Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
nimbus
Gość

5 marca 2023, o 12:21

U mnie puls ze sredniej 90-100 spadl do 60-70 chyba... i ma spadki ponizej do 50, 46, 48 chwilowe. Cale zycie mialem za wysoki puls teraz mam za niski? Zmeczony sie czuje jak nigdy, czasami jakies dusznosci, zawroty glowy, obnizona temperatura. Juz tydzien minal od tej infekcji, i nie wiem co o tym sadzic. Z tego co czytalem to jak sie grypa rzuca na serce to i tak niewiele mozna zrobic, zazwyczaj znikad czlowiek pada leczenie tez nieprzewidziane, superancko.
Borys123
Zarejestrowany Użytkownik

5 marca 2023, o 16:07

SmutnaAga pisze:
3 marca 2023, o 11:43
Borys123 pisze:
2 marca 2023, o 15:12
Cześć.
Jestem tu nowy. Choruje na nerwice od 12 lat. Aktualnie mam nawrót choroby po 4 latach od odstawienia leków.
Objawy podobne jak poprzednio typu kołatanie, ‚połykanie serca’, ataki paniki, szybkie tętno itp.

Zastanawia mnie natomiast nowy objaw tj. czerwona twarz głównie na policzkach i czerwone gorące uszy, czasami szyja i górna część klatki piersiowej właściwie bez powodu, czaseym po wypiciu kawy (aktualnie pije góra dwie dziennie)
Też macie taki objaw?
Badanie morfologii, ekg spoczynkowego oraz echo serca nic nie wykazało.
Przyjmuje lek Egzysta co wieczór od trzech tygodni
Hej, ja miewam czerwona twarz, zwłaszcza policzki, czasem wygląda to jak jakieś wybroczyny. Czasem mam tak cały dzień albo tylko rano albo w ogóle. Nie wiem od czego to zależy.

A jak się wtedy czujesz? Tzn. czujesz np. niepokój kiedy Twoja twarz robi się czerwona? Badałaś swoje ciśnienie podczas takiego stanu?
SmutnaAga

8 marca 2023, o 07:37

Borys123 pisze:
5 marca 2023, o 16:07
SmutnaAga pisze:
3 marca 2023, o 11:43
Borys123 pisze:
2 marca 2023, o 15:12
Cześć.
Jestem tu nowy. Choruje na nerwice od 12 lat. Aktualnie mam nawrót choroby po 4 latach od odstawienia leków.
Objawy podobne jak poprzednio typu kołatanie, ‚połykanie serca’, ataki paniki, szybkie tętno itp.

Zastanawia mnie natomiast nowy objaw tj. czerwona twarz głównie na policzkach i czerwone gorące uszy, czasami szyja i górna część klatki piersiowej właściwie bez powodu, czaseym po wypiciu kawy (aktualnie pije góra dwie dziennie)
Też macie taki objaw?
Badanie morfologii, ekg spoczynkowego oraz echo serca nic nie wykazało.
Przyjmuje lek Egzysta co wieczór od trzech tygodni
Hej, ja miewam czerwona twarz, zwłaszcza policzki, czasem wygląda to jak jakieś wybroczyny. Czasem mam tak cały dzień albo tylko rano albo w ogóle. Nie wiem od czego to zależy.

A jak się wtedy czujesz? Tzn. czujesz np. niepokój kiedy Twoja twarz robi się czerwona? Badałaś swoje ciśnienie podczas takiego stanu?
Niepokój to czuję 24h na dobę :D hmmm akurat wtedy chyba nie, chociaż często mierze sobie ciśnienie,ale w 99 procent przypadków mam niskie ciśnienie i wysoki puls 85-95.
DamianZ1984

8 marca 2023, o 14:00

Wszystkiego najlepszego z okazji dnia Kobiet duzo zdrowia i radości życia 😀🌹
usuniete
Gość

8 marca 2023, o 17:53

Dzień dobry. Pisałam już o sobie. Mam przeszło 50. Od 4 lat jestem w związku . To co przechodzę teraz to horror.
Boje sie tel od mego faceta. Boje sie jego przyjazdu.ten lęk mnie przeraża. Ustapilby gdybym zakończyła znajomość.Wszystkie zwiazki były toksyczne. Ten jest dobry. chciałabym już z nim zostać. Chciałabym czuć miłość beż lęku i tej cholernej szarpaniny. Nie wiem co się że mną dzieje?czy to minie tak już jest miesiąc. Od 3 tyg biorę leki.
AngieNa

