Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
elenna
- Zarejestrowany Użytkownik
4 lutego 2019, o 21:57
Witam. Nie znalazłam takiego tematu na forum (ale jeśli już jest to proszę dać znać

) więc chciałam was zapytać do jakiego zawodu najbardziej mógłby się nadawać nerwicowiec? Może ktoś z was zmienił pracę i poczuł się z tego powodu o wiele lepiej? Jakie czynniki na to wplywaly? Czy wg jest coś takiego jak praca bezstresowa?

Ostatnio zmieniony 4 lutego 2019, o 21:59 przez
elenna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sebastian86
4 lutego 2019, o 21:58
ja bym sie widział w bibliotece chyba. ale trzeba miec wyższe wyksztalcenie zwykle do takiej pracy.
Mistrz 2021 (L)
-
Karola94@
4 lutego 2019, o 22:01
Wiesz co wydaje mi się,że w każdej pracy się znajdzie trochę stresu. To jest nieodłączny element życia można tak ująć. Musimy po prostu nauczyć się radzić sobie z stresem,atakami paniki. Bo nie da się tego uniknąć zawsze gdzieś coś się znajdzie co wywoła mniejszy albo większy stres

. Mamy takie czasy a nie inne i dziwić się potem,że tyle ludzi ma depresję, nerwicę.
Ostatnio zmieniony 4 lutego 2019, o 22:02 przez
Karola94@, łącznie zmieniany 1 raz.
What if I fall?
Oh,my darling,
What if you fly?
-
Lus
4 lutego 2019, o 22:01
W bibliotece jest cicho i słychać każde uderzenie serca

Chyba nie ma pracy bezstresowej, choć na pewno prace biurowe są spokojniejsze niż lekarz, pielęgniarka czy nauczyciel

-
Nerwowy
- Hardcorowy "Ryzykant" Forum
4 lutego 2019, o 22:08
Gdy miałem największe ataki nerwicy, chciałem wszystko rzucić i zacząć jakąś pracę fizyczną. Zmęczenie sprawia, że mniej się myśli. Ale czy to by na pewno pomogło? Każdy jest inny, lubi coś innego, w czymś innym się lepiej czuje. Ciężko wymyślić idealną pracę... może tester materaców

"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.
“Nie mogę się lękać. Strach zabija umysł. Strach jest małą śmiercią, która niesie ze sobą całkowite unicestwienie. Stawię mu czoło. Pozwolę, aby zalał mnie i przelał się przeze mnie, a kiedy odpłynie, obrócę oko swej jaźni i spojrzę na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie będzie już nic. Zostanę tylko ja.” Frank Herbert, Diuna
-
bbea
- Forumowy szyderca
4 lutego 2019, o 22:09
Każda praca

w zależności od człowieka i jego preferencji, a nie nerwicy

-
Karola94@
4 lutego 2019, o 22:10
Hahaha tester materaców ciekawa praca

i przyjemna

What if I fall?
Oh,my darling,
What if you fly?
-
sebastian86
4 lutego 2019, o 22:12
Lus pisze: ↑4 lutego 2019, o 22:01
W bibliotece jest cicho i słychać każde uderzenie serca

Chyba nie ma pracy bezstresowej, choć na pewno prace biurowe są spokojniejsze niż lekarz, pielęgniarka czy nauczyciel
cicho,malo ludzi , nie ma pospiechu,fajna praca.
Mistrz 2021 (L)
-
tapurka
- Dyżurny na forum Odważny VIP
5 lutego 2019, o 00:05
elenna pisze: ↑4 lutego 2019, o 21:57
Witam. Nie znalazłam takiego tematu na forum (ale jeśli już jest to proszę dać znać

) więc chciałam was zapytać do jakiego zawodu najbardziej mógłby się nadawać nerwicowiec? Może ktoś z was zmienił pracę i poczuł się z tego powodu o wiele lepiej? Jakie czynniki na to wplywaly? Czy wg jest coś takiego jak praca bezstresowa?
Na recepcji w przychodni zdrowia psychicznego. Serio, za każdym razem jak tam jestem, to ludzie na poczekalni siedzą cichutko, boją się odezwać, każdy z jakimś swoim problemem, nie rozmawiają o swoich chorobach. Pani na recepcji ma włączoną spokojną muzyczkę, kawkę sobie pije, coś w papierach przegląda...
you infected my blood
-
ZałamanaTotalnie
5 lutego 2019, o 01:05
lekka ,latwa i przyjemna plus dobrze platna i zebym byla panią siebie ,pomarzyc mozna
-
sennajawie
5 lutego 2019, o 02:23
tapurka pisze: ↑5 lutego 2019, o 00:05

