Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Kawa i herbata w nerwicy ?
-
- Hardcorowy "Ryzykant" Forum

Życiowe wyzwania nie powinny Cię paraliżować. Powinny pomóc Ci odkryć, kim naprawdę jesteś.
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Można. Ja zrezygnowałem z kawy parzonej, którą kochałem ale od czasu do czasu napije sie delikatnego kapuczino. Ogólnie kawa nie jest sama w sobie zła ale niektórzy mogą być pobudzeni bardziej po niej a co za tym idzie przy nerwicy nakręcać się i mieć somaty silniejsze. Delikatne kapuczino małe myślę że jest ok, zależy jak na ciebie działa mocno kawa. Aż mi ślinka przyszła na kawę i zrobię sobie parzoną chyba ;p.
Co do herbaty to zielona herbata z drugiego parzenia jest moim zdaniem dobra przy nerwicy. Nie znam się na lekarz ale jeżeli w ulotkach nie jest odradzane picie herbaty to można. Zielona herbata parzona 10 min w temperaturze 50 stopni ale z drugiego parzenia działa uspokajająco.
Co do herbaty to zielona herbata z drugiego parzenia jest moim zdaniem dobra przy nerwicy. Nie znam się na lekarz ale jeżeli w ulotkach nie jest odradzane picie herbaty to można. Zielona herbata parzona 10 min w temperaturze 50 stopni ale z drugiego parzenia działa uspokajająco.
-
kawka raczej nie jest wskazana bo moze nasilac objawy. Co do herbaty to nie wiemizka pisze: ↑21 września 2018, o 14:01czy mozna w nerwicy lękowej pić kawkę albo herbatę? Czy w zielonej jest też np kofeina. Miałam wrażenie że po kawie miałam powiększone ataki paniki ale aż przesady nic już mam nie pić ciepłego:(( dodam że od dziś biorę leki zomiren , amitriptylinum i propranolol wzf

- bbea
- Forumowy szyderca
To chyba indywidualne. Rób jak czujesz. Ja na początku bardzo ograniczyłam kawę, rzuciłam alkohol. A potem stwierdziłam ze jeszcze bardziej się czuje „chora” przez to. Tego nie, tamtego nie. I wróciłam do kawy i małych ilości alko.izka pisze: ↑21 września 2018, o 14:01czy mozna w nerwicy lękowej pić kawkę albo herbatę? Czy w zielonej jest też np kofeina. Miałam wrażenie że po kawie miałam powiększone ataki paniki ale aż przesady nic już mam nie pić ciepłego:(( dodam że od dziś biorę leki zomiren , amitriptylinum i propranolol wzf
Moim zdaniem to nie ma aż takiego wpływu. Ważniejsze jest działanie.
-
Dokładnie. Kawa jest ok ale wiadomo - w rozsądnych ilościach. Nie 5 kaw dziennie. Zależy jak co na kogo działa.
- Zestresowana
Ja unikalam kawy przez jakiś czas albo przy nasileniach, ale że kawę uwielbiam,to stwierdziłam, że zaburzenie nie będzie mi dyktować, co mogę pić a czego nie, więc teraz pije kawę jeśli mam ochotę nawet jeśli się kiepsko lub średnio czuje. I szczerze to nie czuję, żeby cokolwiek pogarszala, mimo że na początku dałabym sobie rękę uciąć, że czuje się milion razy gorzej.
- Celine Marie
Kawa w ilościach hurtowych wypłukuje magnez ale wszystko jest ok jeśli się nie przesadza,jedna kawa czy herbata dziennie to nic takiego,ja akurat kawy nie lubię,więc nie pije ale lubię pepsi i czasem sobie łyknę,herbatkę z miodem i cytrynką też wypiję i jest bez zmian czyli tak samo dupnie 

"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic
Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic
Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
-
A melise można pić Chyba normalnie biorac leki?? Często gdy budzę się w nocy i nie mogę już zasnąć właśnie robię sobie mocną melise i po godzinie zasypiam
Życiowe wyzwania nie powinny Cię paraliżować. Powinny pomóc Ci odkryć, kim naprawdę jesteś.
-
Czyli wychodzi na to że jak wypijemy kawę i się nalrecimg że coś nam może po niej się zasilić to się nasili. Można pić ale nie zastanawiać się i nie wyczekiwac monety czy coś się stanie :p
- bbea
- Forumowy szyderca
- Adas94
- Odważny i aktywny forumowicz
Ja od dziecka byłem kawoszem
Kocham kawę. Podczas nerwicy miałem okres, że w ogóle jej nie piłem przez pewnien czas. Ale powróciłem do picia kawy. Wydawało mi się, że pogorszy mi ona objawy somatyczne ale nic się takiego nie stało. Teraz pije z 3 kawy dzieniie i wszystko jest ok. Kawa ogólnie jest zdrowa w rozsądej porcji, tylko nie polecam kawy rozpuszczalnej bo podobno niezdrowa, straszne śmieci
Jak ktoś kawy nie chce pić to dobrą alternatywą jest też kawa zbożowa np. inka