Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Fzgh
Zarejestrowany Użytkownik

3 czerwca 2020, o 09:05

Czy u kogoś z Was mrowienie, jakieś wibracje podskórne, kłucia, bole skory, pieczenie występują non stop albo większość czasu? Reszta objawów mi z grubsza minęła, w tym pieczenie, które miałam non stop 2 tygodnie przeszło, chociaż do dziś popołudniami rozjeżdża mi sie ostrość widzenia, mam czasem ból głowy, ból brzucha, bole miesni. Ale prawie ciągle mam tak, że jak robię coś, to mi raczej nie dokuczają te przeczulice i mrowienie, szczególnie jak mam skarpety i spodnie i długo rękaw, a jak przestaje coś robić to co jakiś czas meczy mnie mrowienie i kłucie jednej ręki, zaraz to kłucie rozsiewa się na inne części ciała (Uczucie jakby mnie ktoś dźgał igła albo jakby iskra przeskakiwała, nie wszędzie naraz jak przy drętwienie, a tak co jakiś czas inne miejsce), wchodzi to też w mniejszym stopniu na drugą rękę, jak założę piżamę to łydki i stopy mi trochę mrowią i nie mogę wytrzymać. Czucie i ruchu mam normalne poza jedna ręka, która z wierzchu jest cholernie przeczulona, lekki wiatr mnie wkurza. Ogólnie jak to się nasila, to mega ciężko mi się opanować i się zaczynam bać i zdarza mi się dostać małego ataku paniki, ale tak to lęk wolnoplynacy mi towarzyszy.
Oczywiście byłam u dwóch neurologów, wszystko okej, jeden dla spokoju zalecił ENG, które zrobiłam, wyszło książkowe. Lekarz prowadzący badanie zasugerował, żeby sprawdzić tężyczkę, wiec czekam na badanie. Możliwe takie ciagle objawy od nerwicy?
Stef

3 czerwca 2020, o 12:57

Ja mam/miałem różne pieczenia, kłucia, drgania, bóle mięśniowe, i inne atrakcje. Przez parę ładnych miesięcy skutecznie ignorowałem, ale jak widać muszę dalej nad sobą pracować... Też miał TK głowy, EMG, próbę tężyczkową, inne badania które już opisałem. I nic z tego nipokojacego nie wyszło.
Fzgh

3 czerwca 2020, o 15:34

Stef pisze:
Ja mam/miałem różne pieczenia, kłucia, drgania, bóle mięśniowe, i inne atrakcje. Przez parę ładnych miesięcy skutecznie ignorowałem, ale jak widać muszę dalej nad sobą pracować... Też miał TK głowy, EMG, próbę tężyczkową, inne badania które już opisałem. I nic z tego nipokojacego nie wyszło.
Mnie to do szału doprowadza, jak coś robię to jest znośnie, ale jak jestem w bezruchu to się zaczyna, ręka czasami jak węgorz elektryczny, czuje ciągłą wibrację, do tego to samo w stopach, dziwne wrażenie jakbym co jakiś czas miała gęsia skórkę na łydkach, no nic mnie nie przeraża tak, jak te objawy neuro i nie mogę się uspokoić, że to tylko nerwa. Inne objawy przełknęłam i minęły, jak się pojawia, to olewam.
Stef

4 czerwca 2020, o 12:53

Fzgh pisze:
3 czerwca 2020, o 15:34
Stef pisze:
Mnie to do szału doprowadza, jak coś robię to jest znośnie, ale jak jestem w bezruchu to się zaczyna, ręka czasami jak węgorz elektryczny, czuje ciągłą wibrację, do tego to samo w stopach, dziwne wrażenie jakbym co jakiś czas miała gęsia skórkę na łydkach, no nic mnie nie przeraża tak, jak te objawy neuro i nie mogę się uspokoić, że to tylko nerwa. Inne objawy przełknęłam i minęły, jak się pojawia, to olewam.
Potwierdzam że bezruch jest najgorszy... Wczoraj wychodziłem na górę ostrym podejściem, i wszystko było ok. Zmęczyłem się, oczywiście gdzieś w tyle głowy sprawdzałem czy nie idzie mi gorzej niż dwa lata temu... Szło mi nawet lepiej, głowę miałem zaprzątniętą czym innym i było po prostu normalnie. A najgorzej jest gdy siedzę, leżę, i czuje podskakujące mięśnie. Dzisiaj też coś robię fizycznie, i też zapomniałem o tym wszystkim... To chyba jest też jeden ze sposobów by się "uwolnić"...
znerwicowana_ja