Na recepcji w przychodni zdrowia psychicznego. Serio, za każdym razem jak tam jestem, to ludzie na poczekalni siedzą cichutko, boją się odezwać, każdy z jakimś swoim problemem, nie rozmawiają o swoich chorobach. Pani na recepcji ma włączoną spokojną muzyczkę, kawkę sobie pije, coś w papierach przegląda...
Oja, już chyba wiem co chce robić w przyszłości 🤩

Chciałam pamiętać jak rozpaczliwa jest ciemność, by pełniej móc cieszyć się nowym światłem.
Nie walcz z nerwicą, przytul ją mocnym uściskiem
"Byłam zmęczona ciągłą introspekcją. Pragnęłam prostoty, a wpakowałam się w nowe komplikacje. Powoli, w bólach zrywałam z siebie kolejne warstwy odczuć i przeinaczeń. Bałam się, że gdy dojdę do końca nic już tam nie będzie. Tylko czarna dziura."
-
elenna
5 lutego 2019, o 17:28
Nerwowy pisze: ↑4 lutego 2019, o 22:08
Gdy miałem największe ataki nerwicy, chciałem wszystko rzucić i zacząć jakąś pracę fizyczną. Zmęczenie sprawia, że mniej się myśli. Ale czy to by na pewno pomogło? Każdy jest inny, lubi coś innego, w czymś innym się lepiej czuje. Ciężko wymyślić idealną pracę... może tester materaców
Zgadzam się. Wg mojej opinii praca fizyczna jest lepsza od pracy umysłowej dla nerwicowcow. Przy pracy biurowej częściej skupiasz się na bólu natomiast praca w ruchu sprawia że koncentrujesz się na wysiłku. Praca w bibliotece niekoniecznie byłaby taka spokojna. Wszystko zależy gdzie ta biblioteka, bo jeśli w szkole to tak samo mogą być kolejki no i dzieci lubią też sprawiać kłopoty.
-
elenna
5 lutego 2019, o 17:33
tapurka pisze: ↑5 lutego 2019, o 00:05

To jest jakiś pomysl. Bo wtedy można poczuć się jak w swoim środowisku a to też daje w pewnym stopniu pewien komfort.
-
Nerwowy
5 lutego 2019, o 17:34
elenna pisze: ↑5 lutego 2019, o 17:28
Nerwowy pisze: ↑4 lutego 2019, o 22:08
Zgadzam się. Wg mojej opinii praca fizyczna jest lepsza od pracy umysłowej dla nerwicowcow. Przy pracy biurowej częściej skupiasz się na bólu natomiast praca w ruchu sprawia że koncentrujesz się na wysiłku. Praca w bibliotece niekoniecznie byłaby taka spokojna. Wszystko zależy gdzie ta biblioteka, bo jeśli w szkole to tak samo mogą być kolejki no i dzieci lubią też sprawiać kłopoty.
Nerwica to taka podstępna sucza. Ja przykładowo miałem wkręt, że mam zakrzepicę, zator płucny, zawał, etc. A gdy pomagałem teściowi w pracach ogrodowych, kopanie, noszenie ciężkich rzeczy, etc. nagle o tym zapomniałem ;D Po tej chwili spokoju na koniec pracy weszła myśl, że po tym zmęczeniu teraz na pewno dostane zawał i się doprawiłem. Oczywiście poza paniką niczego nie było
Z doświadczenia wiem, że praca przy biurku niby wydaje się spokojna, ale myśli potrafią czasami pochłonąć i zamiast pracowania jest użalanie nad sobą, somaty i wkręty.
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.
“Nie mogę się lękać. Strach zabija umysł. Strach jest małą śmiercią, która niesie ze sobą całkowite unicestwienie. Stawię mu czoło. Pozwolę, aby zalał mnie i przelał się przeze mnie, a kiedy odpłynie, obrócę oko swej jaźni i spojrzę na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie będzie już nic. Zostanę tylko ja.” Frank Herbert, Diuna
-
elenna
5 lutego 2019, o 17:35
ZałamanaTotalnie pisze: ↑5 lutego 2019, o 01:05
lekka ,latwa i przyjemna plus dobrze platna i zebym byla panią siebie ,pomarzyc mozna
Hahaha tylko gdzie taka znalezc?