Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Kretu litości kolega pyta o to jak to sie rozróżnia na poziomie objawow ... Wyraźnie pisze o objawach wiec na takie pytanie mu odpowiadam ... Skup sie na czytaniu zamiast na sparingach emocjonalnych ze mną
Damianos jasne ze to mogą byc obajwy nerwicy. W życiu byś tutaj nie pisał gdybyś był w nieleczonej depresji endogennej. Pewnie przeczytałeshdies obajwy ogólne depresji. Depresja endogenna poza tym ze jak juz kret napisał jest związana z dysfunkcja biologiczna mózgu, przejawia sie brakiem reaktywnisci emocjonalnej - brak reaktywnosci, to nie brak, radości , smutek, zmęczenie itd tylko brak rekacji jakiejkolwiek. Jak przychodzi pacjent z depresja endogenna to trudno jest wywołać w nim jakiekolwiek reakcje zazwyczaj . Napewno nei masz depresji endogennej
! T co napisałeś to nawet nie sa typowe objawy depresji małej 

Damianos jasne ze to mogą byc obajwy nerwicy. W życiu byś tutaj nie pisał gdybyś był w nieleczonej depresji endogennej. Pewnie przeczytałeshdies obajwy ogólne depresji. Depresja endogenna poza tym ze jak juz kret napisał jest związana z dysfunkcja biologiczna mózgu, przejawia sie brakiem reaktywnisci emocjonalnej - brak reaktywnosci, to nie brak, radości , smutek, zmęczenie itd tylko brak rekacji jakiejkolwiek. Jak przychodzi pacjent z depresja endogenna to trudno jest wywołać w nim jakiekolwiek reakcje zazwyczaj . Napewno nei masz depresji endogennej

-
dzieki kochani musze konczyc bo jedzenie musze zonie do pracy zawiesc 

-
- Gość
Pani Psycholog ma racje, aczkolwiek stan "brak uczuć i reakcji" występuje również w depresji egzogennej i objaw ten jest nazywany anhedonią, jeżeli kogoś diagnozuje się po tym że nie ma uczuć gdy jest w depresji wlepiając mu łatke depresji endogennej no to ja dziękuje.
-
Brak reakcji a brak uczuć To sa dwie rożne rzeczy. Nadal widze nie czytasz dokladnie . Brak reakcji był kiedyś nazywany w psychiatrii melancholia kiedyś mówiło sie depresja bez i z melancholia . Roznicowalo sie wyedy wyraznie anhedonie charakterystyczna dla zwyklej depresji i melancholie charakterystyczna dla endogennej . Kretu to ze ty rozumiesz brak reakcji na bodzce jako anhedonie to juz twoje znieksztalcsnie , ja nic takiego ńie napsialam i wyraznie napisalam ze to nie nrak radosci , s,itek i zniechecenie. po co tworzysz taki zamet? raczej nikomu to nie sluzy. nakreciles sie na jakies walki ze mna a to chyhba nie meijsce ma to.
Jakby na to nie patrzeć to ogolnie dyskusyjne jest cyz istnieje depresja endo i egzogenna... Czy ni ejst tak ze jedna jest postacią ostra a druga łagodna. Nie mniej damianos napewno nie masz ostrej czy tez endogennej depresji
Jakby na to nie patrzeć to ogolnie dyskusyjne jest cyz istnieje depresja endo i egzogenna... Czy ni ejst tak ze jedna jest postacią ostra a druga łagodna. Nie mniej damianos napewno nie masz ostrej czy tez endogennej depresji