4 czerwca 2020, o 18:03

nimbus pisze:
2 czerwca 2020, o 16:05
Zakrztusiłem się oranżadą chyba. Od dawna tak mam że gazowane napoje nie chcą mi przejść przez gardło jakoś... Kaszlałem i kaszlałem, jakoś dziwnie od płuc. Mam od dawna flegmę w gardle więc teraz wydaje mi sie jeszcze bardziej jakby mi coś tam zalegało. Boje sie że nabawie sie jakiegoś zachłystowego zapalenia płuc, bo chwilowo mnie bolały płuca. Nie mam siły już.
Ja niedawno miałam taką akcję z ziarenkiem ryżu, mocno się zakrzusilam, obecnie od jakiegoś czasu mam duszności ciężko mi złapać oddech taki pełny trochę kaszel i też się martwię czy to nie to o czym mówisz.
"Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi, jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego, kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy".
Jim Morrison
nimbus
Gość

5 czerwca 2020, o 08:17

znerwicowana_ja pisze:
4 czerwca 2020, o 18:03
nimbus pisze:
2 czerwca 2020, o 16:05
Zakrztusiłem się oranżadą chyba. Od dawna tak mam że gazowane napoje nie chcą mi przejść przez gardło jakoś... Kaszlałem i kaszlałem, jakoś dziwnie od płuc. Mam od dawna flegmę w gardle więc teraz wydaje mi sie jeszcze bardziej jakby mi coś tam zalegało. Boje sie że nabawie sie jakiegoś zachłystowego zapalenia płuc, bo chwilowo mnie bolały płuca. Nie mam siły już.
Ja niedawno miałam taką akcję z ziarenkiem ryżu, mocno się zakrzusilam, obecnie od jakiegoś czasu mam duszności ciężko mi złapać oddech taki pełny trochę kaszel i też się martwię czy to nie to o czym mówisz.
U mnie to jakoś się uspokoiło, somatyzacje zeszły na dalszy plan, a na pierwszy plan wysunęło się psychiczne uczucie beznadziejności i lęku nie do zniesienia. Ja dusznosci mam troche od tego ze jestem caly napiety i serce mi bije inaczej, bo nie wytrzymuje tej presji.
Co do tego ryżu to jeśli miałby utknąć to sądzę że bliżej niż dalej, nie sądzę żeby to miało się źle zaaspirować do płuc. Kiedyś czytałem to na rtg płuc trudno wykazać nawet małą ość, a co dopiero ziarenko. Jeśli wyplułaś albo nie stanęło gdzieś w gardle to nie sądzę żeby to jakoś źle utknęło, zwłaszcza że był odruch kaszlu. Może samo osłuchanie płuc by coś dało. Ogólnie to słyszałem od lekarza że jak choruje narząd to nie objawy często są stałe, w tym samym miejscu, a w nerwicy często to się zmienia.
Triss

5 czerwca 2020, o 08:59

Przeczytałam kilka Waszych ostatnich postów odnośnie mówienia/drętwienia i już się trochę uspokoiłam. U mnie to nowy objaw. Nerwica towarzyszy mi od niecałych 2 lat, zaczęłam się w tym roku odkurzać, wcześniej wszystko robiłam nie tak :P Szło dobrze, zaczęłam zapominać o nerwicy i cieszyć się życiem, 3 tygodnie temu byłam u rodziców i w nocy zaczęła mi podskakiwać łydka, widziałam to i przestraszyłam się bardzo, od tego czasu mam pulsowania skroni, brzucha- czasem i chwilowe, natomiast jak siedzę albo leżę to łydki i stopy mi mrowieją, drętwieją. Wpadam przez to w szał! Znów zaczynam się bać, że jestem chora :( Wcześniej nigdy nie miałam takich atrakcji z mięśniami, miałam bóle głowy, zawroty, robiło mi się słabo, teraz wszystko przeszło w te uczucia mięśniowe. Dziś nie spałam przez to całą noc bo odczuwałam to drętwienie i mrowienie. Teraz się rozpłakałam bo czuje się bezsilna. Miałam pełen zestaw badań rok temu, miałam rezonans głowy, badał mnie neurolog. Teraz nie ma za bardzo jak iść się zbadać przez tego koronawirusa, mama i chłopak mi mówią że to lękowe, a mi chodzą po głowie czarne scenariusze :'( Ostatnio nie mogę się skupić na niczym innym, a w dodatku zaraz pierwszy egzamin w sesji. Staram się bardzo, ale dziś czuję się jakbym leżała wykończona na ringu, przytłacza mnie już to wszystko :/
Awatar użytkownika
Maciej Bizoń
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

