Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Problemy z przełykaniem śliny

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Nerwowa234
Zarejestrowany Użytkownik

25 maja 2019, o 23:45

Witam! Miałam dzisiaj pewien objaw nerwicowy, którego chyba jeszcze nigdy nie miałam. Ogółem, to mogę powiedzieć, że na co dzień już mogę żyć normalnie, co mnie okropnie cieszy. Czasem zdarzą się jeszcze jakieś gorsze dni, pojedyncze objawy, ale staram się ich traktować na luzie. Dzisiaj zdarzyło mi się coś takiego, że tak jakoś nagle po prostu wydawało mi się, że nie mogę przełknąć śliny (nie ma żadnego uczucia guli w gardle ani nic z tych rzeczy), że jakby noo nie mogę haha, jednocześnie przez to jakoś pojawił się strach, że przez to nie mogę złapać powietrza i nagle wkońcu przełknęłam tą ślinę, zaczęło walić serce z tego strachu, ale od razu starałam się uspokoić, bo stwierdziłam, że to na pewno nerwowe, po tym jeszcze pare razy tak miałam, ale mimo to starałam się opanować to, zażyłam sobie uspokajający syrop ziołowy i utrwalam w głowie myśl, że to nic takiego. Było to zaskoczeniem dla mnie zapewne dlatego, że wcześniej nie miałam takiego objawu. Chciałam tutaj opisać ten objaw i zapytać czy ktoś z was również spotkał się z podobnym do mojego :D No i dziękuję, jeżeli ktoś odpowie! :DD
emek16

26 maja 2019, o 00:17

To nie jest przypadkiem takie uczucie jakbyś zapomniał jak połykać ślinę.Takie coś że próbujesz łyknąć i się zawieszasz.Ja miałem coś takiego przy początkach nerwicy , u mnie to trwało parę lat ale w końcu przeszło.
Nerwowa234

26 maja 2019, o 00:38

Ooo o o chyba coś takiego, właśnie takie zawieszenie się i co dalej, wtedy miałam uczucie, że przez to nie złapię oddechu, ale z drugiej strony to oddech normalnie mogę wziąć wtedy (tak wiem, to dziwne) no i potem to już wiadomo...przyśpieszone serce itd. No ale staram się być opanowana i wziąć to na luzaczka. Ogółem dobrze jest przeczytać, że ktoś miał podobnie :D
emek16

26 maja 2019, o 00:50

Masz takie wrażenie że nie połkniesz tej śliny i zaraz się udusisz a po wszystkim lęk i mocno walące serce spoko luz miałem to samo.Kiedy jeszcze nie wiedziałem czym jest nerwica zwalałem że ten objaw jest od refluksu, ale potem kiedy dowiedziałem się czym są zaburzenia lękowe i stosowałem się do rad tutaj, to po prostu ten objaw zniknął podobnie jak wiele innych.
Nerwowa234

26 maja 2019, o 01:12

O właśnie miałam tak jak napisałeś. I już z samego początku stawiałam na to, że to nic takiego, nerwowy objaw, żeby nie panikować. Ogólnie to od około dwóch dni mam drobne problemy z żołądkiem, właściwie teraz to już prawie nic mi nie jest. I przez chwilę pomyślałam, czy to nie coś związane z tym, ale potem szybko przerzuciłam się na wersję, że to nerwowy objaw, bo to jest bardziej prawdopodobne no i nawet ty tak samo opisujesz to, dokładnie tak jak ja miałam.
ODPOWIEDZ