Zmieniam lekarza paychiatre i obecnego poprosilam o dokumentacje medyczna
Mam nerwice lekowa od 10 lat. U niego w rozpoznaniu mam wpisane.
F41.3 - inne mieszane zaburzenia lękowe
F61 - zaburzenia osobowości mieszane i inne
Co to oznacza? Bo jakos od stycznia nie mowil mi nic o takim rozpoznaniu. Podkreslal, ze mam nerwice, osobowość zależną, krucha i unikajaca.
Co oznacza jego rozpoznanie, bo poczulam sie lekko mowiac "psychiczna'.
Z góry dzieki za odpowiedzi.
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Pomoc w zrozumieniu diagnozy
-
- Zarejestrowany Użytkownik
F61 oznacza że masz zaburzenia osobowoaci mieszane lub inne czyli wlasnie w twoim przypadku osobowosc zależna i unikająca to jeat to "zmieszanie". Czyli takie masz elementy osobowisci które za bardzo dominują u ciebie i które należy poddac psychoterapii.
Zaburzenia osobowości to nic innego jak cechy osobowości które utrudniają życie. No ale one też muszą być podpięte pod jakaś klasyfikację medyczną jeśli ma się je "leczyć".
Nie ma to nic wspolnego z choroba psychiczna to F61.
Zaburzenia osobowości to nic innego jak cechy osobowości które utrudniają życie. No ale one też muszą być podpięte pod jakaś klasyfikację medyczną jeśli ma się je "leczyć".
Nie ma to nic wspolnego z choroba psychiczna to F61.
-
F41.3 to nic innego jak jedna z kilku kategorii zaburzeń lekowych (F41). Inne mieszane czyli takie w ktorych może być wiele form np nie wiem napady paniki, lęk uogolniony czy stany depresyjne.
Ale czy dostaniesz F41.3 czy F41.1 to nie ma na prawdę wiekszego znaczenia. Lekarz musi coś wpisać bo takie są procedury.
Druga sprawa że jeśli rozpoznanie masz np po jednym wywiadzie z lekarzem to też jest to tylko ocena na podstawie tej jednej rozmowy. I np po odbyciu psychoterapii może się rozpoznanie zmienić bo cie lepiej poznają.
Ja np F61 dostalem dopiero po 3 miesiacach psychoterapii.
Natomiast żebys sie nie nakręcala nie dadzą Ci rozp0znania ze masz chorobe psychiczna tylko bardziej chodzi o takie subtelne zmiany np te F61 zmienia ci na jakies bardziej konkretne zaburzenie osobowosci, albo może zostawią to co jest
Ale czy dostaniesz F41.3 czy F41.1 to nie ma na prawdę wiekszego znaczenia. Lekarz musi coś wpisać bo takie są procedury.
Druga sprawa że jeśli rozpoznanie masz np po jednym wywiadzie z lekarzem to też jest to tylko ocena na podstawie tej jednej rozmowy. I np po odbyciu psychoterapii może się rozpoznanie zmienić bo cie lepiej poznają.
Ja np F61 dostalem dopiero po 3 miesiacach psychoterapii.
Natomiast żebys sie nie nakręcala nie dadzą Ci rozp0znania ze masz chorobe psychiczna tylko bardziej chodzi o takie subtelne zmiany np te F61 zmienia ci na jakies bardziej konkretne zaburzenie osobowosci, albo może zostawią to co jest

-
Diagnoze mam po 9 mc leczenia od psychiatry. Psycholog uwaza ze poza nerwica lekowa nie mam żadnych innych zaburzen
Psychoteriapie mam z 2 różnymi psychologami. Oboje mowia tylko o nerwicy. Oboje prowadza mnie rowniez 9 mc.
Lekarz uznal ze mam osobowosc zalezna przez to ze przyjechalam z mezem na wizytę, a unikajaca nie wiem na jakiej podstawie, krucha poniewaz potrzebuje zapewnien ze np nie jestem na nic chora. Ogólnie jestem troszke zmieszana ta diagnoza, nerwice mam od 11 lat. Tak na prawde byl to moj 6 psychiatra, i tylko on postawil takie rozpoznanie.

Psychoteriapie mam z 2 różnymi psychologami. Oboje mowia tylko o nerwicy. Oboje prowadza mnie rowniez 9 mc.
Lekarz uznal ze mam osobowosc zalezna przez to ze przyjechalam z mezem na wizytę, a unikajaca nie wiem na jakiej podstawie, krucha poniewaz potrzebuje zapewnien ze np nie jestem na nic chora. Ogólnie jestem troszke zmieszana ta diagnoza, nerwice mam od 11 lat. Tak na prawde byl to moj 6 psychiatra, i tylko on postawil takie rozpoznanie.
-
W jakim nurcie ta psychoterapia ?
Wiesz zawsze bedzie tak że ktoś da ci inna diagnozę od reszty.
Na podstawie dwóch incydentów diagnowanie zaburzeń osobowości to trochę odważny krok.
Ale też rzadko kiedy ktoś ma nerwicę nie mając zaburzeń osobowości.
Pytam o nurt bo jeśli masz jakieś kladyczne cbt, nie zadna 3 fala tylko takie podstawowe to być może ze psychologowie nie dali ci rozpoznania zaburzen osobowoaci bo ich to nie interesuje. W takich zalozeniach prqcuje sie tylko nad samym zaburzeniem lekowym.
To są cetryfikoane terapeutki po szkole psychoterapii czy zwykle panie psycholog ? To tez ważne pytanie
Wiesz zawsze bedzie tak że ktoś da ci inna diagnozę od reszty.
Na podstawie dwóch incydentów diagnowanie zaburzeń osobowości to trochę odważny krok.
Ale też rzadko kiedy ktoś ma nerwicę nie mając zaburzeń osobowości.
Pytam o nurt bo jeśli masz jakieś kladyczne cbt, nie zadna 3 fala tylko takie podstawowe to być może ze psychologowie nie dali ci rozpoznania zaburzen osobowoaci bo ich to nie interesuje. W takich zalozeniach prqcuje sie tylko nad samym zaburzeniem lekowym.
To są cetryfikoane terapeutki po szkole psychoterapii czy zwykle panie psycholog ? To tez ważne pytanie

-
Wiec jedna jest psychoterapeuta, ma ppnad 20 lat doswiadczenia. A drugim moim terapeuta jest nasz Viktor. Ja sie zgadzam zupelnie z tym ze jestem np osoba ktora potrzebuje ciaglych zapewnien na temat stanu zdrowia. Tyle ze ja sobie powkrecalam wlasnie na podstawie tego rozpoznania ze jestem jakims paranoikiem ze mam schizoidalne jakies zachowania. I jestem teraz w ogromnym lęku ze jestem chora psychicznie. Z tego co widze w dok. Diagnoza zostala postawiona na 1 wizycie i podtrzymana do ostatniej. Boje sie chorob psychicznych i to jest moj konik a teraz to juz jestem roztrzesiona ze ze mna jest cos niehalo . Postaram sie podejsc do tego spokojnie. Dzis mam terapie to omówię co trzeba i co mnie martwi.
-
Jeszcze moze dodam, ze mi nic jakos szczegolnie zycia nie utrudnia. Pracuje w biurze, jestem lubianą osoba, mam duze grono znajomych, jestem uwazana za dusze towarzystwa. Nie izoluje sie, jestem dobrze zorganizowana, zajmuje sie domem, dzieckiem. Jestem dosc wesola. Wiec na prawde nie rozumiem tej diagnozy, jeszcze teraz tymbardziej skoro widze w dok ze zostala postawiona na 1 wizycie kiedy wpadlam do niego ze strachem ze mam schizofrenie. Oczywiście lęk, jakas forma zależności byc moze tez i z cala pewnością potrzebuje zapewnien ze cks dobrze robie, bo nawet podczas głupiego obiadu pytam meza 10 razy czy mu smakuje. Ale czy to wszystko mnie jakos ogranicza i jest problemem w zyciu codziennym ? Nie sadze.
-
A jakie znaczenie ma ta diagnoza ? Czy sluszna czy nie to nie oznacza choroby psychicznej...
Zaburzenie osobowości to coś nad czym się z terapeutą pracuje. Z resztą po jednej wizycie diagnoza moze być nie trafiona...
Jesli żyje ci sie dobrze to spoko.
Mnie np nie najlepoej sie żyje z sobą. Ja nie mam zadnych, zaznaczam ŻADNYCH znajomych, nie jestem zbyt lubiany i ogólnie z organuzzcja sobie nie radzę. Także tak.
Zaburzenie osobowości to coś nad czym się z terapeutą pracuje. Z resztą po jednej wizycie diagnoza moze być nie trafiona...
Jesli żyje ci sie dobrze to spoko.
Mnie np nie najlepoej sie żyje z sobą. Ja nie mam zadnych, zaznaczam ŻADNYCH znajomych, nie jestem zbyt lubiany i ogólnie z organuzzcja sobie nie radzę. Także tak.
-
Hej, również mam tą samą diagnozę, mieszane zaburzenia lękowe i mieszane zaburzenia osobowosci anankastycznej, unikającej i zależnej. U mnie większość czasu właściwie 24/7 to zaburzenia obsesyjno kompulsyjne, rzadko występują ataki panika czy lęku uogólnionego ale jednak są dlatego wystawiono mi F41. 3
F41.3 Mieszane Zaburzenia lękowe, przewaga są Zaburzenia obsesyjno kompulsyjne
F.61 Mieszane zaburzenia osobowosci, dokładnie zaburzenia osobowosci anankastycznej, zależnej i unikającej.
Nie raz traciłem pracę, znajomych i szczęście przez moje zaburzenia ale ważne jest to żeby się nie poddawać.
"Co jest lepsze być zdrowym czy pokonać swoje zaburzenia przez wielki wysiłek?"
F.61 Mieszane zaburzenia osobowosci, dokładnie zaburzenia osobowosci anankastycznej, zależnej i unikającej.
Nie raz traciłem pracę, znajomych i szczęście przez moje zaburzenia ale ważne jest to żeby się nie poddawać.
"Co jest lepsze być zdrowym czy pokonać swoje zaburzenia przez wielki wysiłek?"