Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Cytaty z Pisma Św dla zalęknionych

Tutaj filozofujemy. Rozmawiamy o nurtach filozoficznych, religijnych, które mogą pomóc nam poznac siebie, nadać sens życiu i również odburzyć się.
Wstawiamy tutaj także ciekawe linki do stron, a także propozycje książek dotyczących filozofii, religii, (buddyzm, medytacja, joga itp.).
Jednym słowem - oświecenie!
Mała uwaga - jeżeli w stanie nerwicowym nie lubisz zajmować się taką tematyką, powoduje ona u ciebie na razie niepokój.
Wówczas po prostu nie czytaj tego działu, bo trzeba to robić z DYSTANSEM.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzeslaw
Zarejestrowany Użytkownik

8 sierpnia 2021, o 20:25

Hej :)

Pomyślałem, że fajnym pomysłem byłoby podzielić się wzajemnie umacniającymi cytatami z Biblii, które są nam bliskie szczególnie ze względu na nasze lęki, czy nerwicę. Wiem, że temat skierowany raczej do chrześcijańskiej części forum, ale może komuś się przyda :)

"Gdy ci się dobrze wiedzie, ciesz się z tego, a wiedzie ci się źle, wtedy to rozważ, zarówno jedno, jak i drugie sprawia Bóg, tak iż człowiek nie może dociec niczego zgoła, co po nim będzie"
[Koh 7, 14]

"Czyż ci nie rozkazałem: Bądź mężny i mocny? Nie bój się i nie drżyj, bo z tobą jest Pan, Bóg twój, wszędzie, gdziekolwiek pójdziesz"
[Joz 1, 9]

"Raduj się w Panu, a On spełni pragnienia twego serca" [Ps 37, 4]

"Pan światłem i zbawieniem moim:
kogóż mam się lękać?
Pan obroną mojego życia:
przed kim mam się trwożyć?"
[Ps 27, 1]

"Wołam do Ciebie
z krańców ziemi,
gdy słabnie moje serce:
na skałę zbyt dla mnie wysoką
wprowadź mnie"
[Ps 61, 3]

"Zobaczyłem więc, iż nie ma nic lepszego
nad to, że się człowiek cieszy ze swych dzieł,
gdyż taki jego udział.
Bo któż mu pozwoli zobaczyć,
co się stanie potem?"
[Koh 3, 22]

"Lepsza jest garść wypoczynku
niż dwie garści bogactw i pogoń za wiatrem"
[Koh 4, 6]

"Dziecko, jeśli masz zamiar służyć Panu,
przygotuj swą duszę na doświadczenia!
Zachowaj spokój serca i bądź cierpliwy,
a nie trać równowagi w czasie utrapienia!"
[Syr 2, 1]

"Któż z was, martwiąc się, może dołożyć choćby jedną chwilę do wieku swego życia?
Jeśli więc nawet drobnej rzeczy [uczynić] nie możecie, to czemu martwicie się o inne?"
[Łk 12, 25-26]
Fobius

20 września 2021, o 21:53

"Pan dał, Pan zabrał, niech imię Pański będzie błogosławione!"

"Nie martwcie się o to, co macie jest, ani co macie pić..."

"Bóg jest Miłością"
usuniete
Gość

1 maja 2023, o 10:39

"«Nie lękaj się, bo cię wykupiłem,
wezwałem cię po imieniu; tyś moim!
2 Gdy pójdziesz przez wody, Ja będę z tobą,
i gdy przez rzeki, nie zatopią ciebie.
Gdy pójdziesz przez ogień, nie spalisz się,
i nie strawi cię płomień.
3 Albowiem Ja jestem Pan, twój Bóg,
Święty Izraela, twój Zbawca."

Ks. Izajasza 43,1
domek

11 marca 2025, o 12:45

"Psalm Dawida. PAN jest moim pasterzem, niczego mi nie zabraknie. (2) Sprawia, że kładę się na zielonych pastwiskach, prowadzi mnie nad spokojne wody. (3) Posila moją duszę, prowadzi mnie ścieżkami sprawiedliwości ze względu na swoje imię. (4) Choćbym nawet chodził doliną cienia śmierci, zła się nie ulęknę, bo ty jesteś ze mną; twoja laska i kij pocieszają mnie. (5) Zastawiasz przede mną stół wobec moich wrogów, namaszczasz mi głowę olejkiem, mój kielich przelewa się. (6) Zaprawdę dobroć i miłosierdzie pójdą w ślad za mną po wszystkie dni mego życia i będę mieszkał w domu PANA przez długie czasy." - Psalm 23 Uwspółcześniona Biblia Gdańska

, "Toteż gdy go ujrzałem, padłem do nóg jego jakby umarły. On zaś położył na mnie swoją prawicę i rzekł: Nie lękaj się, Jam jest pierwszy i ostatni, (18) i żyjący. Byłem umarły, lecz oto żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i piekła.(19) Napisz więc, co widziałeś i co jest, i co się stanie potem." - Objawienie apostoła Jana 1:17-19 Biblia Warszawska

,
ODPOWIEDZ