Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zwężenie napięciowe gardła.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
aeiouy13
Zarejestrowany Użytkownik

10 listopada 2016, o 09:58

Cześć,

Może ktoś rozwinąć ten temat?
Z czym to się je? Jak to wygląda?
OLX
Zbanowany

10 listopada 2016, o 09:59

Globus histericus?
"Człowiek to taka maszyna, która potrafi znieść wszystko"
aeiouy13

10 listopada 2016, o 10:03

To uczucie podobno ustępuje przy jedzeniu i piciu. Masz - jesz i nie czujesz, że ściska.
Ja pytam o stanięciu jedzenia w gardle. Czy to to samo?
OLX
Zbanowany

10 listopada 2016, o 10:05

uczucie że coś stoi w gardle to jest ale fizycznie nic nie stoi
aeiouy13

10 listopada 2016, o 10:08

I jest to poczucie stałe?
Bo moja nerwica rozpoczęła się od stanięcia herbaty w przełyku. Tak jakby przełyk na chwilę się ścisnął. I puścił.
Nie mam uczucia ściskania w gardle na stałe.
OLX
Zbanowany

10 listopada 2016, o 10:09

stałe które z czasem przechodzi
aeiouy13

10 listopada 2016, o 10:15

A powoduje problemy z przełykaniem? Nie można przez to jeść? pic?
OLX
Zbanowany

10 listopada 2016, o 10:16

nie powoduje, jest to tylko wrażenie
aeiouy13

10 listopada 2016, o 10:44

Zatem czy newica może tak zwężyć przełyk podczas jedzenia/picia, że stanie on w gardle?
Cytat z Divina :

"Tak więc Drogie Panie, przełamujcie te lęki i łykajcie, stopniowo coraz więcej i szybciej, bo tylko w ten sposób pokonacie swoje lęki i obawy, nie tak łatwo jest się udusić a poza tym, nawet przy zwężeniu napięciowym gardła, nie udusicie się, więc spokojnie. :)"

O co kaman?
malutka89

11 listopada 2016, o 00:40

Może. Niestety. I to nie jest tak, że nam się wydaje, ale to się faktycznie dzieje. Na szczęście jest to odwracalne :)
Awatar użytkownika
Joannaw27
Odburzony i pomocny użytkownik

11 listopada 2016, o 06:57

aeiouy13 pisze:Zatem czy newica może tak zwężyć przełyk podczas jedzenia/picia, że stanie on w gardle?
Cytat z Divina :

"Tak więc Drogie Panie, przełamujcie te lęki i łykajcie, stopniowo coraz więcej i szybciej, bo tylko w ten sposób pokonacie swoje lęki i obawy, nie tak łatwo jest się udusić a poza tym, nawet przy zwężeniu napięciowym gardła, nie udusicie się, więc spokojnie. :)"

O co kaman?
Bardzo często to miewalam i mogę zareczyc że nic się nie stanie,nie ma opcji uduszenia się.
COCO JUMBO I DO PRZODU
Awatar użytkownika
5aiL w1th M3

11 listopada 2016, o 23:26

Nie, przełyk nie może się zwężyć tak bardzo. Po prostu mięśnie są napięte ze stresu, ale nie można się udusić.
aeiouy13

12 listopada 2016, o 14:48

Cześć,

Dzięki Kochani za odpowiedzi. Jesteście lepsi niż niejeden lekarz. Joannow27 jak Ci to "znikło" ? Bo widzę z opisu, że masz nerwicę za sobą.
Victor
Administrator

12 listopada 2016, o 14:53

To mój wielokrotny i częsty okropnie objaw związany z gardłem.
Jak rozumiem, Twoje problemy rozpoczęły się od zadławienia herbatą?
Wcześniej nie miałaś problemów "nerwicowych"?
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
aeiouy13

12 listopada 2016, o 15:08

Generalnie jestem nerwowa. Przy okazji powiem, że nerwica jest średnio fajna, ale bardzo pomogła mi w poprawieniu atmosfery w pracy. Poprzepraszałam ludzi, których krzywdziłam i byłam niesprawiedliwa wb nich. Jestem zwierzchnikiem kilku osób i zawsze byłam tą "Panią wszystkowiedzącą". W złym sensie. Teraz w wielu kwestiach odpuściłam, daje ludziom "żyć" i pracować w spokoju.
Więc przy takim swoim zachowaniu musiałam mieć wiele stresów. Płytki oddech od zawsze. Czasem kołatanie serca w nocy. Ale bardziej myślę, że to były reakcje organizmu na stres. Nie takie zaburzenie jak mam teraz. Bo nigdy nie czułam się tak jak teraz. Kiedyś na studiach nie mogłam zaliczyć logiki(tego co Tobie bardzo w wychodzeniu pomogło). I klasyczne napady paniki. Były jakieś leki i przeszło. Ostatnio miałam bardzo złe pół roku bo na raka w domu umierał mój dziadek, który mnie wychowywał. Bardzo byłam z Nim związana. To plus moja stresowa (przeze mnie stworzona - tu muszę być sprawiedliwa i szczera wb siebie) sytuacja w pracy. No i zadławiłam się herbatą. No i nakręcenie się i czytanie i zmęczenie... I wieczne czemu ja? Boże daj mi szanse to naprawię... I takie tam pewnie znane Wam myślenie.
ODPOWIEDZ