Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Tutaj natomiast zadać możemy ogólne pytanie związane z lekami.
Być może martwisz się uzależnieniem, zastanawiasz się czy warto je brać itp.
To właśnie możesz wyrazić tutaj.
-
SibillaMorphine
- Zarejestrowany Użytkownik
10 kwietnia 2015, o 21:14
Moja historia z leczeniem farmakologicznym jest dość długa: na początek arketis i hydroksyzyna, po roku- zoloft i hydroksyzyna i znów arketis. Paroksetyna ma na mnie lepszy wpływ niż sertralina. Z tego względu od września biorę parogen. Myślałam, że to kwestia czasu ale do tej pory nie czuję żadnych popraw. Co prawda miałam dołączony jakiś lek na padaczkę, którego używa się w psychiatrii na wahania nastrojów, jednak odstawiliśmy go z psychiatrą po pewnym czasie z powodu skutków ubocznych. Ostatnio psychiatra zwiększył mi dawkę parogenu na dwie tabletki dziennie i przepisał 2 nowe leki. Spamilan 2x 5mg i Triticco pól tabletki wieczorem. Hmm... Sporo tego, prawda? A mnie zawsze przeraża ilość skutków ubocznych. Również moja mama ma do tego takie podejście, że odradza mi branie tak wielu laków i dlatego też nie raz dostawała opieprz od psychiatrów

(przed tym jak ukończyłam 18lat). Jak myślicie? Podjąć się leczenia? Właściwie mogę funkcjonować na 1 tabletce parogenu, a nawet i bez tego. Jednak to dosyć męczące. Mieliście kiedykolwiek do czynienia ze spamilanem? Dzięki za odpowiedzi

Odważny to nie ten, kto się nie boi, ale ten, który wie, że istnieją rzeczy ważniejsze niż strach.
-
bart26
- Odburzony i pomocny użytkownik
10 kwietnia 2015, o 21:38
Jantroche nie rozumie tych wszystkich lekow i w czym one pomagaja i czy wogole pomagaja mi psycholog powiedzial ze leki nie zalatwia sprawy a poza tym jak slysze te wszystkie nazwy to sam sie boje wogole ja jak biore jakies tabletki ziolowe w aptece bez recepty pewnie maja bardziej dzialanie typu placebo co innego jak sie ma depresje prawdziwa to leki pomagaja a nawet mozna sie nimi wyleczyc a w nerwicy to chyba zbedne bo chodzi o zmiane myslenia postawy zyciowej oswajania sie lekiem i tego co nas popycha w ta przepasc a leki jak lagodza objawy to jak mamy przestac sie bac jak nienwiemy czego sie boimy mam w glowie slowa viktora i divina ze swoje trzeba przejsc i nie ma innej drogi ok rozumie biorac leki mozna szybciej sie odburzyc bo chemia sie uspokoi w glowie i wrocimy do normalnosci ale z drugiej strony jak znowu cos sie wydazy i znowu nas zlapie to znowu wpadniemy w panike a jak sie raz a dobrze oswoimy z lekiem to tak jak z jazda na roweze ni3 zapomnisz o co walczylas i jak sobie tlumaczylas consie dzieje itd to moje zdanie ale ja mam nerwice 4 miesiace moze za za krotko moze nie mam takiego porownania jak ktos kto ma 3 lata powiedzmy za to ja wiem i wieze ze wyjde i wychodze z dnia na dzien czasem mam mysl ze moze ten silny lek i ataki to bylo pierwsze uderzenie ktore trwalo i sie juz oswoilem i teraz bede czul to napiecie caly czas i czas3m lek delikatny ale jak ma tak byc to trudno mi nie przeszkadza juz to tak jak wczesniej olalem to i zyje normalnie jak dawniej z duzym bagazem doswiadczenia za ktore jestem bardzo wdzieczny nerwicy
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
-
Victor
- Administrator
10 kwietnia 2015, o 21:44
Takie kombinacje leków są ogólnie możliwe bowiem każdy z tych leków ma ogólnie inne działanie. Parogen no to wiadomo, typowy ssri, triticco generalnie to takze lek przeciwdepresyjny ale trochę innej już generacji i czasem przepisuje się go jako dodatkowy antydepresant, pomocniczo, szczególnie, ze może pomagać w zasypianiu.
Co do spamilanu to także w sumie jest to pewnego rodzaju pomocnik, ma on działać antylękowo, inaczej niż leki typu xanax bo spamilan działa w dłuższym czasie, nawet do 2 tygodni i ma po prostu obniżać napięcie.
I przede wszystkim nie uzależnia.
Ja akurat zwolennikiem leków nie jestem ale dostałaś kombinacje różnie działających specyfików i w sumie najlepiej sama ocenisz na ile ci się to przydaje w dłuższym okresie zażywania takiego combo.
Jesli bym cokolwiek miał darować na poczatek (będac na twoim miejscu) z tego zestawu to zastanowiłbym się na ile mam pomoc od triticco.