Pisałam już kiedyś w kwestii hipnagogów.Od jakiś 8 miesięcy nie miałam żadnych, więc był względny spokój. Zresztą miałam też mniejsze stany lękowe w tym okresie. Ostatnio jednak się trochę nasiliły...
Niestety ciężko mi sobie poradzić z jednym objawem... Znowu podczas zasypiania taką sytuację. Oglądałam program w internecie i usnęłam podczas jego wyświetlania. Potem za jakiś czas się przebudziłam (komputer był już rozładowany) i zobaczyłam te postaci z programu przy łóżku. Za sekundę się rozpłynęły. Jakoś dokładnie w momencie gdy zdałam sobie sprawę, że nie śpię.
Nie chcę nikogo straszyć tym i nie chciałabym by ktokolwiek się tym nakręcał. Nie były to straszne omamy, jednakże nadal przeraża mnie to, że przy zasypianiu/wybudzaniu zdarza mi się coś widzieć. Jakby swój sen albo wydarzenia z minionego dnia. Zdarza się to co prawda rzadko, ale się zdarza... Najbardziej mnie straszy to, że tracę kontrolę, czyli, że przy OTWARTYCH oczach widzę jakieś postaci, obrazy...
Jeśli ktoś ma podobnie albo mógłby mnie w jakiś sposób wesprzeć, że to naprawdę normalne to byłabym wdzięczna. Znam teorię i wiem, że tak się może zdarzać, że występują omamy wzrokowe. Tylko nigdy nie spotkałam się tutaj z wypowiedzią na forum, żeby ktoś miał podobne objawy do moich. (przy otwartych oczach, etc.) (albo źle szukałam

A drugą sprawą, którą chciałam poruszyć są przywidzenia. Dziś na przykład jak wchodziłam w pracy do toalety to usłyszałam dźwięk wody z kranu. Kątem oka wydawało mi się, że widzę wodę lecącą z kranu obok którego przechodziłam. Po chwili jednak okazało się, że rzeczywiście leciała woda, ale w kranie w toalecie obok. Chodzi mi o to, że tak jakby mózg słysząc dźwięk wody z kranu sam wyprodukował ten obraz (czyli, że leci woda) ? Podkreślam, że widziałam to tak jakby kątem oka, przechodząc. Ale zapadło mi to w pamięć. Mam nadzieję, że to co piszę jest zrozumiałe w miarę.
Z góry dziękuję za jakąś odpowiedź..
Pozdrawiam