Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nerwica - hipochondria, strach przed chorobami

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
mikami
Zarejestrowany Użytkownik

18 stycznia 2023, o 18:08

A dodam ze w tej przypadłości jest częste parcia na stolec , uczucie niepełnego wypróżnienia , stres tez daje popalić w tej przypadłości. Proktolog nie gryzie. Ja jedynie zwątpiłam bo pierwsza wizyta , wchodzę do gabinetu a tam takie ciacho ze z krzesła prawie wpadłam😂😂. Panna dzień dobry włoży jedynie palec w tyłek i zobaczy co w tyłku piszczy :D
MrIncognitoo

18 stycznia 2023, o 18:09

No ja akurat mam tam jakiś problem, mimo czopków i maści to zbytnio żadnej poprawy. A może to nerwica....
MrIncognitoo

18 stycznia 2023, o 18:10

mikami pisze:
18 stycznia 2023, o 18:08
A dodam ze w tej przypadłości jest częste parcia na stolec , uczucie niepełnego wypróżnienia , stres tez daje popalić w tej przypadłości. Proktolog nie gryzie. Ja jedynie zwątpiłam bo pierwsza wizyta , wchodzę do gabinetu a tam takie ciacho ze z krzesła prawie wpadłam😂😂. Panna dzień dobry włoży jedynie palec w tyłek i zobaczy co w tyłku piszczy :D
Mówisz, ze proktolog wpadł w oko ? :hehe: ja trafiłem na takiego gbura za 1 razem, ze szkoda gadać. musiałem zmienić.

Ps. mówisz, ze przy nerwicy to częsta przypadłość ? też akurat mam jakieś parcia na stolec, czasem jakies ukłucia.
mikami

18 stycznia 2023, o 18:11

Proszę Cię ja aż wypieków dostałam Haha😄 to jest mój ulubiony lekarz i niech tam sobie grzebie śmiało 😂😂

Ukłucia tez są często , może cię kłuć po oddaniu stolca . Nawet z dwie godziny później . W stresie mi się nasila ból i parcie. Brałam tez Cyclo 3 fort 3x dziennie i to mi dało duża poprawę . Tabsy na naczynia krwionośne .
MrIncognitoo

18 stycznia 2023, o 18:15

mikami pisze:
18 stycznia 2023, o 18:11
Proszę Cię ja aż wypieków dostałam Haha😄 to jest mój ulubiony lekarz i niech tam sobie grzebie śmiało 😂😂

Ukłucia tez są często , może cię kłuć po oddaniu stolca . Nawet z dwie godziny później . W stresie mi się nasila ból i parcie. Brałam tez Cyclo 3 fort 3x dziennie i to mi dało duża poprawę . Tabsy na naczynia krwionośne .
no ja mam tak w ciągu dnia pare razy takie kłucie krótkie. Przy oddawaniu nie boli. Raz tylko bolało i krewa była, ale to szybko pobiegłem do proktologa, ( niestety babka mi nie wpadła w to oko które powinna jak u Ciebie :hehe: ). I znalzła jakiś stan zapalny 2 hemoroidów, ale kurde te czopy distreptaza i maść proktis m nic nie dają.
mikami

18 stycznia 2023, o 18:21

Idz na badanie rektoskopia . Ja to mam za tydzień w sobotę . Mogę Ci dać znać co i jak. Generalnie bada Ok 15 cm wgłąb . Podobno pare minut i po robocie w zobaczy czy w kanale odbytu wszystko Ok . Mi nie mógł zrobić od razu bo miałam świeża szczelinę i mówił ze najpierw podleczymy a później badanie. Skąd jestes ? Jak masz jakieś pytania dodatkowe to śmiało pisz na priv:)
Awatar użytkownika
zosialach

18 stycznia 2023, o 18:52

tedi11996 pisze:
18 stycznia 2023, o 17:42
Witam, od około 10 lat mam problemy z jelitami a właściwie niedawno uświadomiłem sobie że to wcale nie muszą być jelita, otóż do rzeczy: zaczęło się od porannych biegunek z dnia na dzień miałem nagłe parcia na stolec musiałem pilnie do toalety, później zaczęło się to zmieniać do tego stopnia że teraz obojętnie w której porze dnia czuję nagłe silne parcie i muszę szybko do toalety, w sytuacjach stresowych niemal natychmiast czuję potrzebę oddania stolca, stolce są różnej konsystencji począwszy od normalnych do płynnych albo luźnych, są fazy zaostrzeń gdzie objawy są bardziej nasilone, a jest czas gdzie przez parę tygodni w ogóle nie odczuwam żadnych objawów, stolec jest normalny konsystencji wszystko jest w porządku.
Od jakichś dwóch tygodni zaobserwowałem ból za pępkiem promieniujący w dół brzucha i stolce z domieszką świeżej krwi, stolce są różnej konsystencji: normalne albo luźne, barwa jasno brązowa. Straciłem 3kg na wadze, jestem strasznie zestresowany.
Muszę dodać że panicznie boję się lekarzy, w obawie przed wykryciem ciężkiej choroby nie chodzę do lekarza, nie jestem w stanie po prostu do niego pójść. Wystepują również inne objawy ból głowy, ból pleców, kręgosłupa lędźwiowego, drętwienie nogi, tiki nerwowe, mimowolne skurcze mięśni, bardzo szybko się denerwuję, przez pewien czas był taki okres że po jedzeniu miałem napady gorąca i wysoki puls ale to już minęło. Strasznie się wszystkim przejmuję, o wszystko się martwię, boję. Proszę mi powiedzieć o co w tym wszystkim chodzi?
Jeżeli panicznie boisz się lekarzy, to proponuję najpierw odwiedzić swojego lekarza rodzinnego i opisać mu problem, on wtedy prawdopodobnie doradzi dalszą diagnostykę jeżeli stwierdzi, że to coś niepokojącego 😉
nimbus
Gość

