Sercowa Kobieta pisze: ↑8 kwietnia 2010, o 15:50
Zakładam nowy wątek to co prawda już któreś forum na którym piszę, ale wiem, że to bardzo ważne aby choroba jaką jest nerwica lękowa, była rozprzestrzeniana jak i wiedza o niej.
Ja sama męcze się od 14 lat już z tym cholerstwem, dopiero od 4 lat jest jakoś lepiej. U mnie objawy nerwicy skumulowąły się w sercu i dlatego watek dałam nerwica serca chociaż wiem, ze juz takiego terminu nie ma to jednak może znajdą się osoby z podobnymi doświadczeniami.
Im więcej takich informacji na różnych forach tym lepiej.
Moje objawy to:
W pierwszych latach miałam napady częstoskurczów, puls sięgał do 170 uderzeń na minutę, w różnych sytuacjach, nie tylko podczas ataków ale codziennie miałam jakieś objawy.
Rozmaite bóle w klatce piersiowej, kłucia w sercu, bardzo szybko męczyła mnie jakaś czynność.
Bardzo się bałam na poczatku, umierałam, porobiłam wszystkie badania na serce ekg, echo, holter, badań takich zrobiłam przez ten czas dziesiątki.
Diagnoza zawsze ta sama, serce fizycznie jest zdrowe. Ja nie wierzyłam...
Bo ciągle puls skakał, ciśnienie, bóle, ukłucia, uczucia słabości, różnie dawałam sobie rady, troche pracowałam, torche na zwolnieniu, do psychitry nie poszłam.
Potem dosżło coś takiego jak potykanie się serca, dodatkowe skurcze, czyli przerywało mi na chwile bicie a potem biła przez chwile dwukrotnie szybciej. Odczuwałam podczas tego takie motylki w klatce piersiowej i odczucia dusznośći.
Oczywiście panika zaczeła się wkradać, znów badania, serce zdrowe, nerwy....
Dopiero po 10 latach poszłam do psychiatry i psychologa, dostałam leki, ale nie brałam ich, natomiast psycholog wytłumaczył mi, że tak działa nerwica, a że ja przez ten czas miałam nie zaciekawie w domu, mąż alkocholik, kłótnie, to miałam prawo tego dostać. Ale od tego się nic nie stanie, i jakoś przestałam się bać, zrobiłam ostatnio badanie, wyszło znów, że zdrowe i powiem wam, że objawy sa już mniejsze, tylko to potykanie się serca mi zostało.
Wyprowadziłam się od męża i od dwóch lat staram się sama żyć. Jest lepiej.
Tak więc nie zwlekajcie z wizytą u psychiatry i psychologa, jeżeli wam wychodzi, że jesteście zdrowi a źle się czujecie.
Pozdrawiam SK