Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jaka najlepsza praca dla nerwicowca?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
elenna
Zarejestrowany Użytkownik

4 lutego 2019, o 21:57

Witam. Nie znalazłam takiego tematu na forum (ale jeśli już jest to proszę dać znać :) ) więc chciałam was zapytać do jakiego zawodu najbardziej mógłby się nadawać nerwicowiec? Może ktoś z was zmienił pracę i poczuł się z tego powodu o wiele lepiej? Jakie czynniki na to wplywaly? Czy wg jest coś takiego jak praca bezstresowa? :)
Ostatnio zmieniony 4 lutego 2019, o 21:59 przez elenna, łącznie zmieniany 1 raz.
sebastian86

4 lutego 2019, o 21:58

ja bym sie widział w bibliotece chyba. ale trzeba miec wyższe wyksztalcenie zwykle do takiej pracy.
Mistrz 2021 (L)
Karola94@

4 lutego 2019, o 22:01

Wiesz co wydaje mi się,że w każdej pracy się znajdzie trochę stresu. To jest nieodłączny element życia można tak ująć. Musimy po prostu nauczyć się radzić sobie z stresem,atakami paniki. Bo nie da się tego uniknąć zawsze gdzieś coś się znajdzie co wywoła mniejszy albo większy stres 'smil. Mamy takie czasy a nie inne i dziwić się potem,że tyle ludzi ma depresję, nerwicę.
Ostatnio zmieniony 4 lutego 2019, o 22:02 przez Karola94@, łącznie zmieniany 1 raz.

What if I fall?

Oh,my darling,
What if you fly?
Lus

W bibliotece jest cicho i słychać każde uderzenie serca :P
Chyba nie ma pracy bezstresowej, choć na pewno prace biurowe są spokojniejsze niż lekarz, pielęgniarka czy nauczyciel ;)
Awatar użytkownika
Nerwowy
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

4 lutego 2019, o 22:08

Gdy miałem największe ataki nerwicy, chciałem wszystko rzucić i zacząć jakąś pracę fizyczną. Zmęczenie sprawia, że mniej się myśli. Ale czy to by na pewno pomogło? Każdy jest inny, lubi coś innego, w czymś innym się lepiej czuje. Ciężko wymyślić idealną pracę... może tester materaców :)
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.

“Nie mogę się lękać. Strach zabija umysł. Strach jest małą śmiercią, która niesie ze sobą całkowite unicestwienie. Stawię mu czoło. Pozwolę, aby zalał mnie i przelał się przeze mnie, a kiedy odpłynie, obrócę oko swej jaźni i spojrzę na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie będzie już nic. Zostanę tylko ja.” Frank Herbert, Diuna
Awatar użytkownika
bbea
Forumowy szyderca

4 lutego 2019, o 22:09

Każda praca :) w zależności od człowieka i jego preferencji, a nie nerwicy :)
Karola94@

4 lutego 2019, o 22:10

Hahaha tester materaców ciekawa praca ;-) i przyjemna :D

What if I fall?

Oh,my darling,
What if you fly?
sebastian86

4 lutego 2019, o 22:12

Lus pisze:
W bibliotece jest cicho i słychać każde uderzenie serca :P
Chyba nie ma pracy bezstresowej, choć na pewno prace biurowe są spokojniejsze niż lekarz, pielęgniarka czy nauczyciel ;)
cicho,malo ludzi , nie ma pospiechu,fajna praca.
Mistrz 2021 (L)
tapurka
Dyżurny na forum Odważny VIP

5 lutego 2019, o 00:05

elenna pisze:
Witam. Nie znalazłam takiego tematu na forum (ale jeśli już jest to proszę dać znać :) ) więc chciałam was zapytać do jakiego zawodu najbardziej mógłby się nadawać nerwicowiec? Może ktoś z was zmienił pracę i poczuł się z tego powodu o wiele lepiej? Jakie czynniki na to wplywaly? Czy wg jest coś takiego jak praca bezstresowa? :)
Na recepcji w przychodni zdrowia psychicznego. Serio, za każdym razem jak tam jestem, to ludzie na poczekalni siedzą cichutko, boją się odezwać, każdy z jakimś swoim problemem, nie rozmawiają o swoich chorobach. Pani na recepcji ma włączoną spokojną muzyczkę, kawkę sobie pije, coś w papierach przegląda...
you infected my blood
ZałamanaTotalnie

