Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ktoś miewa Objaw Raynauda ?

Być może masz jakąś kwestię do poruszenia związaną z nerwicą i lękiem?
A nie wiesz w który powyższy dział dodać temat, bo choćby pasuje to do każdej nerwicy?
Zrób to w takim razie tutaj.
Dział ten zawiera różne tematy, sprawy, wydarzenia w życiu związane z nerwicą i lękiem.
ODPOWIEDZ
Kubi
Zarejestrowany Użytkownik

31 maja 2019, o 12:27

Witam,
Chciałbym was zapytać, czy doświadczaliście / doświadczacie Objawu Raynauda w chłodnych okresach ?

Chodzi o bledniecie trzech palców.

Miewam tak jak jest chłodno na dworze, generalnie wydaje mi się jak jestem w fazie większego zdenerwowania.
Gafa
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

31 maja 2019, o 18:30

Dlaczego pytasz?
AnnaJa

1 czerwca 2019, o 00:00

Tak ja mam czasem, zadko, od zimna u mnie jeden palec maly robi sie bialy, wtedy musze poruszac, i wraca do normy. Mam tez dretwienie palcow w nocy, to z kolei od nerwu jakiegos sie tak robi i jak poruszam to przechodzi. Po kilku latach poszlam do neurologa to zbadac, bo mi moja Pani Doktor powoedziala ze mozna sprawdzic i mam jakis maly odchyl, lekarz przepuszczal prad w kilku miejscach i wyszlo to w badaniu, szczegolnie jak sie reka zawinie to sie blokuje cos. Pozdrawiam
Kubi

1 czerwca 2019, o 08:11

Gafa pisze:
31 maja 2019, o 18:30
Dlaczego pytasz?
Pytam ponieważ mam to przynajmniej od paru lat.(tyle sięgam pamięcią).

A ostatnio przez parę dni w nocy po wybudzeniu mrowiły mnie palce u rąk, do tego przypomniał mi się objaw raynauda. Oczywiście zacząłem grzebać w Google i wyszła mi jakaś twardzica.
Ponieważ sprawdza się ją po wałach paznokciowych - które mam od dziecka w złym stanie (takie czerwone z nadszarpanymi skorkami) oraz w objawach jest zanik kubkow smakowych, a jak spojrzałem na swój język to mam elementy tzn języka geograficznego, moja 3 letnia córka też tak ma.

Od 2 dni jestem w panice i wogole nie śpię.

Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów doświadczalne takich rzeczy, ponieważ widzę duży związek objawy z nerwach/strachem.
tapurka
Dyżurny na forum Odważny VIP

1 czerwca 2019, o 08:19

Byłeś u lekarza? Nerwica nerwicą, ale jeżeli dolega nam coś fizycznie to jak najbardziej należy to leczyć, a przynajmniej sprawdzić. Ja mam np. drętwienie prawej dłoni i dostałam skierowanie na operację cieśni nadgarstka, ale narazie nie zdecydowałam się na zabieg, ale przynajmniej wiem że to nie od nerwicy ale od faktycznej choroby mam objawy takie a nie inne. Żeby się nie wkręcać - idź się zbadaj.
you infected my blood
Gafa
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

1 czerwca 2019, o 12:29

Zapytałam dlaczego pytasz bo problemy zdrowotne wyjaśnia się u lekarza. Co Ci da czyjas odpowiedz. jeśli problem jest poważny idzie się lekarza. Byłaś? A jest tu na forum sporo hipochondrykow.... tak na marginesie.
mickey27
Odważny i aktywny forumowicz

3 czerwca 2019, o 20:57

ale masz to stwierdzone czy tak od paru lat ty sama uważasz że masz? popieram że jak masz to od lat to warto się tym zająć u lekarza. ja też podczas dd miałem rozmazany obraz na jedno oko i kazało się że to plusowa wada wzroku. nie wyjasnilo to szeregu innych dziwnych objawow z oczami ale na rozmazany obraz pomoglo heh 'smil 'xxdd
Kubi

5 czerwca 2019, o 10:32

mickey27 pisze:
3 czerwca 2019, o 20:57
ale masz to stwierdzone czy tak od paru lat ty sama uważasz że masz? popieram że jak masz to od lat to warto się tym zająć u lekarza. ja też podczas dd miałem rozmazany obraz na jedno oko i kazało się że to plusowa wada wzroku. nie wyjasnilo to szeregu innych dziwnych objawow z oczami ale na rozmazany obraz pomoglo heh 'smil 'xxdd
Tak mam od paru lat (tyle pamiętam, być może miałem to juz wcześniej, moze nie przykladałem do tego uwagi), ale wystepuje to tylko jak zmarzną mi ręce na dworze z dodatkiem stresu (jak czuję niepokój zawsze mam zimne rece i nogi) , wystarczy rozgrzać ręce i wraca do normy. Generalnie to czuje że się nakręciłem - gorszy dzień.
U lekarza z tym akurat nie byłem ( za dużo razy się już wygłupiłem - jestem hipochondrykiem) - zrobiłem sobie tylko testy tarczycy bo nigdy nie miałem i morfologie.
Co do samego objawu, dotyczy on od 10 do 30% ludzi którym nic specjalnie nie dolega, ale może być objawem wtórnym istniejącej choroby (choć do tej pory miałem różne badania i żadnej mi nie znaleziono, ale oczywiście jako hipochondryk znalazlem gorsze opcje).

Czytałem wypowiedzi ludzi na innych forach medycznych, i wypowiadali się że lekarze zwyczaj bagatelizowali objaw, a także znalazłem na tym forum jedną osobę, która nakręciła się w prawie identyczny sposób i miała identyczny objaw.
mickey27
Odważny i aktywny forumowicz

8 czerwca 2019, o 11:52

ale tak w sumie to czy czasem nie jest to spowodowane po prostu odpływem krwi w kończynach spowodowane stresem, zaburzeniem? szczególnie jak mówisz jesteś hipochondrykiem a więc stres masz cały czas zapewne. trudno to ocenić po forum ale u lekarza z tym nie byłeś, mówisz, ze to bagatelizowane jest przez lekarzy ale może dlatego, ze samo blednięcie palców nie wystarczy aby to zaklasyfikować jako ta chorobę czy tam zespół który podajesz?
ODPOWIEDZ