Pozwalam sobie umiescic tutaj kilka technik prawidlowego oddychania, ktore jest podstawa do tego, by zaczac sie odburzac. To jest pierwszy krok, jaki kazdy powinien uczynic, tuz po tym, jak zdecyduje sie na walke z nerwica. Nalezy pamietac, bez nauki prawidlowego oddychania, nie ma mowy, by pojsc do przodu. Prawidlowo oddychac nalezy sie nauczyc, gdyz nieprawidlowe oddychanie rowniez jest przyczyna lekow i niepokojow !
Aby nauczyc sie prawidlowo oddychac, nalezy codziennie wykonywac po kilkanascie razy cwiczenia, ktore umieszcze ponizej. Skad znam te techniki? Z kanadyjskiego forum, prowadzonego przez osobe, ktora wyszla z nerwicy natrectw. Forum jest nadzorowane przez znanego psychologa kanadyskiego. Zaznacza on, ze bez umejetnosci prawidlowego oddychania podtrzymujemy symptomy fizyczne lekow, co przeklada sie na mysli (i odwrotnie!).
PIERWSZA TECHNIKA
Najlepiej poloz sie wygodnie na plecach, badz usiadz w wygodnym fotelu. Poloz rece w taki sposob na brzuszku, by kciuki dwa sie dotykaly razem. (Jesli zdobedziesz wprawe, bedziesz umial(a) oddychac tak, nawet wykonujac codzienne czynnosci. Na poczatku praktykuj na lezaco). Nastepnie oddychaj w rytmie:
Wdech przez nos: 4 sekundy
Zatrzymanie powietrza 2 sekundy
Wydech 5 sekund (nos)
Jeden seans to powtarzanie cwiczenia 10 razy trzy razy dziennie. Celem tej techniki jest nauczenie sie oddychania brzuchem a nie klatka piersiowa.
Powtarzanie cwiczenie powoduje u was automatyzm i bez zdawania sobie sprawy bedziecie oddychac brzuszkiem. To jest naturalne oddychanie, ktore zaniknelo u ludzi lekliwych.
DRUGA TECHNIKA :
RELAKSACJA MOMENTALNA
Ta technika rowniez musi stac sie automatyczna, jest bardzo pomocna podczas atakow paniki o wysokiego stanu leku.
1. Wciagnij mocno powietrze buzia, jak ryba

2. Wstrzymaj powietrze 7 sekund, powtarzajac w myslach 4 razy powoli: "wstrzymuje oddech"
3. Bardzo wolno zacznij wypuszcac powietrze, podczas wypuszczania przywoluj na sile fajne wspomnienia, obrazy, np pejzaz, kwiaty, laka, ja wyobrazam sobie, ze jestem juz zdrowa i dumnie chodze po ulicy ladnie umalowana

Zalecane jest, by to cwiczenie powtarzac co godzine raz! 8h, 9h, 10 h itd.... Zajmie wam to tylko 7 sekund. Mozna to robic wszedzie. Efekt jest niesamowity. Sprobujcie. Ja sobie nastawiam zegarek.
WSTRZYMANIE ODDECHU CALKOWITE
1. Wdech brzuchem, wstrzymanie oddechu i odliczanie podczas tego do ..... ilu mozna

Technika dobra i szybko obniza leki.
UWAGA: techniki nauki oddychania wymagaja powtorzen regularnych. Tylko wlasna praca dojdziemy do momentu, w ktorym zorientujemy sie, ze oddychamy przepona. Nauka technik to duzo silnej woli, SAMOZAPARCIA ,nie poddawania sie, wytrwalosci .Jesli nie zauwazymy natychiastowego efektu (technika nr 1), cwiczymy dalej.
A na koniec czarna anegdotka: praktykowalam te oddechy wedlug metod i palac fajke, doszlam do wniosku, ze jakos glebiej dym mi przenika przez pluca.... Jakos mocniej, "efektywniej", "solidniej".