5 lutego 2019, o 01:05

lekka ,latwa i przyjemna plus dobrze platna i zebym byla panią siebie ,pomarzyc mozna
Awatar użytkownika
sennajawie

5 lutego 2019, o 02:23

tapurka pisze:
elenna pisze:
Na recepcji w przychodni zdrowia psychicznego. Serio, za każdym razem jak tam jestem, to ludzie na poczekalni siedzą cichutko, boją się odezwać, każdy z jakimś swoim problemem, nie rozmawiają o swoich chorobach. Pani na recepcji ma włączoną spokojną muzyczkę, kawkę sobie pije, coś w papierach przegląda...
Oja, już chyba wiem co chce robić w przyszłości 🤩 :DD
Chciałam pamiętać jak rozpaczliwa jest ciemność, by pełniej móc cieszyć się nowym światłem.

Nie walcz z nerwicą, przytul ją mocnym uściskiem :si

"Byłam zmęczona ciągłą introspekcją. Pragnęłam prostoty, a wpakowałam się w nowe komplikacje. Powoli, w bólach zrywałam z siebie kolejne warstwy odczuć i przeinaczeń. Bałam się, że gdy dojdę do końca nic już tam nie będzie. Tylko czarna dziura."
elenna

5 lutego 2019, o 17:28

Nerwowy pisze:
Gdy miałem największe ataki nerwicy, chciałem wszystko rzucić i zacząć jakąś pracę fizyczną. Zmęczenie sprawia, że mniej się myśli. Ale czy to by na pewno pomogło? Każdy jest inny, lubi coś innego, w czymś innym się lepiej czuje. Ciężko wymyślić idealną pracę... może tester materaców :)
Zgadzam się. Wg mojej opinii praca fizyczna jest lepsza od pracy umysłowej dla nerwicowcow. Przy pracy biurowej częściej skupiasz się na bólu natomiast praca w ruchu sprawia że koncentrujesz się na wysiłku. Praca w bibliotece niekoniecznie byłaby taka spokojna. Wszystko zależy gdzie ta biblioteka, bo jeśli w szkole to tak samo mogą być kolejki no i dzieci lubią też sprawiać kłopoty.
elenna

5 lutego 2019, o 17:33

tapurka pisze:
elenna pisze:
To jest jakiś pomysl. Bo wtedy można poczuć się jak w swoim środowisku a to też daje w pewnym stopniu pewien komfort.
Awatar użytkownika
Nerwowy

5 lutego 2019, o 17:34

elenna pisze:
5 lutego 2019, o 17:28
Nerwowy pisze:
Zgadzam się. Wg mojej opinii praca fizyczna jest lepsza od pracy umysłowej dla nerwicowcow. Przy pracy biurowej częściej skupiasz się na bólu natomiast praca w ruchu sprawia że koncentrujesz się na wysiłku. Praca w bibliotece niekoniecznie byłaby taka spokojna. Wszystko zależy gdzie ta biblioteka, bo jeśli w szkole to tak samo mogą być kolejki no i dzieci lubią też sprawiać kłopoty.
Nerwica to taka podstępna sucza. Ja przykładowo miałem wkręt, że mam zakrzepicę, zator płucny, zawał, etc. A gdy pomagałem teściowi w pracach ogrodowych, kopanie, noszenie ciężkich rzeczy, etc. nagle o tym zapomniałem ;D Po tej chwili spokoju na koniec pracy weszła myśl, że po tym zmęczeniu teraz na pewno dostane zawał i się doprawiłem. Oczywiście poza paniką niczego nie było ;)

Z doświadczenia wiem, że praca przy biurku niby wydaje się spokojna, ale myśli potrafią czasami pochłonąć i zamiast pracowania jest użalanie nad sobą, somaty i wkręty.
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.

“Nie mogę się lękać. Strach zabija umysł. Strach jest małą śmiercią, która niesie ze sobą całkowite unicestwienie. Stawię mu czoło. Pozwolę, aby zalał mnie i przelał się przeze mnie, a kiedy odpłynie, obrócę oko swej jaźni i spojrzę na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie będzie już nic. Zostanę tylko ja.” Frank Herbert, Diuna
elenna

5 lutego 2019, o 17:35

ZałamanaTotalnie pisze:
5 lutego 2019, o 01:05
lekka ,latwa i przyjemna plus dobrze platna i zebym byla panią siebie ,pomarzyc mozna
Hahaha tylko gdzie taka znalezc? 😀
ODPOWIEDZ