
ODPOWIEDZ