8 marca 2023, o 18:40

DamianZ1984 pisze:
8 marca 2023, o 14:00
Wszystkiego najlepszego z okazji dnia Kobiet duzo zdrowia i radości życia 😀🌹
Dzięki👍
Nerwicy nie pozdrawiamy, mimo, że jest rodzaju żeńskiego😅
nicxe

8 marca 2023, o 22:23

Jestemstara pisze:
8 marca 2023, o 17:53
Dzień dobry. Pisałam już o sobie. Mam przeszło 50. Od 4 lat jestem w związku . To co przechodzę teraz to horror.
Boje sie tel od mego faceta. Boje sie jego przyjazdu.ten lęk mnie przeraża. Ustapilby gdybym zakończyła znajomość.Wszystkie zwiazki były toksyczne. Ten jest dobry. chciałabym już z nim zostać. Chciałabym czuć miłość beż lęku i tej cholernej szarpaniny. Nie wiem co się że mną dzieje?czy to minie tak już jest miesiąc. Od 3 tyg biorę leki.
przechodzę podobne jazdy, uwierz :) Miałam te same wkrętki, nawet do teraz czasem się pojawiają. WSZYSTKO NALEŻY WRZUCIĆ DO WORKA ,,NERWICA’’ I OLAĆ! 🙂
sucha27

10 marca 2023, o 18:26

W jakich najdziwniejszych miejscach mieliście nerwobóle? W sensie no wiecie takie bolesne przebiegnięcie prądu.. :/
Templarious

11 marca 2023, o 17:20

Przepraszam ze nie odpisze na poprzednie pytanie ale...
Czy macie cos takiego ze boli was cisza? Ze jest taki jakby huk w glowie ale od ciszy / tła, nie wiem czy potrafie to dobrze opisac. Dodatkowo mam nadwrazliwosc na dzwieki.

Mam cos takiego od kilku dni.
deepsleepHQ

11 marca 2023, o 17:24

Templarious pisze:
11 marca 2023, o 17:20
Przepraszam ze nie odpisze na poprzednie pytanie ale...
Czy macie cos takiego ze boli was cisza? Ze jest taki jakby huk w glowie ale od ciszy / tła, nie wiem czy potrafie to dobrze opisac. Dodatkowo mam nadwrazliwosc na dzwieki.

Mam cos takiego od kilku dni.
Cześć,

Rozumiem, co masz na myśli. Tak, istnieje coś takiego jak hipersensytywność słuchowa, która może powodować ból lub dyskomfort związany z hałasem lub ciszą. Warto zwrócić uwagę na to, czy nie masz innych objawów, które mogą wskazywać na inne problemy zdrowotne. Jeśli masz nadwrażliwość na dźwięki i odczuwasz ból lub dyskomfort związany z ciszą, warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od nerwic. Istnieją różne metody radzenia sobie z tym problemem, w tym terapia behawioralna lub relaksacyjna. Pamiętaj, że zdrowie psychiczne jest równie ważne jak zdrowie fizyczne, dlatego warto szukać pomocy i rozmawiać z profesjonalistami, którzy mogą Ci pomóc. Nie wahaj się szukać pomocy i pamiętaj, że zawsze istnieją sposoby na radzenie sobie z problemami.

Życzę Ci powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia.
Zwolennik medytacji jako terapii, Muzyka z częstotliwością 639Hz
Walczący z nerwicą właściciel kanału Muzyka głębokiego snu i relaksu
Templarious

11 marca 2023, o 17:32

Bylem u psychiatry i mam lek uogolniony (chce za duzo kontrolowac zycie). - Zaczalem psychoterapie bo sam sobie nie poradze tak jak kiedys.
Mam stwierdzone przez rezonans: Konflikt naczyniowo nerwowy obu kompleksu nerwow 7i8 czyli sluchowy i twarzowy z obu stron glowy.

