Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ana
Zarejestrowany Użytkownik

11 stycznia 2016, o 07:33

Joanna, ja też najgorzej czuję się rano. Tak ma wiele osób. Ja kupiłam lampę światła dziennego i staram się co ranek naświetlać - poudawać że to naturalne promienie słoneczne. Jaki efekt? Nie wiem jeszcze, za krótko stosuję, ale jestem dobrej myśli.
Awatar użytkownika
Joannaw27
Odburzony i pomocny użytkownik

11 stycznia 2016, o 07:59

Ana no właśnie rano jest najgorzej po tem trochę lepiej, tylko jak się tego leku pozbyć kiedy sama jestem w domu, rozumiem nerwicę i z wieloma problemami sobie poradzilam ale z tym lękiem kiedy sama w domu jestem nie potrafię.
COCO JUMBO I DO PRZODU
kataryna86

11 stycznia 2016, o 08:02

Poranki zawsze były dla mnie najgorsze ;(
https://www.youtube.com/watch?v=sDKhOgc9Xq0
papryczka78

11 stycznia 2016, o 08:49

kataryna86 pisze:Ludzie co wy z tą tężyczką. W zeszłym roku wylądowałam na SOR z powodu głowy. Pani neurolog zdiagnozowała u mnie tężyczkę po próbie chwostka czy jak tam, ale dla mnie to jest totalna bzdura, czasami mięśnie drżą czasami nie i tyle....
Kataryna jeśli miałaś odruch Chwostka to znaczy że miałaś jawną postać tężyczki. Ja mam utajoną wersję tej cholery, która daje objawy podobne do nerwicy lub problemów z tarczycą. Można ją wykryć jedynie badaniem EMG i TRZEBA to leczyć. Intuicja jak widać mnie nie zawiodła, czułam że jest coś nie tak i że to nie tylko sprawa nerwów. Mnie mięsnie nie drżą "czasami" tylko codziennie od ponad miesiąca, od rana do nocy. Oprócz tego że drżą, to ja cała się trzęsę, mięśnie mi się kurczą, skaczą, migają, pulsują i boleśnie "tężeją", są bardzo słabe, jak trzymam książkę/czajnik/talerz z jedzeniem w ręku to lata/drży mi ramię. Gdyby mi drżały czasami to bym tak nie świrowała, bo tak nieraz już bywało w przeciągu mego 37 letniego życia.
kataryna86

11 stycznia 2016, o 09:11

Papryczko tylko że objawy mojej rzekomej tężyczki to sa takie, żę dwa razy na miesiąc zadrży mi powieka. I raz dziennie podskoczy mi lekko noga. To była diagnoza przed nerwicą. A wszystkie objawy nerwicowe zaczęły mi sie po usunięciu płodu, taże kłóciłabym sie z diagnozą neurolog. u Ciebie objawy są ewidentne a u mnie po prostu chyba zła diagnoza
Awatar użytkownika
justka

11 stycznia 2016, o 09:14

O rany to ja od.3dni trzęsę sie jak osika czyli co mam myśleć ze to tezyczka?
papryczka78

11 stycznia 2016, o 09:59

kataryna86 pisze:dwa razy na miesiąc zadrży mi powieka. I raz dziennie podskoczy mi lekko noga.
zazdroszczę:)
ja u siebie już Parkinsona diagnozuję:(
czy jest na forum ktoś kto ma tak poważne problemy z mięśniami i ich drżeniem?
bo ciężko mi uwierzyć ze to sprawka tylko tężyczki i nerwicy 'smuteq
kataryna86

11 stycznia 2016, o 10:06

papryczka78 pisze:
kataryna86 pisze:dwa razy na miesiąc zadrży mi powieka. I raz dziennie podskoczy mi lekko noga.
zazdroszczę:)
ja u siebie już Parkinsona diagnozuję:(
czy jest na forum ktoś kto ma tak poważne problemy z mięśniami i ich drżeniem?
bo ciężko mi uwierzyć ze to sprawka tylko tężyczki i nerwicy 'smuteq
Kochana ale za to w szczycie nerwicy to tak sie trząsłam że ledwo trzymałam kubek z melisa ;) nie mogłam spać po nocach tak mi sztywniały mięśnie karku i pleców, nnie wspominajac o szczekościsku, taże nie wkręcaj sobie więcej bo to głównie nerwica z naszym ciałem działa "cuda"
Awatar użytkownika
zebulon