5 czerwca 2020, o 11:28

Triss pisze:
Przeczytałam kilka Waszych ostatnich postów odnośnie mówienia/drętwienia i już się trochę uspokoiłam. U mnie to nowy objaw. Nerwica towarzyszy mi od niecałych 2 lat, zaczęłam się w tym roku odkurzać, wcześniej wszystko robiłam nie tak :P Szło dobrze, zaczęłam zapominać o nerwicy i cieszyć się życiem, 3 tygodnie temu byłam u rodziców i w nocy zaczęła mi podskakiwać łydka, widziałam to i przestraszyłam się bardzo, od tego czasu mam pulsowania skroni, brzucha- czasem i chwilowe, natomiast jak siedzę albo leżę to łydki i stopy mi mrowieją, drętwieją. Wpadam przez to w szał! Znów zaczynam się bać, że jestem chora :( Wcześniej nigdy nie miałam takich atrakcji z mięśniami, miałam bóle głowy, zawroty, robiło mi się słabo, teraz wszystko przeszło w te uczucia mięśniowe. Dziś nie spałam przez to całą noc bo odczuwałam to drętwienie i mrowienie. Teraz się rozpłakałam bo czuje się bezsilna. Miałam pełen zestaw badań rok temu, miałam rezonans głowy, badał mnie neurolog. Teraz nie ma za bardzo jak iść się zbadać przez tego koronawirusa, mama i chłopak mi mówią że to lękowe, a mi chodzą po głowie czarne scenariusze :'( Ostatnio nie mogę się skupić na niczym innym, a w dodatku zaraz pierwszy egzamin w sesji. Staram się bardzo, ale dziś czuję się jakbym leżała wykończona na ringu, przytłacza mnie już to wszystko :/
Gdyby nie było Czarnych myśli to nie byłabyś na tym forum . Drgania mięśni mogą się pojawić tak poprostu i nie jest to od razu oznaką ciężkiej choroby - jeśli robiłaś badania Rok temu to tak jak Wiktor mówił w którymś nagraniu trzeba wszystkie objawy które się pojawiają pakować do wora i uciąć analizę na ich temat a tym samym uciąć powstawanie czarnych myśli .
"Gotowy byłem iść do ubikacji, nasikać sobie na ręce, poczekac az wyschnie i chodzić z tym dwa dni.
I nie, nie żartuję." - :DD - ten cytat ma tylko Pokazać jaka determinacja powinna występować przy wyjściu z Zaburzenia . ( a przy okazji mnie rozbawiło ) https://www.youtube.com/watch?v=_f5hkHv ... e=youtu.be
https://youtu.be/M6wRnouGZFQ
darekp
Odburzony i pomocny użytkownik

5 czerwca 2020, o 11:49

Triss pisze:
Tak jak napisał Maciej Bizoń wyżej lękowe rozkminy to lękowe rozkminy i najlepiej akceptować je pod kątem tego dlaczego przychodzą. A wiesz dlaczego? Z powodu mechanizmu lękowego. Więc akceptujemy, analizy niech sobie są ale jak nas wciągają mówimy im spadaj. Na badanie pójdziesz sobie najwyżej jak będzie możliwość, te objawy nie wymagają natychmiastowych badań. ;) Badania a lękowe wkręty to 2 różne rzeczy więc może je sobie zrobić ale to nie oznacza, że możesz sobie pozwalać na nakręcanie z powodu skakania mieśni.
Triss

5 czerwca 2020, o 14:30

Darekp i Maciej Bizoń- dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Pamiętam nawet to nagranie Wiktora, jak mówił, że w przeciągu roku nie ma prawa się nic w Twoim organizmie popsuć, bo choroby- a już zwłaszcza takie o jakie się boimy (ja od kiedy mam te drgania mięśni boję się o stwardnienie zanikowe boczne 🤦‍♀️) powstają dłużej no i jakbym to miała to neurolog rok temu by to wykrył w badaniu. Też wiem, że teraz z powodu sesji i zblizajacych się praktyk mam dość stresujący okres i objawy mogą się nasilać. Cały czas sobie to tłumaczę/racjonalizuję, ale w momencie gdy mnie dopadną objawy to nie wiem co się ze mną dzieje, moja logika przestaje działać. I pojawiają się łzy w oczach i myśl "to nie działa", muszę pracować nad akceptowaniem objawów.. Też moim sporym problemem jest to, że czuję się przez to zaburzenie mniej wartościowym człowiekiem
Fzgh

7 czerwca 2020, o 19:59

Ktoś z Was miewa uczucie igiełek na skórze w różnych miejscach ciała? Nie drętwienie, takie pojedyncze paskudne ukłucia. Oszaleję chyba, wkręcam sobie jakaś straszna chorobę :(
Ada135622