Od 8 lat jak to mam mam tylko szum w uchu ale teraz jak wrocila nerwica, mam duza nadwrazliwosc na dzwieki i raz na dzien mam tak jakby szum tła ktory jest baaaardzo glosny az boli mnie glowa...

Zaczalem brac leki od 3 dni. Jak sie wyluzuje po benzo, szumow praktycznie nie ma i mam duzy komfort słuchania otoczenia.

Wychodzi na to ze to tylko "nerwica" i kiedys to minie... ps. bede mial tez leczenie ortodontyczne bo mam za duza kompresje stawow skroniowo zuchwowych i starte zeby.

Jezu ale ta nerwica jest ..... wiecie :/
deepsleepHQ

11 marca 2023, o 17:52

Templarious pisze:
11 marca 2023, o 17:32
Bylem u psychiatry i mam lek uogolniony (chce za duzo kontrolowac zycie). - Zaczalem psychoterapie bo sam sobie nie poradze tak jak kiedys.
Mam stwierdzone przez rezonans: Konflikt naczyniowo nerwowy obu kompleksu nerwow 7i8 czyli sluchowy i twarzowy z obu stron glowy.

Od 8 lat jak to mam mam tylko szum w uchu ale teraz jak wrocila nerwica, mam duza nadwrazliwosc na dzwieki i raz na dzien mam tak jakby szum tła ktory jest baaaardzo glosny az boli mnie glowa...

Zaczalem brac leki od 3 dni. Jak sie wyluzuje po benzo, szumow praktycznie nie ma i mam duzy komfort słuchania otoczenia.

Wychodzi na to ze to tylko "nerwica" i kiedys to minie... ps. bede mial tez leczenie ortodontyczne bo mam za duza kompresje stawow skroniowo zuchwowych i starte zeby.

Jezu ale ta nerwica jest ..... wiecie :/
Cieszę się, że szukasz pomocy i podjąłeś kroki w kierunku leczenia swoich objawów. Nerwica może mieć wiele różnych objawów, w tym nadwrażliwość na dźwięki, które mogą powodować ból głowy i szumy w uchu. Jednak dobrze, że już rozpoznano u Ciebie konflikt naczyniowo-nerwowy i podjęto leczenie. Psychoterapia i leki mogą być bardzo pomocne w leczeniu nerwicy, a także w łagodzeniu objawów nadwrażliwości na dźwięki. Ważne jest, aby pozostać cierpliwym i dać sobie czas na powrót do zdrowia.
Piterek097

11 marca 2023, o 17:56

Cześć Wam!

Często tu zaglądam - ten temat pomaga zdobyć cenne informacje na temat różnych, nawet najdziwniejszych objawów. W związku z tym chciałbym zapytać, czy ktoś z Was na skutek zaburzeń lękowych, depresyjnych lub mieszanych/podobnych miał problemy zawrotami głowy i ciśnieniem podczas ćwiczeń fizycznych (szczególnie tych bardziej wymagających)?

Zdiagnozowano u mnie nerwicę lękową z okazjonalnymi zaburzeniami depresji. Uczęszczam na siłownię 3 razy w tygodniu i wykonuję umiarkowany trening siłowy. Odżywiam się optymalnie i suplementuję. Współpracuję z lekarzem sportowym. Niestety, podczas niektórych ćwiczeń albo wstawania miewam krótkie lecz całkiem silne zawroty głowy (tak jakby mnie mroczy). Nie przewracam się, ale przez kilka sekund czuję się niezbyt dobrze. Do tej pory nie zdiagnozowano fizjologicznej przyczyny. Regularnie odwiedzam kardiologa. Mam mnóstwo dodatkowych skurczy serca, ale nie są groźne i leczone. Czy ktoś mógłby mi cokolwiek doradzić? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc :)

Dziękuję & pozdrawiam wszystkich!
deepsleepHQ

11 marca 2023, o 18:39

Piterek097 pisze:
Cześć Wam!

Często tu zaglądam - ten temat pomaga zdobyć cenne informacje na temat różnych, nawet najdziwniejszych objawów. W związku z tym chciałbym zapytać, czy ktoś z Was na skutek zaburzeń lękowych, depresyjnych lub mieszanych/podobnych miał problemy zawrotami głowy i ciśnieniem podczas ćwiczeń fizycznych (szczególnie tych bardziej wymagających)?

