Ellena pisze:Moim zdaniem jeśli efekty uboczne stosowania leków są bardzo silne to powinno się je zmienić na inne, spróbować coś z innej weczki. W końcu dostępne są leki trójpierścieniowe, SNRI, SSRI o innych nie będę pisać. Może się też tak wydarzyć, że z każdym lekiem bedzie trudno, tak jest w moim przypadku. Każda próba a uwierz mi było ich bardzo dużo udała się nieudana ze względu na objawy uboczne tak silne że wolałam nerwicę przyjąć bez leków i tak z nią walczyć. Trzeci dzień biorę Neurovit (witaminy b6,b9,b12) w sporych dawkach na mrowienia i drętwienia i wiesz dzisiaj od rana mam uczucie gorąca w głowie i już panikowałam, pomyślałam więc, że te ciężkie skutki uboczne leków faktycznie mogą być ale napewno jest to też nasze nastawienie i myślenie w kółko ;czy ten lek mi pomoże? Czy będę miała te wszystkie objawy z ulotki? Czemu minął tydzień a ja nie czuje różnicy? A to wszystko to nic innego jak natrętne myśli, a myśli nakręcają lęki i objawy. I koło nerwicowe się zamyka. Ja nawet bałam się pić kawę, nie piję jej od kiedy zauważyłam że moje samopoczucie po niej się pogarsza ale pare dni temu postanowiłam się przełamać a tak zrobić nerwicy na złość. Serce zaczęło walić, poczułam się źle, niepokój wzrósł a ja na złość nerwicy nie położyłam się tylko poszłam się przejść. Wszystko przeszło, poczułam się dobrze. Musimy wawalczyć,życie mamy jedno.
te objawy to nie od lekow (witamin)tylko somatyka nerwicowa...to wszystko, a nawet wiecej przeszlam i tak jak ty wolalam zostawic leki i sama zmierzyc sie z nerwica ...juz rok jak nie biore lekow i daje sobie dobrze rade!
-- 5 marca 2016, o 14:44 --
ja nie rozumiem lekarzy!....wiadomo, ze jak sie pojdzie do psychiatry to co zrobi?...przepisze leki!
naprawde przestrzegam przed tym poniewaz mozna poradzic sobie z tym poprzez psychoterapie, rozumiem jak ktos jest w fatalnym stanie i musi sie wspomoc ale to ostatecznosc!......Ja bardzo zaluje , ze wzielam sie za leki , a nie szukalam od razu pomocy u psychoterapeuty bo teraz patrzac z perspektywy czasu nie bylam az w takim stanie zeby siegac po leki, nabawilam sie wiekszych lekow je biorac i zaglebilam sie bardziej w nerwice!..wrrr