18 stycznia 2023, o 19:46

W necie straszą że praktycznie każde uderzenie w głowę trzeba przebadać TK, a w ogóle większość i tak mocno oberwała po łbie, i tylko ich chwilę pobolało w miejscu uderzenia. A ja sobie walnąłem głową w szafkę, nawet mnie nie zaćmiło, a mam 100 objawów neurologicznych i po całej głowie mi bóle chodzą. Cóż, pójdę do tego neurologa, może coś będzie w stanie powiedzieć, bo się obawiam krwiaka...nawet jak się wykryje to jest masakra do leczenia. Jak zwykle kwestia farta bardziej niż medycyny.
tedi11996

18 stycznia 2023, o 20:00

Dziękuje za wasze odpowiedzi, widzę że więcej osób ma problemy podobne do moich, jakby tego było mało to w poniedziałek mi poraziło lekko nerw twarzowy z lewej strony
Aleczka23

18 stycznia 2023, o 20:01

Mrlncognitoo Ja miałam rektoskopię właśnie głównie z powodu tych kłujących boli jakby mi ktoś szpilę wbijał taki miałam niesamowity ból. Bada się około 30 cm jelita u mnie udało się 25 bo dalej już bolało i lekarz dał spokój. Tez miałam ciagle problemy z jelitami a to jakieś kłucia po brzuchu wieczne luźne stolce a przy stresie to już był prawdziwy koszmar czasami bałam się gdzieś wyjąc ze mnie znowu dopadnie. Teraz jelita po kilku latach się uspokoiły choć JeszcE czeka mnie w lutym wizyta u proktologia i kolonoskopia i będę miała pewność ze tam wszystko Ok. Za to teraz swędzi mnie skóra także jak nie jelita bóle głowy bóle kości to teraz swędząca skóra zawsze coś nudy nie ma.
Aleczka23

18 stycznia 2023, o 20:07

Nimbus w necie piszą wiele rzeczy także spokojnie nie bierz tego odrazu za wyrocznie. Jeżeli cię to uspokoi to możesz odwiedzić lekarza ale myśle ze nic groźnego w twojej głowie się nie zadziało. Ja jako nastolatka tak wyrylam głowa w beton przymroczylo mnie na jakieś dwie minuty nie pamietam jak wyszłam z pomieszczenia i żyje a niedawny rezonans niczego nie wykazał. Głowa bolała ze dwa tygodnie ale kto by wtedy pomyślał ze trzeba się zbadać. Do tej pory to pamietam. Napewno wszystko Ok możesz mieć objawy bo internet ci trochę zasugerował co się może dziać po takim uderzeniu i zaraz się pojawiły.
Awatar użytkownika
zosialach

18 stycznia 2023, o 20:11

nimbus pisze:
18 stycznia 2023, o 19:46
W necie straszą że praktycznie każde uderzenie w głowę trzeba przebadać TK, a w ogóle większość i tak mocno oberwała po łbie, i tylko ich chwilę pobolało w miejscu uderzenia. A ja sobie walnąłem głową w szafkę, nawet mnie nie zaćmiło, a mam 100 objawów neurologicznych i po całej głowie mi bóle chodzą. Cóż, pójdę do tego neurologa, może coś będzie w stanie powiedzieć, bo się obawiam krwiaka...nawet jak się wykryje to jest masakra do leczenia. Jak zwykle kwestia farta bardziej niż medycyny.
Kiedyś się pizgnelam w łeb o futrynę, ale tak porządnie, że na parę sekund straciłam świadomość, a wszystko co działo się w ciągu dnia wydawało się snem. I żyje, nikt mnie nie badał wtedy nawet.
Rozumiem, że czasami może się tam coś porobić przypadkiem, ale no nie można zakładać najgorszego scenariusza. Nabiles sobie guza to i głowa boli. Parę dni wcześniej pisałeś, że coś Ci pękło chyba w brzuchu, jak domniemam wszystko tam gra.
Jak masz za dużo kasy to idź do tego neurologa, ale jak za każdym pizgnieciem będziesz lecial do specjalisty to zaraz portfel będzie szczuplejszy 😁
mikami

18 stycznia 2023, o 20:18

Ja będąc dzieckiem dostałam od brata w głowę kijem bejsbolowym( od razu dodam, ze niechcący :p wziął zamach nie wiedząc ze stoję za nim. No bywa ;) ). Prócz utraty dwóch zębów z głowa do dzisiaj prócz nerwicy nic się nie dzieje :) ale jak masz się martwić i Cię stać to idz do lekarza .
Awatar użytkownika
Hightower

18 stycznia 2023, o 20:43

Drogie Panie, szafka niemal urwała Nimbusowi głowę, a Wy lekce sobie ważycie temat i piszecie, by wyluzował ;) Przecież doskonale wiecie, że to tak nie działa: Mikami, czy Ty odpuściłabyś swoje badania gastro-kolono-proktologiczne, które sobie rozpisałaś do marca?

Tutaj mamy na dodatek przypadek nagły. Mężczyzna cierpi inaczej.
mikami

18 stycznia 2023, o 20:53

Ja bym sobie nie odpuściła ani swoich badań ani w jego przypadku . Dlatego napisałam ze skoro go to stresuje i ma środku by iść do lekarza to niech idzie. Ja już bym była umówiona na jutro pewnie .
ODPOWIEDZ