chciałam Was podpytać czy macie może podobne objawy jeżeli chodzi o krtań, albo chociaż jeden z wymienionych przeze mnie objawów.
1. Przeskawkiwanie jakby krtani podczas picia/jedzenia ale tylko gdy szyja ułożona jest w poszczególnych pozycjach.
2. Uczucie bolesnego rozpierania krtani - takie samo uczucie mam podczas np. płaczu czy silnych emocji, ale zaczęło się też pojawiać tak o po prostu. Dokucza np. 2 tygodnie a potem na długi czas odpuszcza.
3. Najbardziej przerażający dla mnie objaw, skakanie mięśni - mam je na całym ciele, ale też niestety właśnie w gardle/krtani. To dokucza mi od 4 lat, a jeżeli chodzi o całe ciało to skaczą już od 7 lat - z okresami prawie całkowitej remisji i z okresami zaostrzeń.
Oczywiście skakanie mięśni doprowadziło mnie 7 lat temu do wiadomo jakiej diagnozy. Dr Google podpowiadał tylko jedno zwłaszcza kiedy drgania się pojawiły na języku. Neurolodzy od lat nic nie widzą, laryngolodzy również. EMG wielokrotnie robione w odstępach roku, 2 i 3 lat od pierwszych objawów - czyste. EMG z języka (4 krotne) - również czyste.
Zastanawiam się na ile te dolegliwości z krtanią mogą przemawiać za nerwicowymi zaburzeniami. Nerwice bez wątpienia mam od dawna...
Pozdrawiam wszystkich i życzę dobrego dnia