Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy każdy kto brał ANTYDEPRESANTY, miał nawrót nerwicy po odstawieniu?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
Ruda1990
Zarejestrowany Użytkownik

10 sierpnia 2018, o 14:37

Hej Kochani,
Jak w temacie- czy każdy kto brał ANTYDEPRESANTY miał nawrót nerwicy po odstawieniu?
Teraz moim konikiem nerwicowym jest właśnie to-ze jak lepiej się czuję, to tylko i wyłącznie wpływ antydepresantów...a jak skończę je brać to będzie tak samo.
Pracuję nad sobą, przyswajam wiedzę, akceptuję, że to nerwica. Ale tego natręta nie potrafię się pozbyć.
Awatar użytkownika
Jagoda_a

10 sierpnia 2018, o 14:57

Nie wiem czy każdy ale ja dwa razy brałam raz 7 mcy i był powrót nerwicy. Ale nie miałam pojęcia co to Nerwica ani z czym się ją je 😁 o tym świetnym forum też nie miałam pojęcia. Powrót nastąpił po 3miesiacach. Potem drugi raz leki 2 miesiące i psych poradzila zejść z leków i iść na terapię i jednocześnie rady z forum wcieliłam w życie. Jestem bez leków już 2 rok. Bez większych lęków z nieznacznym niepokojem po stresujących sytuacjach 😊. Życzę powodzenia
Victoriaa

10 sierpnia 2018, o 21:49

Ja brałam trzy razy i za każdym razem był nawrot, ale tez nie znałam forum. Teraz od roku odburzam sie bez leków jest trudniej ale świadomie 🙂 na lekach jakby mózg „naćpany” tzn sztuczne spokój
darekp
Odburzony i pomocny użytkownik

10 sierpnia 2018, o 21:56

Ja tak, 2 razy i dwa razy nawrót i to gorszy niestety. Czy każdy? Nie wiem, nie znam kazdego :D
Awatar użytkownika
malgos
Odburzony i pomocny użytkownik

10 sierpnia 2018, o 21:59

U mnie był nawrót a dokładnie tak naprawdę zostały odsłonięte objawy i nawyki, które leki przykryły więc to nawet nie był nawrót. Ja biorąc leki nie mogłam pracować nad agorafobią bo jej nie było, kiedy leki poszły w odstawkę wszystko wróciło i dopiero mogłam zaryzykować i wyjśc z błędnego koła :)
sebastian86

10 sierpnia 2018, o 22:01

niestety tez mialem nawrot lęku przy probach odstawiania...
Mistrz 2021 (L)
Awatar użytkownika
bbea
Forumowy szyderca

10 sierpnia 2018, o 22:01

Ja tez mam nawrot ale nigdy nic nie robiłam poza braniem leków.
zaburzona.pl

10 sierpnia 2018, o 22:09

Ja tez jestem w trakcie nawrotu, przez to, ze świadomie tego nie przeszłam, bylam pod przykrywką antydepresantów.
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

10 sierpnia 2018, o 22:11

malgos pisze:
10 sierpnia 2018, o 21:59
U mnie był nawrót a dokładnie tak naprawdę zostały odsłonięte objawy i nawyki, które leki przykryły więc to nawet nie był nawrót. Ja biorąc leki nie mogłam pracować nad agorafobią bo jej nie było, kiedy leki poszły w odstawkę wszystko wróciło i dopiero mogłam zaryzykować i wyjśc z błędnego koła :)
Koleżanka dobrze mówi. Odstawienie leków w mojej ocenie nie prowadzi do nawrotu, a raczej odsłania to, co leki maskowaly. Czyli zaburzenie w całej okazałości. Chyba, że mówi o nawrocie już długo długo po odstawieniu, ależe wtedy nie ma reguły nerwica może, ALE NIE MUSI, wracać bez leków i po lekach ;)

Leki to nie jest zło konieczne, niekiedy są wskazane, bo nie można wstać z łóżka, ale warto próbować walczyć bez nich, bo wtedy najlepiej widzimy wroga ;)
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
Awatar użytkownika
Ruda1990

10 sierpnia 2018, o 22:21

A czy jest ktoś, kto po odstawieniu antydepresantów nie miał nawrotu?

Czy przedmówcy, mieliście całkowicie zlikwidowane objawy przez antydepresanty, czy tylko "troszkę"? Jak szybko wrocila nerwica?
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

10 sierpnia 2018, o 22:39

Ruda1990 pisze:

Czy przedmówcy, mieliście całkowicie zlikwidowane objawy przez antydepresanty, czy tylko "troszkę"? Jak szybko wrocila nerwica?
To jest bardzo indywidualna kwestia i zależy od wielu czynników. Jeśli stawiasz wyłącznie na leki, to może szanse na nawrót są większe, ale jeśli jesteś w terapii, korzystasz z rad forumowych i pracujesz nad sobą, to ryzyko pewnie jest mniejsze ;)
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
Awatar użytkownika
bbea
Forumowy szyderca

10 sierpnia 2018, o 22:41

Ruda1990 pisze:

Mi nigdy antydepresanty nie zniosły nerwicy całkowicie. Miałam miesiace, lata bez objawow, ale to nie było skorelowane z braniem leków. Zdarzały się lęki na lekach a zdarzały się miesiace bez żadnych objawow bez leków.
betii

11 sierpnia 2018, o 09:06

Mi antydeoresanty znisily całkowicie nerwicę ale niestety po odstąpieniu nerwica wracała.bylo to 2 krotnie.
Zmień nawyki myślowe, a odmienisz swój los!
Kiedy już nauczysz się kierować uczucia i myśli na właściwe tory, spokój ducha i fizyczne zdrowie na pewno przyjdą same.
"Pamiętaj, że mamy do czynienia jedynie z myślami, a myśli mogą zostać zmienione. Gdy zmieniamy nasze myślenie, zmieniamy naszą rzeczywistość". Louise L. Hay
Awatar użytkownika
Natalie1208

11 sierpnia 2018, o 09:27

Ja dwa razy bralam i za każdym razem mialam dosyc mocne nawroty. Jezeli mozna to nazwac nawrotem. Wydaje mi sie po prostu ze bedac ma lekach nie da sie w pelni odburzyc, bo leki maskują pewne rzeczy. Po prostu mysle ze jest tski etap odburzenia ktory trzeba przejsc "na trzeźwo" ;)
Awatar użytkownika
Natalie1208

11 sierpnia 2018, o 09:28

Ja dwa razy bralam i za każdym razem mialam dosyc mocne nawroty. Jezeli mozna to nazwac nawrotem. Wydaje mi sie po prostu ze bedac ma lekach nie da sie w pelni odburzyc, bo leki maskują pewne rzeczy. moim zdaniem jest taki etap odburzenia ktory trzeba przejsc "na trzeźwo" ;)
ODPOWIEDZ