Helpmi ja mam taki sam według mnie problem. Nie znam wyjasnienia tego.
Oglónie to także mialem z 7 lat temu badania i mam ogólnie stwierdzoną dysgrafię i dysortografię ale wiem czy ma to z tym związek.
Także nie mam problemów z nauka pamięciową, wręcz przeciwnie potrafie wkuć ksiązkę jakbym przysiadł i potem podać miejsca gdzie przecinki były stawiane

Bo widze to wkuwanie w wyobraźni
Ale język obcy to jest jakaś czarna dziura. Uczyłem się kiedyś na powaznie języka niemieckiego, w szkole miałem francuski ale zakuwałem osobno niemiecki, na dużym poziomie. Co chwila znaczenia słów, gramatyka, wszystko wylatywało mi z głowy.
Strasznie mnie to nurtuje bo okropnie by mi się język obcy przydał, ale nie zapamiętuje jakby mój mózg obych słów.
Nawet jak czytam ksiazkę, która tytuł ma w obcym języku albo oglądam film a tytuł jest podany w języku obcym, autor ma personalia w języku obcym, to na drugi dzien dosłownie jak mnie ktoś pyta, co czytałem, ogladałem i kogo to normalnie nie pamiętam.
Ludzie wokoło 2,3 jezyki znają, dogadują się a ja nie znam prostych sformułowań, które de facto tydzień temu znałem.
Ale niestety nie znam wyjasnienia tego fenomenu, choć też na razie bliżej się temu nie przyjrzałem.