Witam,
Chciałbym was zapytać, czy doświadczaliście / doświadczacie Objawu Raynauda w chłodnych okresach ?
Chodzi o bledniecie trzech palców.
Miewam tak jak jest chłodno na dworze, generalnie wydaje mi się jak jestem w fazie większego zdenerwowania.
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Czy ktoś miewa Objaw Raynauda ?
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Tak ja mam czasem, zadko, od zimna u mnie jeden palec maly robi sie bialy, wtedy musze poruszac, i wraca do normy. Mam tez dretwienie palcow w nocy, to z kolei od nerwu jakiegos sie tak robi i jak poruszam to przechodzi. Po kilku latach poszlam do neurologa to zbadac, bo mi moja Pani Doktor powoedziala ze mozna sprawdzic i mam jakis maly odchyl, lekarz przepuszczal prad w kilku miejscach i wyszlo to w badaniu, szczegolnie jak sie reka zawinie to sie blokuje cos. Pozdrawiam
-
Pytam ponieważ mam to przynajmniej od paru lat.(tyle sięgam pamięcią).
A ostatnio przez parę dni w nocy po wybudzeniu mrowiły mnie palce u rąk, do tego przypomniał mi się objaw raynauda. Oczywiście zacząłem grzebać w Google i wyszła mi jakaś twardzica.
Ponieważ sprawdza się ją po wałach paznokciowych - które mam od dziecka w złym stanie (takie czerwone z nadszarpanymi skorkami) oraz w objawach jest zanik kubkow smakowych, a jak spojrzałem na swój język to mam elementy tzn języka geograficznego, moja 3 letnia córka też tak ma.
Od 2 dni jestem w panice i wogole nie śpię.
Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów doświadczalne takich rzeczy, ponieważ widzę duży związek objawy z nerwach/strachem.
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Byłeś u lekarza? Nerwica nerwicą, ale jeżeli dolega nam coś fizycznie to jak najbardziej należy to leczyć, a przynajmniej sprawdzić. Ja mam np. drętwienie prawej dłoni i dostałam skierowanie na operację cieśni nadgarstka, ale narazie nie zdecydowałam się na zabieg, ale przynajmniej wiem że to nie od nerwicy ale od faktycznej choroby mam objawy takie a nie inne. Żeby się nie wkręcać - idź się zbadaj.
you infected my blood
-
- Hardcorowy "Ryzykant" Forum
Zapytałam dlaczego pytasz bo problemy zdrowotne wyjaśnia się u lekarza. Co Ci da czyjas odpowiedz. jeśli problem jest poważny idzie się lekarza. Byłaś? A jest tu na forum sporo hipochondrykow.... tak na marginesie.
-
- Odważny i aktywny forumowicz
ale masz to stwierdzone czy tak od paru lat ty sama uważasz że masz? popieram że jak masz to od lat to warto się tym zająć u lekarza. ja też podczas dd miałem rozmazany obraz na jedno oko i kazało się że to plusowa wada wzroku. nie wyjasnilo to szeregu innych dziwnych objawow z oczami ale na rozmazany obraz pomoglo heh

-
Tak mam od paru lat (tyle pamiętam, być może miałem to juz wcześniej, moze nie przykladałem do tego uwagi), ale wystepuje to tylko jak zmarzną mi ręce na dworze z dodatkiem stresu (jak czuję niepokój zawsze mam zimne rece i nogi) , wystarczy rozgrzać ręce i wraca do normy. Generalnie to czuje że się nakręciłem - gorszy dzień.mickey27 pisze: ↑3 czerwca 2019, o 20:57ale masz to stwierdzone czy tak od paru lat ty sama uważasz że masz? popieram że jak masz to od lat to warto się tym zająć u lekarza. ja też podczas dd miałem rozmazany obraz na jedno oko i kazało się że to plusowa wada wzroku. nie wyjasnilo to szeregu innych dziwnych objawow z oczami ale na rozmazany obraz pomoglo heh![]()
![]()
U lekarza z tym akurat nie byłem ( za dużo razy się już wygłupiłem - jestem hipochondrykiem) - zrobiłem sobie tylko testy tarczycy bo nigdy nie miałem i morfologie.
Co do samego objawu, dotyczy on od 10 do 30% ludzi którym nic specjalnie nie dolega, ale może być objawem wtórnym istniejącej choroby (choć do tej pory miałem różne badania i żadnej mi nie znaleziono, ale oczywiście jako hipochondryk znalazlem gorsze opcje).
Czytałem wypowiedzi ludzi na innych forach medycznych, i wypowiadali się że lekarze zwyczaj bagatelizowali objaw, a także znalazłem na tym forum jedną osobę, która nakręciła się w prawie identyczny sposób i miała identyczny objaw.
-
- Odważny i aktywny forumowicz
ale tak w sumie to czy czasem nie jest to spowodowane po prostu odpływem krwi w kończynach spowodowane stresem, zaburzeniem? szczególnie jak mówisz jesteś hipochondrykiem a więc stres masz cały czas zapewne. trudno to ocenić po forum ale u lekarza z tym nie byłeś, mówisz, ze to bagatelizowane jest przez lekarzy ale może dlatego, ze samo blednięcie palców nie wystarczy aby to zaklasyfikować jako ta chorobę czy tam zespół który podajesz?