Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

EMDR - czy ktoś z Was próbował?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
nerwynerwynerwy
Zarejestrowany Użytkownik

24 czerwca 2015, o 14:30

Witajcie,

jestem tu po raz pierwszy. Chcę zapytać czy ktoś na forum przechodził terapię EMDR w leczeniu zaburzeń lękowych, natręctw itp.
Borykam się z tym od trzech lat. Terapeuta zaproponował mi EMDR. Czytałam o tym, ale mało osób się wypowiada o skuteczności.
Bardzo proszę, jeśli ktoś przeszedł EMDR niech napisze czy to jest skuteczne i jakie są ewentualne skutki uboczne w trakcie. Czytałam już o tym różne artykuly i terapeuta opowiadał mi o tym, ale wciąż wydaje mi się to jakieś dziwne, niekonwencjonalne. Chciałabym wiedzieć czy jest na co wydać pieniądze i poświęcić czas. Proszę, piszcie.

Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości. :friend:
olga
Zarejestrowany Użytkownik

25 czerwca 2015, o 09:33

Mogę Ci odpowiedzieć czysto teoretycznie, czytałam w pewnej książce (tytułu nie pamiętam) o tej metodzie. EMDR było stosowane w kontekście leczenia stresu pourazowego, dotyczyła dzieci które przeżyły wojnę, widziały gwałty itd., bały się same spać w pokoju. Po zaledwie kilku sesjach stały się spokojniejsze, radośniejsze i mogły już same zasypiać. Mnie ta metoda przekonuje, ale to czysta teoria. Może poczytaj na forach, co ludzie o tym myślą, zapewne przecież ktoś poddał się tej metodzie.
ODPOWIEDZ