Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Leczenie nerwicy magnezem?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
SCF
Zarejestrowany Użytkownik

23 września 2017, o 15:05

No to tak. Ale w wielu przypadkach jesli magnez pomoże to raczej efektem placebo.
A efekt placebo to w zasadzie coś podobnego do terapii bo wierząc ze cos pomaga czlowiek zaczyna myslec ze jus bedzie ok. Oczywiscie do czasu pojawienia sie ponownie objawow...
Awatar użytkownika
Fitnesiara

23 września 2017, o 16:20

Jakby magnez leczył to nie byłoby nerwic i wszystkich tych zaburzeń. Super by było jakby magnez nas wyleczył, ale niestety tak się nie stanie. Sami musimy sobie pomoc. Ale wiadomo dobrze zbilansowana dieta i suplementy dobre dla zdrowia fizycznego :)
Success in life means living by your values :lov:
SCF

23 września 2017, o 20:09

No wg pewnej pożal się boże psycholog do ktorej kiedys chodziłem to takie rzeczy pomocnicze jak sport relaksacje MUSZĄ powodować ustapienie objawów. Co za idiotka z tej psycholog była...
bertlam
Gość

23 września 2017, o 23:48

SCF pisze:
23 września 2017, o 20:09
No wg pewnej pożal się boże psycholog do ktorej kiedys chodziłem to takie rzeczy pomocnicze jak sport relaksacje MUSZĄ powodować ustapienie objawów. Co za idiotka z tej psycholog była...
Nie zrozumiałeś jej....
Chodziło o odwrócenie uwagi, na skupienie się na czymś innym.
Awatar użytkownika
Olalala
Dyżurny na forum Odważny VIP

24 września 2017, o 10:05

Suplementacja i dobra dieta jest bardzo wazna przy nerwicy. I wcale tak nie jest, ze to jest nic nie warte. Owszem, praca nad sobą jest podstawa, ale trzeba pamiętać, ze organizm to całość i tak jak sport czy różne formy relaksacji będą zmniejszać napięcie tak tez i magnez w tym może pomóc.

Magnez slabo sie przyswaja przez układ pokarmowy. Jesli chcemy juz cos lykac no najlepiej jako lek a nie suplemenent (czyli np.magvit b6, magne b6). Bardzo dobre sa kąpiele magnezowe w chlorku magnezu, bo magnez bardzo dobrze przyswaja sie przez skore. Można zakupić taki chlorek i wsypać szklanke-dwie na wannę i poleżeć z pól godziny. Pamiętajmy, ze wplywanie na ciało ma tez skutek na psychikę. To wszystko się ze sobą laczy.
SCF

24 września 2017, o 17:54

Ja ja bardzo dobrze zrozumiałem. Bo jak jej powiedzialem ze te metody nie pomagają to uznala ze mam cos fizycznie z mózgiem i powinienem isc do neurologa i psychiatry.
Zakamuflowany

10 kwietnia 2018, o 00:25

Gdzieś czytałem że ktoś się wyleczył z nerwicy aplikując sobie właśnie wysokie dawki tego minerału przez okres iluś tam miesięcy.. O i jeszcze potasu. Ciężko w to uwierzyć ale na pewno magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Przy suplementacji magnezem warto zwrócić uwagę na formę magnezu bo każda ma inną wchłanialność. Kolega Nipo wspomniał o dopel hertz forte 400mg.. Z tego co pamiętam brałem ten suplement kilka lat do tyłu nie mając wtedy pojęcia o właśnie formach mag. i wchłanialności. Niby tabl. 400mg ale to tlenek magnezu i wchłania się tylko w 2, 3, 4 % NIE PAMIETAM COŚ KOŁO TEGO. Ja osobiście polecam Magne B6 MAX 100mg w formie cytrynianu który wchłania się w 90%. NAJLEPIEJ MIN 3,4 TABSY DZIENNIE I BRAĆ REGULARNIE.
kagor100

13 stycznia 2022, o 12:45

Moim zdaniem jak najbardziej!!! Teściowa trafiła do szpitala bo miała dużeee niedobory magnez sód i potas .Zachowywała się jak obłąkana.Słyszała głosy,bała się że chcą ją otruć itpp...kilka kroplówek i pomału wróciła do siebie.Lekarz mówił że tak niedobory niszczą układ nerwowy.
ODPOWIEDZ