-
- Gość
Czym że jest anhedonia jak nie brakiem jakiejkolwiek reakcji emocjonalnej, Wiesz czym jest w ogóle melancholia? "Anhedonia to BRAK lub utrata zdolności odczuwania emocji, zaburza funkcjonowanie społeczne, ponieważ otoczenie nie potrafi odczytywać stanów emocjonalnych osoby cierpiącej na to zaburzenie. Anhedonii towarzyszą przeważnie inne objawy, jak spłycenie afektu, brak spontanicznego wyrazu takich emocji, jak radość, gniew, żywiołowość. Wyrażane w anhedonii stany emocjonalne są „zszarzałe”. Teraz pytanie czy wiesz czym jest stan emocjonalny i za co odpowiada a potem jak sie dowiesz czym jest stan emocjonalny odpowiedz sobie na pytanie czym jest melancholia lub jak kto woli anhedonia.Pewnie przeczytałeshdies obajwy ogólne depresji. Depresja endogenna poza tym ze jak juz kret napisał jest związana z dysfunkcja biologiczna mózgu, przejawia sie brakiem reaktywnisci emocjonalnej
Pytanie za sto punktów: Za co odpowiada stan emocjonalny.
-
Hajaha nie no kretu Wikipedia to ejst naprawde porządne źródło czerpania wiedzy . Po raz kolejny odesle cię i w kwestii starego, psychiatrycznego rozumienia melancholii i w kwestii anhedonii oraz różnego jej nasilenie oraz nazewnictwa określonego stopnia nasilenia do np seligmana , powiem ci ze nawet rok wydania moze ci sie spodobać bo 2003
. Eckman z kolei moze ci pomoc określić po co sa stany emocjonalne. Bo tłumaczenie Ci czegokolwiek kojarzy mi sie z waleniem głowa w ścianę . Czasem śmieszne bo rozmowa jak z bootem a czasem wkurzajace, czasem z kolei nudnie przewidywalne. Juz mogę strzelać jakich słow sie doczepisz . Weź albo wyjdz do znajomych (chyba ze oni tez juz zrezygnowałes dyskusji, albo poczytaj książkę jakaś . Jakos ci pomaga podnieść samoocene takie uczepianie sie ? Wyluzuj Słońce bo juz serio mi sie nei chce , za stara jestem na takie długie zabawy 

-
- Gość
Jesteś po prostu zerem i tyle
Probujesz robić z siebie nie wiadomo kogo jednocześnie robiąc z siebie pośmiewisko. Akurat co to opisania anhedoni, opisali ją dobrze.

-
- Odburzony i pomocny użytkownik
A moze tak stworzycie sobie nowy temat np . Nasze Racje . Lub cos w tym stylu . A moze na pw sobie pogadajcie . Nie chce nikogo kwitowac ale dorosli jestescie i milo bylo by dac sobie po razie i starczy .
Cwiczcie niereaktywnosc ignorowanie wyjdzie wam na zdrowie .
Cwiczcie niereaktywnosc ignorowanie wyjdzie wam na zdrowie .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
-
- Gość
Kurde boje sie ze dostaje jakiejś psychozy bo przeczytałem tu na forum ze uczucia i mysli nie są moje wiec sie zaczolem bać ze ja nie jestem sobą i analizuje wszystkie swoje uczucia nie umie przestać ich monitorować ale z 2strony skoro te uczucia nie są moje to kogo . Strasznie sie w tym zapętlenia nie wiem czy nie biorę wszystkiego zbyt dosłownie ale wpoili sie to wemnie 

- Lipton
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Jak widzisz- myśli i uczucia są Twoje, są w Tobie i Ty je tylko odczuwasz, ale nie są Tobą. Często myślimy w sposób nawykowy, czy emocjonalny, dlatego to w jaki sposób myślisz to często efekt Twojego stanu emocjonalnego 

Najczęstszą przyczyną niepokoju jest poszukiwanie spokoju
-
- Gość
I wlasnie tego sie boje
-- 21 maja 2015, o 14:51 --
Boje sie ze uczucia nie są mną ja chce żeby były mną bo w końcu jesli gogos kocham to znaczy ze te uczucie to nie jestem ja ?
-- 21 maja 2015, o 14:51 --
Boje sie ze uczucia nie są mną ja chce żeby były mną bo w końcu jesli gogos kocham to znaczy ze te uczucie to nie jestem ja ?
-
- Odburzony i pomocny użytkownik
Luk a ty to troche sie chyba juz nakrecasz . Sprobuj to zaakceptowac ze tak jest i bedzie przeztan to analizowac bo to tylko sie zapetla i zapetla .
Ostatnio zmieniony 21 maja 2015, o 15:55 przez bart26, łącznie zmieniany 1 raz.
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY