Zastanawiam się, czy są tutaj osoby dotknięte przez rodzaj fobii zwany potocznie Paruresis ?
Zainteresowani wiedzą, że jest to rodzaj lęku, fobii społecznej polegającej na problemach w korzystaniu z toalet po za domem, a konkretniej z niemożnością mikcji w miejscach publicznych i sytuacji stresowych, kiedy to nasz pęcherz się zaciska.
Jest to w Polsce mało rozpowszechniony problem, a z badań wynika, ze dotyczy on wiele osób w mniejszym, lub większym stopniu, w różnym przedziale wieku
(Temat dobrze znany i mocno rozpowszechniony w USA).
Czasami fobia ta przybiera dość drastyczne oblicze i potrafi utrudniać codzienne funkcjonowanie w życiu społecznym, silnie oddziałując na naszą pracę, szkołę, spotkania towarzyskie, czy wyjazdy.
Osoby z paruresis muszą planować i przewidywać, czy tam gdzie jadą, będzie spokojna toaleta (zazwyczaj z kilkoma kabinami, gdyż jeśli jest wyłącznie jedna, to w głowie parurektyka rodzi się myśl, ze już ktoś czeka, co mimo woli zaciska pęcherz)
Postanowiłem założyć na Facebooku grupę poświęconą paruresis o nazwie "Paruresis Polska" - grupa miałaby na celu zjednoczyć wszystkich, którzy zmagają się z tym problemem. Wzajemnie wspierać i motywować, wnosząc nowe rozwiązania i sposoby leczenia - radzenia sobie z lękiem.
Grupa ta miała by także ukazać nam, że nie jesteśmy sami z tym problemem.
Zdaje sobie sprawę, że jest nas więcej, jednak większość osób nauczyła się z tym żyć, czasami też z lenistwa, ze strachu nad przegraną, nie chce już podejmować walki. TO BŁĄD !
Musimy zjednoczyć siły i wspólnymi siłami pokonać tą fobię, bo w grupie zawsze większa siła - Osoby z paruresis obudźmy się i wyjdźmy wspolnie na świat !!
Do wszystkich, którzy zmagają się z tym problemem - Musimy rozpowszechnić temat i ruszyć go na szerszą skalę, bo na razie świeża grupa jest pusta. Ja postaram się rozpowszechniać temat, wierzę jednak też w Was - integrujmy się, bo wiem, że razem zwyciężymy !

Zapraszam wszystkich z Paruresis na grupę Facebook: "Paruresis Polska"
Pozdrawiam i do usłyszenia !