Nie wiem czy jestem ślepy ale nie widziałem zadnego watku nt stosowania lecytyny.
Jakie dawki na Was dzialaja?? Jak u Was z koncentracja, pamiecia??
Po jakim czasie stosowania widac efekty??
Wszystkie informacje prosze o umieszczenie w temacie.
Cześć,pitersonic pisze: ↑15 maja 2020, o 08:39Bardzo wazne jest to co napisales. Powiedz tylko, jakie suplementy jeszcze bierzesz poza lecytyna?
Z pewnością CDP-cholina ma działanie na funkcje poznawcze o wiele wyraźniejsze niż lecytyna, ale np. w moim przypadku chodzi mi o wzmocnienie tego, co prawdopodobnie osłabiła mi epilepsja. Czytam teraz internety i dochodzę do wniosku, że lecytyna jest jakby "produktem" choliny, a nie odwrotnie, a to cholina a nie lecytyna jest prekursorem acetylocholiny. No trudno, ale ochronne działanie lecytyny na układ nerwowy jest jednak niepodważalne. Być może nie będzie to efekt "boostera", który podniesie mi koncentrację i pamięć tak szybko, jak np. kawa, ale na pewno opłaci mi się to w długoterminowym działaniu i jeśli będę miał lepszą pamięć choćby o parę % w ciągu pół roku, to i tak myślę, że wartoJerry pisze: ↑15 maja 2020, o 14:09Myślę, że musielibyście testować to w oderwaniu od innych suplementów, żeby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski. Lecytyna była badana w różnych ośrodkach i były badania, które dowodziły pozytywnych skutków oraz takie, które pokazywały, że równie dobrze działa placebo. Także dawki były dużo wyższe niż 1200-2400 mg.
https://www.irishtimes.com/news/health/ ... y-1.724574
Na pewno Wam to nie zaszkodzi, ale może nie ma co się oszukiwać?
Możecie spróbować innych form choliny, jak Alpha-GPC czy CDP-choliny, a także czystej Fosfatydyloseryny. Ludzie łączą to z różnymi środkami nootropowymi, żeby osiągnąć lepsze wyniki w zapamiętywaniu i koncentracji.