Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

leki antydepresyjne a sny

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
olus77@vp.pl
Zarejestrowany Użytkownik

19 listopada 2016, o 10:00

Hej, moze znajdzie sie ktos madry i mi powie o co chodzi. Od 3 tyg przyjmuje tabletki ssri, 2 tygodnie wogole nie odczulam lekow, ale od tygodnia mam bole glowy przez 2-3godz od polkniecia tabletki...no i SNY. Sny sa dziwne..realistyczne takie..ale dzisiejszej nocy to co sie stalo to hardcor. Snilo mi sie ze zdradzam meza, ze oszujuje itp, poczym wstalam i ja nie wiedzialam co sie dzieje, walenie serca z 200/min.., nie wiedzialam co sie dzieje, myslalam, ze wariuje, ze strace swiadomosc itp... Jest jakies wytlumaczenie tego?
Victor
Administrator

19 listopada 2016, o 10:42

Podczas brania leków sny mogą być okropnie realistyczne, tak po prostu się czasem zdarza :)
Dlatego warto o tym wiedzieć, pamiętać i po takim wybudzeniu się odczekać, ochłonąć i nie robić z tego draki.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
olus77@vp.pl

19 listopada 2016, o 11:07

Ale takie uczucie niedowierzania czy to nie dzieje sie tu i teraz przypadkiem, i takie poczucie bezradnosci...nie wiem jak to opisac. Nigdy tak nie mialam...Tak apropo czy tabletki takie dzialanie bemda miec caly czas , czy to jakis przelom? Bo albo sie nakrecilam, albo leki mi wzrosly...
Victor
Administrator

19 listopada 2016, o 11:28

Nic się nie dzieje tu i teraz z tymi snami :) Po prostu zapewne obawiasz się chorób psychicznych ;) i kiedy się wybudziłas z tego snu, to byłaś w szoku i wystraszona i od razu pleciałas analizą, automatycznie, że to pewnie coś nie tak.
Stąd teraz lęki większe...to nie wina leku :) ani tego, ze nie działa a tego, iż wkręcilaś się zamiast sobie to wytłumaczyć i zaufać temu co wiesz o tym jak działa lek i analiza lękowa.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
olus77@vp.pl

19 listopada 2016, o 12:52

Tak...dokladnie obawiam sie chorob psychicznych-ujales to dokladnie. Ale czy to normalne ze wpadlam w taki "amok", trwalo to moze ok 2min. Uczucie ze trace zmysly...co zaraz ze mna bedzie..??-i takie mysli. To napewno nic zlego?eh..
Awatar użytkownika
Kretu
Odburzony Wolontariusz Forum

19 listopada 2016, o 12:53

bierzesz paroxetyne?
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
Bella
Odważny i aktywny forumowicz

19 listopada 2016, o 13:03

Na pewno nic złego - spokojnie! Koszmary to na początku brania SSRI skutek uboczny. Ja cierpiałam 5 dni dzień w dzień i nagle przeszło, jak ręką odjął. Także spokojnie, oddychnij. Przejdzie na pewno :* ^^
olus77@vp.pl

19 listopada 2016, o 14:02

Nie, biore inny lek, pram.

-- 19 listopada 2016, o 14:02 --
Bella a po jakim czasie poczulas ze tabletki dzialaja ale pozytywnie?
Awatar użytkownika
Kretu

19 listopada 2016, o 14:11

Taki problem z wyrazistymi snami w tym koszmarami dość często jest spotykany u osób które biorą leki przeciwdepresyjne, być może z czasem przejdzie, a jak nie i będzie to nadal dla Ciebie bardzo uciążliwe poproś lekarza o zmiane leku.
olus77@vp.pl

19 listopada 2016, o 14:22

Aha, poczekam jeszcze troche. A to prawda ze ,to pozytywe dzialanie leku odczuwa sie po ok3-4tyg?
Awatar użytkownika
Kretu

19 listopada 2016, o 14:23

Tak.
olus77@vp.pl

19 listopada 2016, o 14:42

A czy takie cos jak "gorsze samopoczucie" to moze byc jakis przelom?
Awatar użytkownika
Kretu

19 listopada 2016, o 14:47

Nie :) na początku brania leków przeciwdepresyjnych przeważnie nasilają się objawy depresyjne i nerwicowe ma to podłoże w nierównowadze serotoninowej, niektóre z badań pokazują iż w depresji czy nerwicy poziom serotoniny nie jest zbyt niski - a zbyt wysoki, przyjmowanie leków przeciwdepresyjnych powoduje większe wykorzystywanie serotoniny co na początku brania leków może powodować nasilenie lęków i objawów, po pewnym okresie czasu (nie wiadomo dlaczego) serotonina ulega obniżeniu i zaczynamy czuć się lepiej. Nie wiadomo w sumie dlaczego tak się dzieje, przynajmniej na tą chwile. Więc daj sobie czas, jeżeli bardzo źle się czujesz, masz nasilone lęki korzystaj z benzo - psychiatrzy bardzo często przepisują go do leków przeciwdepresyjnych właśnie żeby jakoś normalnie przetrwać ten pierwszy okres złego samopoczucia.
olus77@vp.pl

19 listopada 2016, o 16:54

Aha ok. Te tabletki biore juz 3 tyg, lekarz jeszcze mal mi xanax, i powiedzial ze w razie duzego leku go lyknac..dobra poczekam na eefekty

-- 19 listopada 2016, o 16:54 --
A xanax to benzo? Ja w tematyce lekow jestem zielona.
Awatar użytkownika
Kretu

19 listopada 2016, o 19:33

Tak.
ODPOWIEDZ