Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

W jaki sposób wyśmiać myśli o śmierci?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
zagrody1
Zarejestrowany Użytkownik

25 stycznia 2016, o 20:12

Ostatnimi czasy znowu nasiliły mi się natrętne myśli o tym, że umieram w danej chwili.. To zawsze połączone jest z lękiem... najgorsze jest to, że już niejednokrotnie miałam takie myśli a jak się znowu pojawiają to mam w głowie: A jak tym razem to naprawdę prawda? itd... Po prostu przyzwolenie na wiarę w nie... W jaki sposób wyśmiac te myśli? Jak do siebie mówić kiedy się pojawiają?
Awatar użytkownika
schanis22

25 stycznia 2016, o 20:14

Możesz np zamienić to na myśl że umrzesz ze starości w wieku 90 lat koniec kropka i tego się trzymaj .
W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
szymon1717

25 stycznia 2016, o 20:19

albo nie zwracaj uwagi na nie niech sobie będą a ty rób swoje po pewnym czasie dadzą sobie spokój :)
Odwaga to nie zawsze głośny krzyk. Czasem odwaga to cichutki głos pod koniec dnia który mówi ''Spróbuje znów jutro''
zagrody1

25 stycznia 2016, o 20:27

Nie da się nie zwrócić uwagi, bo one przywołują napad gorąca i pot...
Awatar użytkownika
schanis22

25 stycznia 2016, o 20:29

da się ja miała napad gorąca pot ... trzęsiawki , lęki , drętwienie , sraczki ... a już nie mam tzn że się da głowa do góry !
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Awatar użytkownika
ciekawy94
Odburzony i pomocny użytkownik

25 stycznia 2016, o 20:33

A ja miałem przed chwila taki niby atak paniki - myśl krzywdząca nożem, ale mimo silnych iluzji, niepokojów. Męczył mnie, ale dałem radę. I wracam do życia dalej ;) Musisz akceptować, pozwalać im :)
Wykuty charakter przez lata żywym dłutem
Uzależnienia i nerwica ciągłej walki skutek
I na drugim końcu świata będę dumny z pochodzenia
[b]--------------------------------------------------------[/b]
Ogarnę NERWICĘ albo zajebie się starając.
Autor Bart26
zagrody1

25 stycznia 2016, o 20:36

Dzięki schanis... Miałaś coś podobnego? a na czym polega wyśmianie?
Awatar użytkownika
schanis22

25 stycznia 2016, o 20:46

Miałam okropne myśli egzystencjalne bardzo się ich bałam , zrobiła tak jak pisałam wyżej ... po godziłam się z tym że umrę kiedyś tam ze starości , bo żeby umrzeć potrzebna jest starość ...
Ja tak szczerze nie bardzo wyśmiewam myśli, nerwicę może bardziej mówię do niej co znów mi pod suwasz tą myśl a ha ha ha , a ja i tak wiem że to nie prawda i się bujaj:) i jak jesteś taka cwana myślo to przyjdz do mnie jak wyjdę z nerwicy , ale to też tak nie jest że myśli puszczą od razu mnie długo męczył pózniej robią się takie blade nie prawdziwe , a pózniej już nic nie znaczą bo nie dajesz im wartości . Do posłuchania mysli-egzystencjalne-cz-1-wyjasnienie-t6848.html
Victor
Administrator

25 stycznia 2016, o 21:25

Po pierwsze:
Nie jest istotne to czy odczuwasz napady goraca czy poty, czy ataki paniki czy jakikolwiek inny objaw po myślach. Zwracanie uwagi na objawy powoduje zamykanie się w pętli lękowego koła, objawy niestety moga się pojawiać kiedy mamy zaburzenie nerwicowe, czyli akceptacja.

Po drugie:
Mysli o śmierci dotyczą zwykłych ludzi, podczas aktywnego mechanizmu lękowego są one straszakami i są często nasilone z uwagi na sam ten mechanizm, powodują objawy, lęk i ciągłe zatapianie się w tym samym kole lękowym, więc własnie to ma być motywacją aby nie zwracac na nie uwagi (bo to powoduje ciągle to samo), a nie powinno być demotywacją to, ze coś się z uwagi na nie pojawia - bo to jest naturalne dla stanu lekowego a przecież chcesz z niego jak rozumiem wyjść.

Po trzecie:
ryzykowanie ale, ze zaraz będzie hasło - jak ryzykować kiedy chodzi o smierć a no tak żeby najpierw zmniejszyc ROZUMEM i LOGIKĄ prawdopodobieństwo - czyli badania są dobre, masz tyle i tyle lat a nie 80 i ryzyko nagłego gonu czy w najbliższym tygodniu jest niewielkie, więc lepiej skupić się na mimo wszystko życiu - innymi słowy "możesz śmiało żyć zamiast już umierać"
(myśli te jednak nie musza minąc od razu jak tylko tak pomyślisz, to wymaga uświadamiania siebie dłuższego i wewnętrznego motywowania się).

Po czwarte:
wewnętrzna motywacja - a dokładnie ty będąc w kole lękowym już w zasadzie "nie zyjesz" ;) Mam nadzieję, ze zrozumiesz te metaforę, więc motywacją może być ustawienie własciwego priorytetu wewnętrznego.

Po piąte:
stale uświadamiac się w prawdach filozofii/natury - życie polega na rodzeniu się i umieraniu, nie przeskoczysz tego aspektu, możesz jedynie wykorzystywac czas jaki masz (powrót do strategii priorytetu).

Po szóste:
ulepszać się w innych dziedzinach życia i osobowości aby takie tamaty zastepcze się nie pojawiały (jesli to jest powodem ich pojawiania).

KROPKA.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
zagrody1

25 stycznia 2016, o 21:34

Dzięki... te myśli o śmierci zawsze się u mnie pojawiają kiedy chcę coś zmienić w życiu... Wtedy to co najgorsze: śmierć i myśli typu: I tak umżesz, nie poradzisz sobie...
Victor
Administrator

29 stycznia 2016, o 09:28

Bo te mysli mają na celu wybić cię z rytmu, ustawić w pozycji takiej aby niczego nie zmieniac, aby było jak jest, taka forma na pewien sposób obronna - jajakolwiek chęc zmiany = myśli, które mają cie pochłaniac i twoją energię.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Szymon2016

30 stycznia 2016, o 17:57

"[...] zazwyczaj widmo śmierci sprawia, że bardziej szanujemy życie."

Ten cytat mi wiele pomaga. Najśmieszniejsze w tych myślach jest to że cały czas obawiając się śmierci tak naprawdę ją od siebie odpędzasz. Śmierć wybiera tych którzy się jej nie spodziewają. Ci którzy o niej ciągle myślą zostawia w spokoju. Obierz taki tok myślenia. Ja tez cały czas myślę o śmierci chorobach. Jednak gdy taka myśl przychodzi staram się myśleć pozytywnie. Jesli pojawia sie pytanie Czy ja umre ?
Odpowiadam oczywiście ze tak ale napewno nie teraz I napewno nie przez jakieś piepszone nerwice i depresję :)
"Jeśli chcesz być szczęśliwy, wyznacz sobie cel, który pokieruje Twoimi myślami, uwolni Twoją energię i zainspiruje nadzieję."
ODPOWIEDZ