11 stycznia 2016, o 10:13

to prawda działa cuda ja chodzić nie mogę , poruszam się jak pijany , telepie mnie na wszystkie strony ..
Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku .
Piekło nerwicy tworzymy sami sobie ...
Nie pozwól żeby życie straciło sens przez osobę, która po prostu nie była Ciebie warta.
nerwica przypomina prowadzenie codziennie konia do weterynarza żeby sprawić czy na pewno nie jest wielbłądem ( cytat który mnie rozbawił )
Adela

11 stycznia 2016, o 10:19

Kataryna...nie kazda tezyczka daje takie male objawy...u mnie byla nie wykryta przez ponad 10lat...niedobory elektrolitow doprowadzily do powaznych zaburzen rytmu serca....z drzenia miesni nue robila bym problemu ale to co sie ze mna dzialo to byla juz powazna sytuacja.Nie kazdy tak musi miec....ja mialam tezyczke juz od nastolatki I nie leczona doprowadzila do tego ze czulam sie gorzej niz moja babcia, ktora ma ponad 80 lat.Wszystko dalo sie wyleczyc w przeciagu kilku miesiacy....ale tu wazne jest tez zrobienie porzadku z nerwica. ....
Jesli sie cofasz, to tylko po to zeby wziac rozbieg.

Nerwica jest jak nieproszony gosc.
Nie poswiecaj mu uwagi a szybko sobie pojdzie.
kataryna86

11 stycznia 2016, o 10:22

:;col No tak Adela, ale mi bardziej chodzi o to, że nie każde drżenie mięśni czy skurcze to od razu tężyczka, bo ja nie mam tężyczki mimo diagnozy Panineeurolog
Adela

11 stycznia 2016, o 10:30

Papryczka.....juz pisalam o tym ze nerwica I tezyczka tworza razem kolo...nerwica wywoluje objawy tezyczkowe wiec oprocz elektrolitow trzeba popracowac nad nerwica bo ciagle stresy powoduja niedobory.
Nie przejmuj sie drzeniem ja mialam takie, ze lejarz juz myslal ze to padaczka. ..a to tylko nerwica I niedobory elektrolitow. Tak wiec łykaj witaminki I pracuj nad emocjami. ..wprowadz jakies techniki relsksacji...moze medytuj, ,joga...spacery itp.Zobaczysz wszystko przejdzie.

-- 11 stycznia 2016, o 10:29 --
Tak kataryna...tu masz racje....dla mnie drzenie jest niczym waznym ale niektorzy bedac w stanie lękowym robia z tego powazna chorobe.

Awatar użytkownika
zebulon

11 stycznia 2016, o 10:31

drgawki , telepanie pojedynczych mieśni sa standardem w nerwicy tak ze to norma .. mnie na to nic nie pomaga
Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku .
Piekło nerwicy tworzymy sami sobie ...
Nie pozwól żeby życie straciło sens przez osobę, która po prostu nie była Ciebie warta.
nerwica przypomina prowadzenie codziennie konia do weterynarza żeby sprawić czy na pewno nie jest wielbłądem ( cytat który mnie rozbawił )
papryczka78

11 stycznia 2016, o 10:33

Adela pisze:u mnie byla nie wykryta przez ponad 10lat...niedobory elektrolitow doprowadzily do powaznych zaburzen rytmu serca
U mnie serce codziennie mocno wali, czuję pulsowanie w dołku pod krtanią, wydaje mi się, że Propanolol słabo sobie daje z tym radę.
Możesz Adelo podpowiedzieć jak się rozprawiłaś z tężyczką?
Czy oprócz suplementacji wid. d, magnezu i wapnia coś więcej da się zrobić? Ile to może potrwać? Mnie neurolog zakazała na razie ćwiczeń bo mięśnie mam za słabe, jak się wraziła nie mają podpory biochemicznej.

Ps. Adelo przegapiłam twój ostatni post z poradami odn. tężyczki.
Ostatnio zmieniony 11 stycznia 2016, o 10:37 przez papryczka78, łącznie zmieniany 1 raz.
Adela

11 stycznia 2016, o 10:37

Elektrolity zrobily tylko mniejsza polowe pracy...reszta to zmiana diety I terapia u psychologa...uwierz, jesli jestes w ciaglym lęku, napieciu I strachu to nie dajesz rady ogarnac sie fizycznie.

ODPOWIEDZ