Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jakie leki dorazne na ataki paniki i stany depresyjne ?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
moniamona1
Zarejestrowany Użytkownik

3 maja 2015, o 11:45

Witajcie,mam stwierdzona nerwice lekowo - depresyjna,obecnie biore chloroprotixen 3 x 1 ale tabletki sa za slabe..powiedzcie mi jakie bierzecie leki dorazne jak dopada was nagle stan paniki ,lęku czy silne stany depresyjne polaczone z natretnymi myslami ? Co dziala na Was szybko ? Bo z tego co wiem,antydepresanty rozkrecaja sie dopiero po 2 tyg lub dluzej ..ja lekarza mam dopiero w srode..i boje sie tez ,ze nasila mi sie objawy po lekach ktore mi przepisze bo bedzie mi dobieral..dlatego chcialabym cos doraznie w razie czego..hydroksyzyna mi troszke pomaga ale uwazam ,ze jest za slaba .
Awatar użytkownika
nigra88

3 maja 2015, o 11:56

Heh, lekarz Ci pewnie da coś co działa. HYdroksyzyna nnaogół nie działa jakoś super mocno uspokajająco choć niektórym pomaga. Ja "lubię" xanax, dobrze działa clonazepam i oxazepam. Także o. jest wiele możliwości ;)
"Zastanów się, przed czym chroni cię twój strach, a zgodzisz się ze mną. I zobaczysz swoje szaleństwo."
Awatar użytkownika
moniamona1

3 maja 2015, o 11:59

Dziekuje za odpowiedz..wiem,ze hydroksyzyna jest slaba..xanax to lek uzalezniajacy ?
Awatar użytkownika
nigra88

3 maja 2015, o 12:02

Pewnie, tak jak wszystkie co wymieniłAm. To benzo w końcu. Ale spoko, przez miesiąc można brać :)
"Zastanów się, przed czym chroni cię twój strach, a zgodzisz się ze mną. I zobaczysz swoje szaleństwo."
Awatar użytkownika
moniamona1

3 maja 2015, o 12:10

Ok,rozumiem ale ja bym chciala miec jakies tabletki dorazne caly czas w zanadrzu ..a nie tylko brac przez miesiac
Awatar użytkownika
nigra88

3 maja 2015, o 12:12

No to te same. Jak się je doraźnie bierze to dają radę. Nie powinnaś się uzależnić jak raz na dwa tyg. Weźmiesz xanax. Z tego co wiem to dużo ludzi tak robi. Raczej nie ma nic iinnego co by było skuteczne bardziej niż hydro i zioła w tabletkach ;)
usunietenaprosbe
Gość

3 maja 2015, o 14:44

Przede wszystkim powinnaś odnaleźć przyczynę lęku i spróbować ją zaakceptować,a nie ratować się lekami do końca życia.
Chlorprothixen po czasie zaczyna mocniej działać.
Awatar użytkownika
nigra88

3 maja 2015, o 17:32

Haha, też prawda Divam :) ale uwaga -Odpowiednie nastawienie też uzależnia ;)
Awatar użytkownika
moniamona1

5 maja 2015, o 18:34

Witajcie..mam do Was pytanie aktualnie biore chlorprothixen 3 razy dziennie i 2 razy dziennie chydroksyzyne 25 mg w zwiazku z tym mam pytanie jaki jest odpowiednik chydroksyzyny ? bo genialnie mnie teraz wyciszyla ,chloropthixen tak nie dziala..z tym ,ze dzisiaj wzielam juz 2 tabletki chloropthixenu i 2 tabletki hydroksyzyny ale czuje sie super..czyli nie jest ze mna jeszcze tak zle i jakis slaby antydepresant da rade ?
Panikarra

5 maja 2015, o 18:35

Ale jak odpowiednik hydroksyzyny? Hydroksyzyna jest anksjolitykiem (lekiem uspokajających) a nie antydepresantem.
Awatar użytkownika
moniamona1

5 maja 2015, o 18:36

Przepraszam..moze zle sie wyrazilam,chodzilo mi o lek dzialajacy podobnie tylko silniej jak hydroksyzyna ..ale wiadomo na kazdego dziala co innego.
Panikarra

5 maja 2015, o 18:51

No to w takim razie po hydroksyzynie sa benzodiazepiny czyli xanax, afobam, karbamazepina ale jak uspokaja cię hydroksyzyna to ja bym sie w benzo nie ladowala...
Awatar użytkownika
moniamona1

5 maja 2015, o 18:55

sama hydroksyzyna mnie nie uspokaja..uspokoila mnie dopiero (poczulam sie bardzo wyluzowana) jak wzielam 2 tabletki chloroprothixenu i 2 tabletki hydorksyzyny w dawce 25 mg oczywiscie nie wzielam wszystkich tabletek naraz...mam stwierdzone zaburzenia lekowo - depresyjne takze sama hydorksyzyna nie pomoze bo musze leczyc zaburzenia..jutro mam wizyte u psychiatry ..ciekawa jestem co mi zapisze :)
Victor
Administrator

5 maja 2015, o 19:03

W sumie nigra wyżej pisała o tym tobie.
Natomiast hydroksyzyna to jest lek, który nie uzaleznia w takim stopniu jak benzodiazepiny każdego rodzaju.
Dlatego hydro dostałaś a benzodiazepine także dostaniesz ale pod warunkiem doraxnego korzystania albo krótkotrwałego.
Jesli już to na trwałe to ci zapisze antydepresant.

Nie bardzo rozumiem monia czego ty własciwie szukasz :) Bo jeśli myslisz, ze jest uspokajacz, który bierzesz ciagle i działa antylekowo mocno i nie jest to antydepresant to od razu ci mówię, ze taki lek nie istnieje :)
Bo hydroksyzyna jest taka ale zwykle jest za słaba, a benzodiazepiny przeciwlękowe nie są to leki na dłuższy czas.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Awatar użytkownika
moniamona1

5 maja 2015, o 19:06

chodzilo mi o antydepresant ktory wycisza jak hydroksyzyna tylko silniej :)
ODPOWIEDZ