7 czerwca 2020, o 22:38

Fzgh pisze:
Ktoś z Was miewa uczucie igiełek na skórze w różnych miejscach ciała? Nie drętwienie, takie pojedyncze paskudne ukłucia. Oszaleję chyba, wkręcam sobie jakaś straszna chorobę :(
No i właśnie wkrecasz sobie 😁😁 nie masz żadnej choroby 😊😊 kiedy robiłeś badania? Morfologie? Ja mam cały czas kucia, dreszcze mrowienia, dretwienia, bóle głowy. Ale pakuję wszystko do jednego wora 😊😊 nie szalej uspokój się i pomyśl że to tylko zaburzenie 😁😊
Fzgh

7 czerwca 2020, o 22:45

Ada135622 pisze:
Fzgh pisze:
No i właśnie wkrecasz sobie 😁😁 nie masz żadnej choroby 😊😊 kiedy robiłeś badania? Morfologie? Ja mam cały czas kucia, dreszcze mrowienia, dretwienia, bóle głowy. Ale pakuję wszystko do jednego wora 😊😊 nie szalej uspokój się i pomyśl że to tylko zaburzenie 😁😊
Byłam u 3 neurologów, u 2 badanie okej, u 3 mówiła, ze mam układ nerwowy bardzo pobudzony i może mam niedobory witamin, ale zalecila próbę tezyczkowa i MRI, chociaż mówiła, ze wątpi, ze coś tam wyjdzie. Badanie niedawno robiłam, ale teraz chyba faktycznie skończę na rezonansie, bo chyba oszaleję. Morfologię robiłam niedawno, wszystko ok. Jeszcze mam niedługo tę próbę tężyczkową. Właśnie mam ciagle jakieś parestezje, bole miesni, a to plecy, a to rece, a to łydki, dretwienia, kłucia, mrowienia. Cholera mnie już bierze i niestety ma ten moment ciagle się daje wkręcić w chorobę.
Ada135622

7 czerwca 2020, o 22:51

Fzgh pisze:
Ada135622 pisze:
Fzgh pisze:
Byłam u 3 neurologów, badania robiłam, ale teraz chyba skończę na rezonansie, bo chyba oszaleję. Morfologię niedawno, wszystko ok. Jeszcze mam niedługo próbę tężyczkową. Właśnie mam ciagle jakieś parestezje, bole miesni, a to plecy, a to rece, a to łydki, dretwienia, kłucia, mrowienia. Cholera mnie bierze.
Też latalam po neurologach dwie tomografie. Dwa razy szpital. Najlepsze było to że po tomografi potrafiłam iść rozmawiać z lekarzem czy aby napewno się nie pomylili że nic nie mam w głowie. Bo ja jestem pewna że coś tam jest. Za drugim razem Pani Neurolog powiedziała że zawola mi psychiatre bo szukam w tej głowie a tam nic nie ma. Mówiłam też o rezonasie powiedziała że zamiast 500 zł wydać na rezonans żebym wydała 100 zł na psychologa. Też miałam wszystkie badania byłam nawet u kardiologa, przeswietlenie klatki piersiowej i wszystko dobrze. Myślisz że jest sens zapętlać się w te badania? Ja dałam sobie spokój z lekarzami i badaniami. Skoro mówią że jest dobrze to jest dobrze nie ma czego szukać na siłę 😊😊
Ada135622

7 czerwca 2020, o 22:55

Fzgh pisze:
Ada135622 pisze:
Fzgh pisze:
Byłam u 3 neurologów, u 2 badanie okej, u 3 mówiła, ze mam układ nerwowy bardzo pobudzony i może mam niedobory witamin, ale zalecila próbę tezyczkowa i MRI, chociaż mówiła, ze wątpi, ze coś tam wyjdzie. Badanie niedawno robiłam, ale teraz chyba faktycznie skończę na rezonansie, bo chyba oszaleję. Morfologię robiłam niedawno, wszystko ok. Jeszcze mam niedługo tę próbę tężyczkową. Właśnie mam ciagle jakieś parestezje, bole miesni, a to plecy, a to rece, a to łydki, dretwienia, kłucia, mrowienia. Cholera mnie już bierze i niestety ma ten moment ciagle się daje wkręcić w chorobę.
Najlepsze jest u mnie to że przychodzi wszystko na noc 😂😂 bóle głowy są straszne jakby miało mi coś wyjść 😂 ale przyzwyczajam się do tego. Bo jak nie głową to serce jak nie serce to klatka piersiowa i tak w kółko. 😂 Od wczoraj nawet ataki paniki potrafię opanować 😁😁 kiedyś jak go dostawałam to latalam po domu jak głupia i krzyczalam, dzwońcie po karetkę teraz już napewno umieram. Ja w tygodniu po 4 razy na Sor jeździłam bo usilnie chcialam do szpitala 😂
ODPOWIEDZ