Cześć,
psychiatrycznie leczę się już przeszło 5 lat ze względu na zaburzenia lękowe i depresyjne. Na początku przyjmowałam escitalopram przez 4 lata, potem po zmianie lekarza odstawiłam go , aktualnie mam zaleconą Dulsevię - 60 mg . Jest poprawa, czuje się zdecydowanie lepiej.
Wczoraj byłam u nowego lekarza - neurologa, w związku z innymi dolegliwościami , kontrolnie - choruję na mózgowe porażenie dziecięce. Mówiłam mu że jestem pod kontrolą psychiatry, dlaczego i co biorę. A on ni z tego ni z owego dołożył mi kolejny lek - Preato czyli pregabalinę 75 mg.
Nie prosiłam go o to , nie zgłaszałam pogorszenia stanu , nie mam też padaczki. I teraz nie wiem czy spróbować brać ten nowy lek , czy jednak przed skonsultować się z moim psychiatrą? Tyle że chodzę prywatnie i trochę szkoda mi płacić za wizytę celem zadania jednego pytania. Po Dulsevii czuję się ok , aczkolwiek bywa raz lepiej raz gorzej, wiecie jak to jest . Może ta Pregabalina też by pomogła, nie wiem ... Trochę się obawiam włączenia nowego leku .
Tym bardziej że czytałam że on w pierwszym okresie może powodować zachwiania równowagi, ja i bez tego je mam ( mpd) . Zapytam jeszcze farmaceuty, ale może jest ktoś na forum kto stosował duloksetynę i pregabalinę razem ?
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Dulsevia i Preato razem
- Hightower
- Zarejestrowany Użytkownik
SSRI + pregabalina to aktualnie jeden z częstszych miksów. Generalnie bezpieczny, przy czym w okresie 2-3 pierwszych tygodni po włączeniu pregabaliny możesz spodziewać się nasilenia senności i lekkiego przytępienia, co bywa uciążliwe. Neurolodzy od kilku lat chętnie wystawiają receptę na pregabalinę - redukuje lęk, sprawdza się w leczeniu bólu towarzyszącego neuropatiom, więc u każdej osoby, która doświadczyła uszkodzenia nerwów obwodowych (choćby u cukrzyków), a działanie przeciwpadaczkowe leku sprawdza się zwłaszcza przy schodzeniu z innych leków (zwłaszcza pochodnych benzodiazepiny). Piszesz, że póki co dobrze reagujesz na dulsevię, więc jeśli nie czujesz potrzeby wsparcia się dodatkowym lekiem, decyzja należy do Ciebie.
Przy schodzeniu z duloksetyny możesz doświadczyć kilku przykrych skutków ubocznych (na czele z tzw. brain zaps, czyli wrażeniem krótkich wyładowań elektrycznych w obrębie głowy). W takich sytuacjach pregabalina bywa pomocna.