Witajcie.
Został stwierdzony u mnie stan zapalny tkanek około wierzchołkowych nad zębem, plus czynna przetoka.
Dostałam antybiotyk climandycin 600, jak to ujął stomatolog,żeby wyciszyć i uśpić stan zapalny a potem przejdziemy do leczenia kanałowego.
Niestety kiedy wróciłem do domu, jak przystał na nerwicowca zaczęłam googlac ten lek i pomijając pozytywne opinie doczytałam się też masę negatywnych z całą listą skutków ubocznych i nawet pobytem w szpitalu i jednej osoby.
Zadzwoniłam do gabinetu,żeby jeszcze się upewnić czy na pewno mam to brać i nieco poszukać uspokojenia, dostałam w odpowiedzi tylko zimne stwierdzenie,że to ten lek jest wskazany w takich wypadkach i proszę go brać.
Oczywiście wiem,ze popełniłam pierwszy i podstawowy błąd nerwicowy, czyli czytanie w necie opinii i studiowanie ulotki z skutkami ubocznymi. I zaczęłam się niesamowicie nakręcać.
Czy ktoś miał doczynienia z tym antybiotykiem? Jak się to dla was skończyło? Skutki uboczne były bardzo uciążliwe i aż tak straszne jak niektórzy piszą?
Dziękuje z góry za opowiedź
Ola.
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
klindamycyna
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Cześć Ola.
Brałem ten antybiotyk dwa razy, podobnie jak Ty na problemy zębowa.
Jedyne skutki uboczne to metaliczny posmak i może małe mdłości przez pierwszy dzień, kup sobie leki osłonowe, najlepiej "Multilac" i bierz 3 godziny po antybiotyku, będzie dobrze !
Brałem ten antybiotyk dwa razy, podobnie jak Ty na problemy zębowa.
Jedyne skutki uboczne to metaliczny posmak i może małe mdłości przez pierwszy dzień, kup sobie leki osłonowe, najlepiej "Multilac" i bierz 3 godziny po antybiotyku, będzie dobrze !

-
Plus zdecydowanie większe ryzyko jest nie leczyć stanu zapalnego, niż możliwe skutki po antybiotyku, skoro stomatolog taki przepisał to znaczy,że wie co robi, nie wkręcaj się i spokojnie go bierze.
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !

-
Dziękuje za odpowiedź.
Jeszcze mam jedno pytanko do nerwicowców, macie może też wielkie problemy z połykaniem dużych tabletek czy kapsułek? I zajmuje wam to masę czasu?
Jak sobie radzicie z tym, mam to właściwie od dziecka i każda duża kapsułka czy tabletka to dla mnie wielkie wyzwanie i kilka podchodów, macie jakieś sprawdzone sposoby czy metody na takie "odchyły"?
Jeszcze mam jedno pytanko do nerwicowców, macie może też wielkie problemy z połykaniem dużych tabletek czy kapsułek? I zajmuje wam to masę czasu?
Jak sobie radzicie z tym, mam to właściwie od dziecka i każda duża kapsułka czy tabletka to dla mnie wielkie wyzwanie i kilka podchodów, macie jakieś sprawdzone sposoby czy metody na takie "odchyły"?
-
Brałem ten antybiotyk też od stomatologa chirurga i była tragedia, rozwalone jelita i wątroba na 3 lata. Nigdy więcej w życiu! I nie jestem jedynym przypadkiem. Przed braniem antybiotyku byłem całkowicie zdrowy.
Bliska mi osoba brała go 2x i nic jej nie było.
Bliska mi osoba brała go 2x i nic jej nie było.
Jak nie odpisuję na posta to wyślij prywatną wiadomość. Powiadomienia mi tu o postach nie działają