Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Proszę o wasze poglądy ba sprawę
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Witam. Mam 31 lat i od jakiegoś czasu (około miesiąca) zmagam się z szeregiem niepokojących objawów: drgawki w nocy, drżenie całego ciała, w tym głowy, olbrzymi niepokój, drżenie kończyn przy robie jedzenia, sięgania po coś, objaw tzw. koła zębatego: tzn. Kiedy rusza ręką, głową czy nogą, to czuje jakby ruchy wykonywane były stopniowo, jakby, ruch ręką to była sekwencja ruchów, a nie jeden płynny ruch. Dodatkowo mam taki objaw, jakby niepewny chód, tzn muszę się ułamek sekundy zastanowić, czy chce ten ruch wykonać. Wszystko zaczęło sie od chwili, kiedy obudziłem sie o 3 nad ranem z potężna sztywnością i bólem karku. Nie mogłem nawet o milimetr przesunąć głowy. Oczywiście wpisałem objawy w wyszukiwarkę, i wyskoczyła mi choroba Parkinsona. Zwłaszcza ten objaw koła zębatego sie przewija. Niestety moja prababka pod koniec życia zachorowała ba Parkinsona. Być może i bym sie nie martwil, ale czytałem ze zdarzają sie ludzie mający objawy między 21-40 rokiem życia. Np. aktor Michael J Fox w wieku 30 lat został zdiagnozowany. W czwartek idę do neurologa, ale przygotowuje sie na najgorsze. Chciałbym zapytać czy nerwica lekowa może dawać takie objawy jak napisałem, zwłaszcza ten objaw koła zębatego albo drżenie głowy? Proszę o odp. Pozdrawiam.
- Green_Tea
Ja w okresie mojego najgorszego kryzysu miałam drgawki i mimowolne spięcia mięśni, np. noga mi zaczynała latać bez powodu w przypadkowych momentach. Nie wiem czy u ciebie jest taka sama sytuacja, ale ogólnie mówiąc to tak, nerwica może wywoływać różne drgawki i tiki, które mogą same przyjść i same minąć. To coś, co dzieje się na poziomie podświadomości, możesz nie mieć stresowych myśli, ale ciało wciąż reaguje na stres i szuka na to nowych metod. W sumie logicznie ma to sens, bo nasze ciało przez takie ruchy w pewnym sensie się rozgrzewa, tak jakbyśmy mieli zaraz uciekać przed zagrożeniem
-
Dzięki za odp. A miałaś może takie delikatne zaburzenia równowagi ? Tzn chodzi mi o to, ze jak idę to idę niepewnie. Stawiam ostrożnie kroki, mam taka sztywność mięśni.
- Green_Tea
Nie nazwałabym tego zaburzeniami równowagi. Jeśli zacznę się skupiać na tym w jaki sposób chodzę to rzeczywiście mam wrażenie, że łażę krzywo albo bujam się na boki i być może rzeczywiście tak jest. To samo działa np. w przypadku oddychania - jeśli zaczniesz myśleć o tym, że oddychasz i starasz się to kontrolować to pewnie będziesz mieć hiperwentylację.
-
Dzięki za odpowiedzi. Ktoś z forum miał bądź ma problemy z ciągłym drżeniem ciała? Nie wiem co jest grane. Co prawda dzisiaj idę do neurologa, ale podobno taką chorobę Parkinsona nie sposób zdiagnozować od razu.
-
31, czytałem jednak, że wiek nie ma tutaj nic do rzeczy. Średnia zachorowań to ok.58-60 lat, ale zdarzają się osoby w przedziale 20-40. Dlatego szukam odpowiedzi na tym forum. Bo być może takie objawy, jak sztywność mięśni, niepewny chód, wybudzanie się w nocy ze spiętym karkiem, drżenie ciała to jednak objawy nerwicy.
-
Chłooooooopie daj sobie spokojanorlondo91 pisze: ↑17 marca 2022, o 09:28Dzięki za odpowiedzi. Ktoś z forum miał bądź ma problemy z ciągłym drżeniem ciała? Nie wiem co jest grane. Co prawda dzisiaj idę do neurologa, ale podobno taką chorobę Parkinsona nie sposób zdiagnozować od razu.