Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Alkohol a escitalopram, nie polecam

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
p.karnia1
Zarejestrowany Użytkownik

10 września 2018, o 10:47

Cześć, nie raz tutaj na forum doradzałem żeby lepiej alkoholu nie kosztować a sam 3 dni temu sprobowalem. Tragedia, 3 drinki po 50ml whisky z kola, na drugi dzień kac tragedia, roztrzesienie i działanie escitalopramu zresetowala się do zera :( działał super, było dobrze, a teraz jak by stracił moc wogole.. Niech będzie to dla was przeszkodą, nie warto nawet o tym myśleć..
Per aspara ad astra
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

10 września 2018, o 10:56

Hej ;) To nie jest tak, że on zresetował całkowicie to, co esci już wypracowało, spokojnie! Tylko teraz umysł potrzebuje czasu na regenerację, więc uszy do góry, nic straconego.
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
p.karnia1

10 września 2018, o 10:58

Kasia dzięki cmok
Per aspara ad astra
tapurka
Dyżurny na forum Odważny VIP

10 września 2018, o 15:21

To jest tak że escitalopram musi się ponownie "wkręcić", a wiem z doświadczenia że nie zawsze się to udaje. Czasem drugie podejście do tego samego leku i niespodzianka - lek już nie działa. Ja tak właśnie miałam i wiem że często się tak zdarza.
you infected my blood
p.karnia1

10 września 2018, o 15:23

Czyli co, zapilem sprawę i lek już może nie działać?
Per aspara ad astra
Awatar użytkownika
bbea
Forumowy szyderca

10 września 2018, o 15:26

p.karnia1 pisze:
10 września 2018, o 15:23
Czyli co, zapilem sprawę i lek już może nie działać?
Wiesz co, jestem laikiem ale ta teoria z tym ze alkohol w jakiś magiczny sposób resetuje działanie leku, który musi od nowa zacząć działać brzmi co najmniej jak nerwicowe bzdury ;)

A tak na serio, nie panikuj, poczekaj chwilkę i wrócisz do równowagi. I nie pij więcej, skoro Ci nie służy :)
Awatar użytkownika
waako

10 września 2018, o 15:34

Ja ostatnio trochę sobie wypiłem, też przy zażywaniu escilatopramu i nie poczułem negatywów :P. Tym niemniej jednak chyba lepiej nie przesadzać z alkoholem przy zażywaniu SSRI.
p.karnia1

10 września 2018, o 15:38

Ale wako, nie przejmuj się ją też nie pierwszy raz piłem i zawsze było ok ale teraz mnie zponiewieralo :(
Per aspara ad astra
Victor
Administrator

10 września 2018, o 19:09

p.karnia1 pisze:
Cześć, nie raz tutaj na forum doradzałem żeby lepiej alkoholu nie kosztować a sam 3 dni temu sprobowalem. Tragedia, 3 drinki po 50ml whisky z kola, na drugi dzień kac tragedia, roztrzesienie i działanie escitalopramu zresetowala się do zera :( działał super, było dobrze, a teraz jak by stracił moc wogole.. Niech będzie to dla was przeszkodą, nie warto nawet o tym myśleć..
Tej sytuacji nie ma sensu rozpatrywać w kategoriach tego, że teraz jakbyś drugi raz zaczął brać lek. Rzeczywiście czasem zdarza się, że lek brany drugi raz nie działa ale w tym wypadku to nie o to chodzi.
Po prostu alkohol może nasilać działanie leków tego typu i dlatego chwilowo masz gorszy moment i się źle czujesz. To tak jakby uboty zwiększania dawki ;p
Tak najprościej tłumacząc. Po prostu musisz to przeczekać. 3 drinki nie spowodują, że esci straci moc o ile nie będziesz się teraz za bardzo w to wkrecał ;p Bo może tak być, ze lęk będzie miał większego powera. :)
Po prostu spokojnie, przeczekanie, nic się nie dzieje.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
p.karnia1

10 września 2018, o 21:56

Victor pisze:
10 września 2018, o 19:09
p.karnia1 pisze:
Tej sytuacji nie ma sensu rozpatrywać w kategoriach tego, że teraz jakbyś drugi raz zaczął brać lek. Rzeczywiście czasem zdarza się, że lek brany drugi raz nie działa ale w tym wypadku to nie o to chodzi.
Po prostu alkohol może nasilać działanie leków tego typu i dlatego chwilowo masz gorszy moment i się źle czujesz. To tak jakby uboty zwiększania dawki ;p
Tak najprościej tłumacząc. Po prostu musisz to przeczekać. 3 drinki nie spowodują, że esci straci moc o ile nie będziesz się teraz za bardzo w to wkrecał ;p Bo może tak być, ze lęk będzie miał większego powera. :)
Po prostu spokojnie, przeczekanie, nic się nie dzieje.
Słowa twoje Viktorze są jak balsam dla mojego zleknionego tyłka :^ człowiek czasami myśli że jest normalny i sobie pozwala 8 szybko dostaje pstryczka w czoło haha ale nauczki porobno uczą,, byle znowu nie było jakiejś okazji :huh dzięki wam, odrazu zrobiło się lepiej, i jak by dd trochę mniejsze :DD
Per aspara ad astra
ODPOWIEDZ