Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

boje się raka jelita

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Darek1337
Zarejestrowany Użytkownik

18 grudnia 2021, o 13:21

Cześć, chciałbym spytać czy ktoś doświadczył może czegoś podobnego? Ostatnio bardzo obawiam się raka jelita.
Od bardzo długiego czasu mam rozwolnienia (około rok) nic z tym nie robiłem zwalałem to na nieodpowiednią dietę i bagatelizowałem.
Jednak ostatnimi czasy przy podcieraniu się zauważyłem krew na papierze i zacząłem szukać od czego to może być no i google wiadomo co pokazało - rak jelita
Do tego mam jeszcze objawy takie jak
-wzdęty brzuch
-kłucie w podbrzuszu przy nacisku
-częste gazy
-pieczenie odbytu po zrobieniu kupy
-ból pleców
-uczucie wypiętego brzucha
-nieregularne oddawanie stolca
-kolor stolca dosyć blady
-straszny dyskomfort w brzuchu

Dodatkowo ostatnio po imprezie na której dość popiłem miałem czarną kupę 2 razy i też bardzo się przestraszyłem

Czy ktoś jest w stanie pomóc?
Miałem robione USG brzucha i wyszło ok.
2 tygodnie temu robione ogólne badania krwi i też wyszły ok ale czytałem dużo artykułów o tym, że ciężko wykryć raka jelita
Arronax

18 grudnia 2021, o 13:34

Zrób sobie kolonoskopię. To może być nieswoiste zapalenie jelit, ale nie ma się co tego bać bo na to są leki. Ja mam chorobę Leśniowskiego-Crohna, ale dzięki lekom (mesalazyna) nie mam już żadnych objawów, a bardzo cierpiałem.
Darek1337

18 grudnia 2021, o 13:41

No właśnie mam zamiar zrobić sobie tą kolonoskopię. Mam 24 lata i każdy mówi mi że to niemożliwe mieć raka jelita w tym wieku, ale czytałem dużo przypadków, że nawet w wieku 20 lat mieli ludzie. Najgorsze jest to, że jako tako mnie nie boli brzuch tylko bardziej piecze
usunietenaprosbe
Gość

18 grudnia 2021, o 16:23

Miałem podobny problem, uroilem sobie, Że przez biegunki, które mnie męczyły 3/4 miesiace jest to jakiś rak jelita, dla własnego spokoju się przebadałem, wyniki wyszło dobrze a wszystko powodowane było na tle nerwicowym :) Najlepiej się zbadać jak są obawy
madmag87
Gość

18 grudnia 2021, o 16:49

Darek1337 pisze:

Dodatkowo ostatnio po imprezie na której dość popiłem miałem czarną kupę 2 razy i też bardzo się przestraszyłem

Możesz mieć na tle nerwowym jakieś wrzody jelita/żołądka, a podrażnione alkoholem mogły pęknąć, a wtedy krew w kale = czarna kupa :D
Luk

18 grudnia 2021, o 17:19

Po co od razu tak inwazyjnie? Badanie kalprotektyny na początek wystarczy.
Awatar użytkownika
SasankaLesna
Odważny i aktywny forumowicz

18 grudnia 2021, o 20:21

Cześć :) mam nadzieje, że cię uspokoje. Trzy objawy, które opisujesz mogą świadczyc o tym, że masz poprostu szczelinę odbytu. Brzmi niezbyt, ale to nic groźnego, tyle że bywa upierdliwe i wraca. 1) nieregularne wizyty w wc. 2) pieczenie w trakcie, 3) krew na papierze. To jest blisko ujścia i widać w lusterku:). Dzieje się tak od zatwardzen. Leczenie jest uciążliwe. Zwykle to maść i czopek, ale na receptę. Co do koloru po imprezie to przypomnij sobie co jadłeś i piles. Może zawierało jakiś barwnik? Reszta objawów w sensie wzdęcia i ból brzucha, może mieć zupełnie inne podloze, jak na przykład stres, niedbale jedzenie itp.
Czasami lepiej użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność. [T. Pratchett]
Darek1337

20 grudnia 2021, o 15:15

Zrobiłem badanie na krew utajoną w kale i wynik wyszedł dodatni :( bardzo się boje
Darek1337

23 grudnia 2021, o 11:47

Hej, kalprotektyna w normie więc trochę ulżyło. Teraz czekam na kolonoskopie
lovestoned

5 stycznia 2022, o 15:21

hej autorze i jak badania wyszly? daj znac :)
Awatar użytkownika
Sylwia M.

11 stycznia 2022, o 19:50

Rozumiem Cię doskonale, człowiek potrafi się nakręcić przez te googlowskie diagnozy. Świeża krew może pojawiać się nawet z hemoroidów, ale warto zrobić kolonoskopię. Wiesz… sam wynik badania Cię uspokoi 🙂 W Twoim wieku oczywiście zdarza się takie dziadostwo, ale bardzo rzadko. Ja mam 30 lat i miałam już prawie wszystkie nowotwory świata, oczywiście przed wynikami badań.
Darek1337 pisze:
Cześć, chciałbym spytać czy ktoś doświadczył może czegoś podobnego? Ostatnio bardzo obawiam się raka jelita.
Od bardzo długiego czasu mam rozwolnienia (około rok) nic z tym nie robiłem zwalałem to na nieodpowiednią dietę i bagatelizowałem.
Jednak ostatnimi czasy przy podcieraniu się zauważyłem krew na papierze i zacząłem szukać od czego to może być no i google wiadomo co pokazało - rak jelita
Do tego mam jeszcze objawy takie jak
-wzdęty brzuch
-kłucie w podbrzuszu przy nacisku
-częste gazy
-pieczenie odbytu po zrobieniu kupy
-ból pleców
-uczucie wypiętego brzucha
-nieregularne oddawanie stolca
-kolor stolca dosyć blady
-straszny dyskomfort w brzuchu

Czy ktoś jest w stanie pomóc?
Miałem robione USG brzucha i wyszło ok.
2 tygodnie temu robione ogólne badania krwi i też wyszły ok ale czytałem dużo artykułów o tym, że ciężko wykryć raka jelita
Twoje ciało zawsze słucha Twoich myśli.
Darek1337

14 lutego 2022, o 02:26

lovestoned pisze:
5 stycznia 2022, o 15:21
hej autorze i jak badania wyszly? daj znac :)
Kolonoskopia nie wykazala nic poza uchylkami jelita, gastroskopia wykazala nadzerki i stan zapalny zoladka i dwunastnicy. Nadal szukam przyczyny moich dolegliwosci na ten moment wszystko wskazuje na niewydolnosc trzustki, od jutra zaczynam suplementowac sie kreonem zobaczymy czy sie poprawi. Przepraszam, ze tyle nie odpisywalem, ale musialem odpoczac troche od czytania forum
ODPOWIEDZ