Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

nerwica natrętnego...sprawdzania wszystkiego.

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
pixels
Zarejestrowany Użytkownik

12 maja 2014, o 17:59

Witajcie, mam takie pytanie, po czytaniu artykułów dot. natrętnych myśli, brakuje mi tylko do szczęścia zrozumienia skąd się biorą takie smaczki jak:
-sprawdzanie kilkanaście razy czy żelazko jest wyłączone
-czy gaz wyłączony
-czy furtka zamknięta
etc etc
i dlaczego ja, stojąc przed żelazkiem, widząc kabel zwisający, niepodłączony, wracam i tak aby znów to sprawdzić ? :)
wiele już rozumiem, ale tego, istoty tych czynności - nie. Czy ktoś mnie gdzieś odeśle do arta czy wytłumaczy cierpliwie? :)
pozdrawiam wszystkich!
Victor
Administrator

12 maja 2014, o 18:05

Nie ma to konkretnej istoty dlaczego akurat żelazko jest wyłączone a nie lodówka :)
Osoba, która jest w stanie nerwicowym może po prostu mieć lęki w postaci natręctw, natręctwa to nic innego jak wyraz niepokoju, oczywiście można oprócz tego odczuwac lęki ale natrectwa to po prostu inaczej mówiąc lęk, niepokój.
I jak nerwica jest aktywna do do głowy mogą przychodzić natręctwa rozmaitej treści, tak rozmaitej, ze wynieniac natręctwa może by było z dobre 3 dni nie przestając mówić :)

Natręctw nie ma sensu według mnie tłumaczyć, bo to sa po prostu odruchy, które są niczym więcej jak niepokojem, gdybyś nie miała natręctw to miałabyś inne objawy w to miejsce.
Po prostu natrętne myśli się dzieją jak mamy nerwicę, bądź skłonności do niepokoju i zycie nas przerasta, to jedni uciekają np w hipochondrię a inni w natręctwa a jeszcze inni i to i to i jeszcze jakieś tamto :)
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
pixels

13 maja 2014, o 18:16

rozumiem :)
po prostu to bardzo męczy, czy to wyłączone, czy tamto zamknięte...
człowiek raczej ufa swoim zmysłom wzroku czy powonienia, pamięta ostatnio widziany obraz (np. wyłączony gaz) a jednak...wraca się. Nie pojmuję, czy o wyraz ciągły niepokoju, czu niepewności, czy braku zaufania w siebie, w swoje zdrowie psychiczne :)
Awatar użytkownika
Kamień
Odburzony i pomocny użytkownik

13 maja 2014, o 18:42

Poprostu musisz przestać to robić, NA SIŁĘ !
pixels

13 maja 2014, o 19:43

spróbuję z całych sił :)
Divin
Administrator

13 maja 2014, o 19:44

Akceptacja i ignorancja da Ci siłę do pokonania natręctwa. ;)
'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
ODPOWIEDZ