Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Drżenie powieki

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
dalashim
Zarejestrowany Użytkownik

9 marca 2025, o 15:50

Ostatnio mam spory problem, który mega skupia na sobie moją uwagę - a mianowicie, niewinnie brzmiące drżenie lewej górnej powieki. Wydaje mi się , że pojawiło się w grudniu po podrażnieniu powierzchni oka, dużo je tarłem i w końcu powieka zaczęła skakać. Tak niby przez tydzień , potem przestała i przy jakimś przeziębieniu po kilku dniach objaw wrócił. I tak oto zaczęło się moje wkręcanie :( teraz, czyli po 3 miesiącach, jest tak, że te drgania są subtelne, nawet niekoniecznie ruszają powieką , tylko czasami są gdzieś z boku oka, przez większość dnia ich nie ma, potem pojawiają się na 20-30 min, różnie. Czasami nawet zmienia się to na oko prawe :) tak na 1-2 dni.

Problem w tym , że chyba zakotwiczyłem sobie uwagę właśnie na tym i generalnie myśli od tych drgań oderwać nie mogę :( żeby nie było, że nerwica i somaty to dla mnie nowy temat , od lat miałem różne :) ale większość ignoruję, tylko ten się przyczepił … macie może jakiś sprawdzony sposób? Elektrolity mam w normie, psycholog twierdzi, że to typowa wkręta nerwicowa, ale wiadomo :) ciężko mi się przekonać … a znowu nie do końca chce kolejny raz biegać po lekarzach ..
RainOo

9 marca 2025, o 17:13

Siemano, daj się przekonać,bo to kolejna wkręta nerwicowa (niespodzianka ;D ) a swoją drogą to pamiętam jak nie miałem nawet nerwicy to czasem powieka mi drżała i skakała i trwało to nieraz bardzo długo (w sensie np miesiac) ale w końcu przechodziło. Mozesz sobie mówić "okej powieka mi drże i w sumie spoko" i zostawiać temat ale w momencie jak zaczynasz się tym przejmować i wkręcać, że nie wiadomo co to jest to to ci buduje nakręcanie się i różne nieprzyjemne odczucia, które mogą eskalować więc no cóz powiedz sobie "spoko, jest jak jest" a przynajmniej próbuj i będzie gicior :)
toja112
Nowy Użytkownik

9 marca 2025, o 17:25

Stary naprawdę? naprawdę ? spory problem? Drżenie powieki? XDDD masz nerwice powiedź sobie STOP STOP nakręcaniu się
dalashim

9 marca 2025, o 18:26

No właśnie prawda ! Nie tyle samo drżenie jest problemem, bo właściwie w niczym nie przeszkadza … problemem jest poziom wkręcenia na tym somacie ! I właśnie to, że wydaje się to błahym problemem dodatkowo mnie mam wrażenie wkręca - przecież taki drobiazg nie powinien tak przykuwać uwagi :)
Awatar użytkownika
ck2023

9 marca 2025, o 19:38

dalashim pisze:
9 marca 2025, o 18:26
No właśnie prawda ! Nie tyle samo drżenie jest problemem, bo właściwie w niczym nie przeszkadza … problemem jest poziom wkręcenia na tym somacie ! I właśnie to, że wydaje się to błahym problemem dodatkowo mnie mam wrażenie wkręca - przecież taki drobiazg nie powinien tak przykuwać uwagi :)
Może Cię uspokoi to, że drganie powieki trwał u mnie ponad 2 miesiące. Nie pomagała żadna suplementacja. Ustąpiło, ale było dosyć denerwujące bo drganie było w najmniej nieprzewidywalnych momentach. Czytałem, że ciągłe drganie powieki mimo dobrego poziomu magnezu nasila z uwagi na zmęczenie mięśnia, które później jest podatne na długotrwałe drgania. Bardzo pomocne jest delikatny masaż w obrębie miejsca powieki, lekkie chłodzeni i ogrzewanie, żeby zregenerować mięśnie.
Małe kroki, które robisz do przodu są lepsze niż duże, które tylko planujesz
dalashim

9 marca 2025, o 21:15

Dzięki za wsparcie, spróbuję ! 👍💪
Awatar użytkownika
ck2023

10 marca 2025, o 09:20

dalashim pisze:
9 marca 2025, o 21:15
Dzięki za wsparcie, spróbuję ! 👍💪
Zrób sobie plan działań bo ja tak musiałem, żeby odrzucić złe myślenie i kolejne zastanawianie się czy to drżenie to "coś poważnego".
Zanim diagnostyka i stres podczas czekania na wyniki badań, trzeba zacząć od suplementacji. Wykonanie badań magnez, wapń i potas.
Później nawet jak będą wyniki ok, trzeba rozpocząć suplementację magnezu, potasu i wapnia ale tylko z wit. D3 + K2 .
Lekki masaż okolic mięśnie, a w miejscu drgania możesz w miarę naciskań i wykonywać koliste ruchy, aby zregenerować mięsień.
Uwierz, że powieki mogą przejść w taki stan, że przez kilka miesięcy będą drgały jak im się będzie podobało.
Sam się przekonasz że wszystko i tak minie.
Małe kroki, które robisz do przodu są lepsze niż duże, które tylko planujesz
dalashim

10 marca 2025, o 14:34

Chyba będę musiał - elektrolity mam w normie, myślę że to bardziej od skupiania uwagi na tym niby drobiazgu. To taki efekt błędnego koła - z jednej strony powinno się regenerować , z drugiej czym dłużej trwa, tym bardziej mnie niepokoi i utrwalam to drżenie.
ODPOWIEDZ