Zdiagnozowano u mnie nerwicę lękową z okazjonalnymi zaburzeniami depresji. Uczęszczam na siłownię 3 razy w tygodniu i wykonuję umiarkowany trening siłowy. Odżywiam się optymalnie i suplementuję. Współpracuję z lekarzem sportowym. Niestety, podczas niektórych ćwiczeń albo wstawania miewam krótkie lecz całkiem silne zawroty głowy (tak jakby mnie mroczy). Nie przewracam się, ale przez kilka sekund czuję się niezbyt dobrze. Do tej pory nie zdiagnozowano fizjologicznej przyczyny. Regularnie odwiedzam kardiologa. Mam mnóstwo dodatkowych skurczy serca, ale nie są groźne i leczone. Czy ktoś mógłby mi cokolwiek doradzić? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc :)

Cześć Piterek097,

Rozumiem, że borykasz się z trudnościami podczas ćwiczeń na siłowni, ale cieszę się, że regularnie się tam pojawiasz i dbasz o swoje zdrowie fizyczne. Zawroty głowy podczas ćwiczeń mogą być spowodowane różnymi czynnikami, w tym także nerwicą lękową i zaburzeniami depresyjnymi. Ważne jest, abyś kontynuował leczenie farmakologiczne oraz terapię psychologiczną.

W przypadku, gdy podczas ćwiczeń odczuwasz silne zawroty głowy, możesz spróbować zmniejszyć intensywność ćwiczeń lub zmienić ich rodzaj. Możesz także spróbować wykonywać ćwiczenia w wolniejszym tempie i skupić się na kontroli oddechu.

Warto również skonsultować się z lekarzem sportowym i zapytać o sugestie dotyczące treningu, który będzie odpowiedni dla Twojego stanu zdrowia. Możliwe, że będziesz potrzebował dostosować swoją dietę lub suplementację, aby pomóc sobie w radzeniu z objawami.

Trzymaj się i powodzenia!
Piterek097

11 marca 2023, o 20:51

deepsleepHQ pisze:
11 marca 2023, o 18:39
Piterek097 pisze:
Cześć Wam!

Cześć Piterek097,

Rozumiem, że borykasz się z trudnościami podczas ćwiczeń na siłowni, ale cieszę się, że regularnie się tam pojawiasz i dbasz o swoje zdrowie fizyczne. Zawroty głowy podczas ćwiczeń mogą być spowodowane różnymi czynnikami, w tym także nerwicą lękową i zaburzeniami depresyjnymi. Ważne jest, abyś kontynuował leczenie farmakologiczne oraz terapię psychologiczną.

W przypadku, gdy podczas ćwiczeń odczuwasz silne zawroty głowy, możesz spróbować zmniejszyć intensywność ćwiczeń lub zmienić ich rodzaj. Możesz także spróbować wykonywać ćwiczenia w wolniejszym tempie i skupić się na kontroli oddechu.

Warto również skonsultować się z lekarzem sportowym i zapytać o sugestie dotyczące treningu, który będzie odpowiedni dla Twojego stanu zdrowia. Możliwe, że będziesz potrzebował dostosować swoją dietę lub suplementację, aby pomóc sobie w radzeniu z objawami.

Trzymaj się i powodzenia!
Dzięki za odpowiedź! :) Rzeczywiście - jest ciężko, ale lekarze bardzo o mnie dbają. Problemem są różne, często zmieniające się objawy. Zawroty głowy pojawiły się niedawno - po wznowieniu treningów. Martwi mnie to, chociaż nie stwierdzono fizjologicznych powodów zaburzonego ciśnienia. Kłopot pojawi się po zakończeniu ćwiczenia wielostawowego albo takiego, które wymaga nieco więcej wysiłku. Nie podnoszę jednak wielkich ciężarów. Jestem ostrożny i po prostu dbam o zdrowie oraz wygląd. Oczywiście zastosuję się do w/w rad i będę dalej współpracował ze specjalistami. Jeśli masz jeszcze jakieś rady (lub ktoś inny ma), będę również wdzięczny za wiadomość! :)
ODPOWIEDZ