Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Najgorsze samopoczucie rano, najlepsze w nocy
-
- Nowy Użytkownik
Cześć, odkąd mierze się z zaburzeniami lękowymi zauważyłem u siebie pewną ciekawą zależność, m in. w 90% przypadków rano do południa czuję się najgorzej, jestem widocznie o wiele bardziej zestresowany i zlękniony, pojawiają się niekiedy nawet ataki paniki i ciężko mi "żyć normalnie", natomiast wieczorem/w nocy (lub po prostu jak się ściemnia) to zazwyczaj czuję się o niebo lepiej, lęk jest o wiele mniejszy lub wcale go nie ma i dopiero wtedy czuję ulgę... Taka sytuacja trwa już 2 lata i nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego tak jest? Bardzo mi to przeszkadza, chciałbym aby w ciągu dnia również czuć się dobrze, zawsze z resztą ludzie czują się lepiej w ciągu dnia a w nocy gorzej... Zazwyczaj jest to kontrast który aż tak nie jest niekomfortowy, jednak od tygodnia mam bardzo trudny okres i w ciągu dnia i z rana w szczególności poziom lęku i mętliku w głowie sięga zenitu, zdarzają się często ataki paniki, a wieczorem wszystko wraca do normalności... Czy da się to jakoś wyjaśnić, czy ktoś z was przechodził przez coś podobnego?
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Niekoniecznie. Jeśli komuś ciężko wyjść z domu z powodu agorafobii, lepiej będzie czuł się w nocy, bo można siedzieć w domu...
Może jest tak, że kojarzysz dzień z aktywnością i napadami paniki, a wieczorem wiesz, że przyszedł czas na odpoczynek i to cię relaksuje. W sumie lepsza opcja niż stresować się całą dobę.
-
- Nowy Użytkownik
Powiedzenie że chciałbym się dobrze czuć rano to trochę przesada, miałem bardziej na myśli to, że chciałbym to "ustabilizować" ale nie mam pojęcia jak do tego podejśćanita _d pisze: ↑28 czerwca 2024, o 11:12Niekoniecznie. Jeśli komuś ciężko wyjść z domu z powodu agorafobii, lepiej będzie czuł się w nocy, bo można siedzieć w domu...
Może jest tak, że kojarzysz dzień z aktywnością i napadami paniki, a wieczorem wiesz, że przyszedł czas na odpoczynek i to cię relaksuje. W sumie lepsza opcja niż stresować się całą dobę.
-
- Nowy Użytkownik
Rano, po przebudzeniu jest najwyższy poziom kortyzolu we krwi, który spada wraz z upływem dnia, dlatego osoby z zaburzeniami lękowymi bardzo wrażliwe na emocje lęku, stresu odczuwają ten kortyzol intensywniej, niż osoby bez zaburzenia. Ja też tak mam, gdy wstaje do pracy o 6 jestem bliska ataku paniki i mam bardzo lękowe myśli, o 12 jakoś sie uspokajam ale dalej czuje niepokój, a już od 16 najczęściej jest spokój, wiadomo podszyty lekkim niepokojem ale jest o niebo lepiej niż rano.